May 12, 2012

Helsinki - Šta posetiti u ovom gradu ( I deo)

Suomenlinna (Finska tvrđava), koja je do 1918. bila poznata kao Viapori "), je naseljena pomorska tvrđava koja se proteže na šest ostrva (Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Mustasaari, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari i Långören) u Baltičkom moru, koji su danas deo glavnog grada, Helsinkija. 1991. godine  upisana je na UNESCO-v popis  svetske baštine . Izgradjena je 1748.godine, radi odbrane od ruskog carstva. U I svetskom ratu Suomenlinna je pripala Finskoj 1917. godine i pretvorena je u vojni zatvor. God. 1973. vojska je napustila tvrđavu i ona je postala finski zaštićeni spomenik baštine. Tu se danas nalazi Pomorska akademija finske mornarice (Merisotakoulu), ali je uglavnom turistička atrakcija. Do nje se stiže trajektom iz centra grada. Na ostrvu Katanajoka nalazi se ruska pravoslavna crkva posvećena Uspenju presvete Bogorodice. Pažnju privlači svojim crvenim ciglama i vizantijsko-ruskim stilom. Ona je projekat petrogradskog arhitkte A. M. Gornostajeva. Čudotvorna ikona Bogorodice Kazanjske, koja se nalazi u hramu, biser je ikonopisanja ruske škole.
 
Hakaniemi Market Hall; Market Square (Wanha Kauppahalli) je popularna šoping destinacija, smeštena u neposrednoj blizini trga. Tu se može kupiti sve i savršeno je mesto za kupovinu kada su vremenski uslovi loši, jer je u zatvorenom prostoru.

 
Temppeliaukion Kirkko (Crkva u steni) najpoznatiji je protestanski hram i jedan od deset najneobičnijih na svetu. Sagrađen je 1969. godine u steni usred stambenog naselja, da se ne bi narušio graditeljski ambijent i služi i kao koncertna dvorana. Dizajnirali su je arhitekte, braća Timo i Tuomo Suomalainen.


Esplanade Park je izgrađen  1800.godine  i nalazi se u srcu Helsinkija. Esplanade je prekrasan park u sredini bulevara koji vodi od trga, do švedskog pozorišta na početku Mannerheimintie ulice. On služi kao šetalište za turiste i mesto gde se  stanovnici  rado opuštaju..Park je domaćin  za mnoge popularne događaje, uključujući i Marimekko modne revije.



1 Komentari / Kommentit:

Pozdrav Tarja. Ne znam da li je ok da ovde postavljam linkove, ali ovo je jedna veoma interesantna/saljiva i poucna reportaza iz Helsinkija, koju sam jedva pronasao uz pomoc samih autora https://archive.org/details/B92-CiklotronPrezivljavanje234

Post a Comment