Feb 3, 2012

Akseli Gallen-Kallela

Pariisin bulevardi
Akseli Gallen-Kallela (26. april 1865, Pori - 7. mart 1931) je bio finski slikar koji  je najviše poznat po svojim ilustracijama u Kalevali, finskom nacionalnom epu. Njegov rad se smatra vrlo važnim  za finski nacionalni identitet.



Akseli Gallen-Kallela je počeo kao realista, ali njegova umetnička karijera podrazumevala je, ne samo zapanjujuću svestranost, već i nagle promene u stilu, u različitim periodima svog života.


Ovaj, najznačajniji finski slikar, rođen je aprila 1865 u mestu Pori, koje se nalazi na samom ulazu u Botnijski zaliv, kao Axel Waldemar Gallén. Ovo ime je nosio do svoje 42. Godine, odnosno do 1907. kada je ime promenio, odnosno, modifikovao ga u  Akseli Gallen-Kallela. Kako je njegovo ime zvučalo previše švedski, a  u Finskoj je počela da jača nacionalna svest i ideja o nezavisnosti i konačnom oslobađanju od strane okupacije, nakod oslobođenja Norveške od Švedske 1905, Akseli je dao svom imenu, jači, finski prizvuk. Porodica Gallen, odnosno njeni koreni potiču iz okoline mesta Turku u Finskoj. Podaci govore da su bili aritstokratskog porekla. Najmlađi sin, ove aristokratske porodice, Peter Wilhelm Gallén, slikarev otac, otišao je iz rodnog mesta kod rođenog brata, koji je živeo u mestu Tyrvää, gde je dobio posao. Tu je Peter bacio oko na usvojenu ćerku njegovog rođenog brata, Sofiu Antoanettu, koju je godinu dana kasnije i oženio, na opšte iznenađenje čitave familije. Sofia mu je izrodila petoro dece, ali je  na žalost, posle 14 srećnih godina braka, umrla. Peter je posle tri godine samovanja, oženio Annu Matildu, ćerku brodovlasnika i kapetana, sa kojoj je izrodio još sedmoro dece. Akseli je rođen u ovom drugom braku, kao tree dete. Anna Matilda je bila inteligentna žena, jake volje i ogromne snage, koja je sa puno ljubavi gajila svu decu, odnosno njih dvanaestoro. Bila je amaterski slikar i sam slikar je sigurno, tu, od malena, imao usađenu ljubav prema slikarstvu. Porodica Gallén se 1867. Godine vratila u Pori, gde je glava kuće Peter, ugledni sudija, kupio veliku farmu i sagradio ogromnu kuću za mnogočlanu porodicu. Zahtevao je da sva deca uče dobre škole i da se posvete obrazovanju, pa se tako veoma usprotivio želji mladog Akselija, da postane slikar, pa je tako otišao u Helsinki u gimnaziju. Međutim, otac Peter umire u svojoj 62 godini žvota, kada je Akseli imao 14, i mladi Alseli ipak odlučuje da krene putem umetnosti, kojoj se otac, za života, izrazito protivio.

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment