Feb 5, 2012

Finski Makovi Marimekko

Marimekko je najpoznatija finska kompanija sa sedištem u Helsinkiju, koja je napravila važan doprinos svetskoj modi i dizajnu. Oni su posebno poznati po jarko obojenim štampanim tkaninama  i jednostavnom stilu, koji se koristi u proizvodnji ženske odeće, obuće, tašni, nameštaja, pa sve do automobilske industrije. Osnovni motiv na šarama je cvet maka.
Ali Marimekko nije samo najpoznatiji finski brend, već je i svetski poznat, pa je čak i Žaklina Kenedi kupila sedam Marimekko haljina, a nosila je jednu i na naslovnoj strani Sports Illustrateda.

Marimekko je počeo kasnih 1940-ih, kada je finski par, Viljo i Armi Ratia, kupio Printex, fabriku koja proizvodi štampani tekstil. Kompanija je napravila pravu revoluciju u svetu kada je finski dizajner Maija Isola napravila  "Unikko" print cveta maka  i postala  najpoznatiji Marimekko dizajner svih vremena.

Nekoliko najpoznatijih  finskih dizajnera su radili i rade za Marimekko, ali Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Annika Rimala…su možda najpoznatiji.
Od svog osnivanja, Marimekko se oslanjala na inovativne hrabrosti mladih i talentovanih dizajnera. Marimekko kreacije imaju jak i prepoznatljiv izgled .
Finska ima 3 velike Marimekko fabrike i mnogo prodavnica u mnogim svetskim metropolama na svim kontinentima.

Ja imam u svojoj kolekciji mnogo njihovih proizvoda, ali su mi ova tašna i kaput/pelerina najomiljeniji.:) Kaput jeste bio neverovatnih 480 evra, ali vredi svake pare, nosim ga godinama i mnogo ga volim, a toliko je topao i prijatan zbog sastava devičanske vune i kašmira (kašmir se dobija od vrste ovce koja prvobitno dolazi sa Tibeta  i zove se upravo tako – kašmir, a devičanska vuna je samo ona koja se dobija šišanjem, dakle nova vuna.  Ostale su, pak, one koje se dobijaju preradom vlakana stare odeće ili koristeći neupotreblje ostatake tekstilne industrije.



Moj lepi kaput

Prepoznatljiv dezen
Marimekko u  Kamppi, Helsinki
Njihov časopis


Prodavnica u Berlinu



Prodavnica u Helsinkiju


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment