Feb 27, 2012

Finski predstavnik Pesme Evrovizije 2012


Sinoć, 25.02.2012. godine, finska nacionalna televizija YLE (Skraćenica od Yleisradio – Radiodifuzija), preko svog sajta http://yle.fi/osallistu/umk/, priuštila je svim ljubiteljima izbora za Pesmu Evrovizije, direktan prenos finalne večeri. Baš sam se obradovala i uživala u prenosu.
Pernilla Karlsson

Inače, nacionalni izbor Euroviisut, postojao je decenijama do prošle godine. Od ove godine nastalo je novo muzičko takmičenje, pod novim nazivom UMK (uuden musiikin kilpailu - novo muzičko takmičenje), i postao je najveći muzički šou koga je Finska ikad imala. Konkurs je bio otvoren dva meseca, svako je mogao da pošalje pesmu, pod uslovom da izvođač ima finsko drzavljanstvo.

Da se vratim jučerašnjem finalu, koje se održalo u Ledenoj dvorani u Helsinkiju. Od 540 pesama, žiri je izabrao 40, koje su se predstavile u dva polufinala,  7. i 14. januara. Posle je publika kroz audicije i seriju eliminacionih emisija birala izvođače, da bi za jučerašnje veče ostalo samo šest finalista.

Hala je bila prepuna a voditelji programa bili su Joona Kortesmäki, novinar i Anne Lainto, voditeljka na YLE. Specijalni gosti večeri  bili  su grupa Rasmus, koja je ovom prilikom promovisala novi singl ,, I'm a Mess'’ i Paradise Oscar,  prošlogodišnji predstavnik.
Voditelji programa, Anne Lainto i Joona Kortesmäki

     Finalisti:
  1. Iconcrash - We are the night ( Pop pesmica sa elektro prizvukom,  nije toliko loša ali…ipak,  ništa posebno za moj ukus)
  2. Pernilla Karlsson - När jag blunder  (Pesma je topla i nežna balada, tekst je na švedskom i u prevodu znači ,, Kada sklopim oči”…inače, sviđa mi se što nije pretenciozna, mada, lično nisam ljubitelj njanjave muzike, ali bila je moj drugi favorit)
  3. Mica Ikonen - Antaa mennä ( Totalno bezvezna mejnstrim pesmica)
  4. Kaisa Vala - Habits of human beings ( Devojkooooooooo, ovo nisu vesele osamdesete)
  5. Stig – Laululeija ( Uz ovo odmah počnem da đuskam….nije da mi se baš dopada, ali  navijala sam  za njih, jer je pesma nekako drugačija)
  6. Ville Eetvartti – Lasikaupunki (Chris Martin bi to bolje…bezvezna imitacija grupe Coldplay)
Pernilla Karlsson

Pobednička pesma




Grupa Rasmus promovisala novi singl ,, I'm a Mess''



Lordi, jedini  finski pobednik Pesme Evrovizije 2007. godine.




Na kraju, pobedila je Pernilla Karlsson, sa pesmom  När jag blunder… Sve u svemu, ono što volim kod Finaca je to, da su uvek daleko od onog „evrovizijskog“ šablona…ili, bolje rečeno, Finci prave pesmu za sebe, a ne pesmu koja će podilaziti ukusu Evrope.

Inače, pobedničku pesmu je napisao Jonas Karlsson (Obratite pažnju na prezime). Pesma najverovatnije neće biti prepevana na finski ili engleski, ali to nije nikakav problem, budući da je Finska dvojezična zemlja, a švedski ravnopravan jezik, pored većinskog finskog. Finska je već slala pesme na švedskom jeziku, a i prošlogodišnji predstavnik Paradise Oskar (Pravo ime Axel Ehnström) je Finac, švedskog porekla. Pernilla je rođena 1990, godine u mestu Sjundeå, finski Siuntio), naseljenim pretežno Šveđanima, na jugu Finske, u provinciji Uusimaa, blizu Helsinkija.

Ovogodišnjoj predstavnici Pernilli želim mnogo sreće i da ponovi uspeh grupe Lordi, jedinog finskog pobednika na Pesmi Evrovizije 2007. godine

2 Komentari / Kommentit:

Meni se pesma zaista jako svidela, zasluzila je barem finale ali eto...

Pesma je ipak zasluzila bar finale

Post a Comment