Feb 16, 2012

Radosti mračnih zimskih dana u Finskoj


Finska je jedna od najsevernijih država na svetu, sa stalno naseljenim stanovništvom. Zima u ovom delu Evrope varira, i traje od od 3 do 7 meseci, zavisno od dela zemlje, ali bez obzira o kom se delu govori, zime su ovde uvek hladne, snežne i tamne. Ali, i pored svega toga, to ne znači da život tada prestaje. Finci će doći na posao ili u školu u jutarnjim časovima, bez obzira koliko je hladno ili koliko je palo snega. Veoma su naučeni kako da izvuku najviše od zimskih meseci.Imaju svojih par tajni i načina.  

Kafa je jedno od zadovoljstava bez kog ne mogu, zimi naročito. Ona im daje snagu za ceo dan. Posluživanje kafe je neizostavni običaj u Finskoj. Ni jedno porodično slavlje, pauza na radnom mestu, poseta prijateljima i slično, ne može proći bez  kafe i kolača. Ostala popularna pića u hladnim zimskim danima su kakao, topao sok od crne ribizle, čaj i neizostavni glögi, odnosno nordijska verzija kuvanog vina koje je ustvari mešavna crvenog vina sa dodatkom gorke narandže, kardamona, cimeta, šećera  i đumbira, i koji se poslužuje sa blanširanim bademima, suvim grožđem i keksićima od đumbira.

Sauna je ikona kod Finaca i ne čudi podatak da u Finskoj postoji najmanje dva i po miliona sauna u ovoj zemlji od oko 5,4 miliona ljudi. Broj je u porastu svakodnevno.Finci najčešće koriste saunu pred spavanje, posle sporta, posle fizičkog rada, u ime prijateljstva i zajedništva, kako bi obeležili kraj pregovora ili samo zato što je dan za saunu, ako ništa drugo. Sauna je i ritualni deo velikih dana, kao što su Božić i Ivanje. Zimi je sauna i odlično mesto za zagrevanje smrznutih prstiju na nogama, mesto za relaksaciju, mir, duboke misli, beg od napetosti svakodnevnog života u drugu stvarnost i zadovoljstvo. Ništa ne čini da se osećate više živim ili osveženim od umakanja tela u  ledenu vodu posle znojenja u sauni.

Finske kuće su pretople i kada je -30 stepeni napolju. Razvoj tehnologije u građevini i arhitekturi, kao i gradnje koji štedi energiju i omogućuje korišćenje obnovljivih prirodnih izvora je imperativ u Finskoj. Građevinski propisi navode da prozori u novim zgradama moraju biti trostruko ostakljena, a najnovija tehnologija omogućava da prozorska stakala funkcionišu i kao solarni paneli. Sloj izolacionog materijala od najmanje deset centimetara debljine, ugrađene su u sve stambene objekte. 

Ono što im još olakšava zimski period  su i motorni blok-električni grejači koji im pomažu da
automobile pale glatko i brzo, čak i po najgorim zimskim hladnoćama. Svi finski vlasnici automobila su po zakonu dužni da opreme svoje automobile zimskim gumama a motorni blok-električni grejači čine automobile lakše pokretljivim i smanjuju potrošnju goriva. Održavanje puteva regulisano je zakonom u Finskoj, pa pojedinačni zemljoposednici i lokalne vlasti dele odgovornost za održavanje puteva. Reflektorski stubovi  služe kao markeri pored puta i omogućavaju preglednu vožnju čak  i pri najtežim zimskim olujama.

Skijaško trčanje je nacionalna razonoda i gotovo sve gradske opštine održavaju skijaške staze. Pored ovoga, obožavaju i klizanje na ledu, hokej i alpsko skijanje. Deca najviše vole sankanje i pravljenje Sneška Belića. Ali, da bi sve ovo prijalo, vodi se računa o odeći. Pravilo je da uvek morate imati udoban pod-sloj odeće, koji privlači znoj od kože. Materijali koji prenose vlagu u spoljašnje slojeve odeće, ali i zadržavaju toplinu i suvu kožu su dostupni u sportskim prodavnicama i robnim kućama. Drugi sloj mora da bude od pamuka ili vune, a treći ili spoljašnji sloj mora da bude otporan na vetar i vodootporan, ali prozračan, a zavisno o stepenu hladnoće, postavljen ili prošiven. Posebnu pažnju posvećuju i zaštiti stopala, ruku i glave od hladnoće. Prvo obuju čarape koje privlače vlagu od kože, zatim neke vunene čarape i, konačno, udobne, dobre nepropustive zimske
čizme ili cipele, jer ništa neće uništiti zabavu na otvorenom brže od smrznutih stopala. Rukavice su uvek sa toplom postavom.
 Nikad nemojte zaboraviti čuvenu finsku poslovicu da "Ne postoji loše vreme, samo loša odeća." 

Suprotno onome što stranci mogu zamisliti o tamnim zimskim večerima, tu je niz aktivnosti koje država organizuje u celoj zemlji po veoma niskim cenama: jezici, sportske aktivnosti, učenje o drugim kulturama, umetnost,  nauka…sve što je popularno i što interese ljude. Ovi dobrovoljni obrazovni centri imaju dugu tradiciju i privuku oko 800 hiljada polaznika svake godine. Svaki Finac ima bar dva hobija.

Finci. verujte, imaju mnogo načina za uživanje u zimskom periodu




2 Komentari / Kommentit:

Uverio sam se da je tako.

"Ne postoji loše vreme, samo loša odeća."
Ovo već drugi put danas srećem.
A ipak sam pokisao :-)
Pozdrav

Post a Comment