Mar 14, 2012

Reč, dve o Fincima ( III deo)

U Finskoj možete doživeti minus 30 stepeni Celzijusovih tokom zime, ali i plus 30 u letnjem periodu. Dok za vreme leta, na krajnjem severu, sunce ne zalazi 73 dana, za vreme zime, ono 51 dan ostaje ispod horizonta. I pored toga što i u ovoj zemlji postoji veliki broj melanholičnih ljudi, Finci, za razliku od Srba, mnogo više čitaju i korespondiraju sa svojim unutrašnjim ja. Finci veoma liče na svoju zemlju i domove koje su  stvorili u njoj, jer ono što stvarno poseduju i ono što oni jesu, uvek se nalazi u dubokoj pozadini. U njihovim domovima se doživljava toplina i iskreno gostoprimstvo. Iako je svako generalizovanje banalno, a odnos Finaca  prema strancima, kao i prema svemu uostalom, zavisi od  pojedinca, okruženja, profesije, vaspitanja ili  obrazovanja, ipak se, uprkos tome što je finski običajni kod, u osnovi, sličan mnogim severno evropskim zemljama, mogu uočiti  izvesne nacionalne specifičnosti. Zbog njihove prirode, klime, nasleđenih i naučenih  kulturoloških   obrazaca,  
Fince ćemo  najbolje  razumeti  ukoliko upoznamo njihov etički kodeks i način života. Činjenica je da su Finci ponosni na svoju naciju, zemlju, prirodu i jezik, da vole sport, da govore ono što zaista i misle, ali i da  i od vas očekuju direktni odgovor. Da ne vole da čuju da je njihova zemlja nekada bila deo Rusije, da retko osećanja pokazuju u javnosti, da ne upadaju jedni drugima u reč  i da su bučni i agresivni samo kad popiju. Da izbegavaju  prisniji telesni kontakt i da skoro ne koriste facijalnu ekspresiju. Iako na prvi pogled  deluju  hladno  i samouvereno, veoma su miroljubivi, lojalni i postojani u prijateljstvu. Ali, iako iznad svega poštuju privatnost, pred prijateljima će se skinuti nagi u sauni. Bez  obzira  na  visoki  standard,  Finci  racionalno  troše  svoj novac i mnogo im je bitnija funkcionalnost nego potreba  da  druge  zadive  spoljašnjošću  i  brendiranim  proizvodima. Zato ćete u finskim domovima uz  najnovije Ejpl kompjutere ugledati i sekondhend nameštaj.
Uprkos   tome  što  rado  kritikuju  stanje  u sopstvenoj  zemlji, Fincima neće prijati ukoliko to stranci učine. Iako vam tokom leta i za vreme godišnjeg odmora Finci uglavnom neće odgovoriti na poslovni imejl, kašnjenje na sastanak od 15 minuta smatra se nekulturnim. U Finskoj je ograničena prodaja alkohola, kao i radno vreme prodavnica. Ukoliko u  Finskoj vidite  prodavnicu koja je otvorena, treba odmah u nju i da uđete jer, za razliku od Srbije u kojoj ćete relativno lako pronaći   prodavnice koje rade do kasno u noć, u ovoj zemlji morate dobro razmisliti šta vam je od namirnica potrebno tokom dana, posebno u vreme vikenda. Supermarketi su radnim danom otvoreni od 9 do 20 ili do 21 h, ali nedeljom najčešće samo do 14 sati. Mada, u slučaju da imate bilo kakvih problema u trgovini,  ne  morate   posebno  brinuti   jer  u   Finskoj   je „potrošač   uvek u pravu“. Konflikti se rešavaju razgovorom i željom da  se zadovolji kupac. Zato i postoji lokalna šala koja govori  da ukoliko čujete nekoga da viče, on je: ili Rus, ili je Amerikanac, ili je pijan, ili mu je maternji jezik švedski. 
Uprkos tome što stanovnici ove severne zemlje racionalno i praktično promišljaju svoj život i svakodnevicu, ne bi trebalo zaboraviti da je upravo ova zemlja postojbina Deda  Mraza. Zato ne treba da čudi činjenica da u Finskoj postoji   kompanija koja u svojoj ponudi ima i zimovanje za plišane medvediće! 



4 Komentari / Kommentit:

ihana blogi!
Nikkolas, Finland

Драго ми је што сам имао прилику упознати те, радити са тобом, а сада и да пратим са великом пажњом овај диван блог.
Небојша Мисаиловић

Дивно написано, као да читам текст из новина...

Divno i jako korisno! Vec 4 godine intenzivno upoznajem Finsku i Fince i moram priznati da mi ovo dosta pomaze. Mislim da cu od sada mnogo bolje razumeti svog momka. :)

Post a Comment