Feb 3, 2012

Slatki ježevi koji psuju

Kiroileva siili, (Jež koji psuje), je omiljeni  crtani strip većine Finaca, a lik je napisan i nacrtan  od strane umetnice  Mille Pauliine Paloniemi.

Glavni lik je jež , koji je agresivan, nervčik i sklon kletvama  a strip obično obiluje psovkama. Pažnju je privukao kada je prvi put objavljen u Ilta-Sanomat novinama 2007. godine, što je doprinelo da  strip  Kiroileva siili postane  najprodavaniji strip u Finskoj. Te godine, izdavačka kuća Sammakko objavila je zbirku dogodovština  otkačenih ježeva, koja je postala  najviše  prodavana knjiga u Finskoj te godine .Na danima stripa u gradu Kemi, te godine, Milla Paloniemi je dobila  Strippi-Lempi nagradu za svoj ​​strip Kiroileva siili, a 2008. godine strip je osvojio svoju prvu nagradu od strane Finlandia Comics. Inače,finski strip proslavlja ove godine (2012), 100 godina postojanja.

Tu egzistira  šest  likova:

Jež koji psuje je u ljubavi sa Ježicom, koja ga obožava jer je sladak kada je ljut, Ježica, Gradski jež koji živi u gradu i jede uglavnom pizzu, Baka jež koja je apsolutni šef, Antti, priglup  i senilan, koji čak zaboravlja i da je jež i Mali jež.

Jež koji kune sve redom 
Ježica

Gradski jež
Baka jež

Antti
Mali jež




0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment