May 17, 2012

Građevine u Finskoj


Kada kročite u jednu od najsevernijih prestonica Evrope i sveta, Helsinki, odmah uvidite da ne liči ni na jednu prestonicu, jer se u njemu, na prste mogu izbrojati stambene višespratnice, ali se takođe na prste mogu izbrojati i poslovne višespratnice. Prosek spratnosti finskih zgrada je 5-6. Oblakoderi, neboderi i ostali ,,deri” ne impresioniraju Fince. Kao narod koji je, po nekim istraživanjima, dao najviše arhitekata svetskog ranga, u odnosu na brojnost finske populacije, ovakve megastrukture ih interesuju više kao fenomen, nego kao nešto čime bi ukrašavali svoj grad i zemlju. Zato, kada se budete približavali ovom gradu, bilo sa kopna ili mora, najpre ćete videti kupole Luteranske katedrale ili Uspenske crkve, jer dominiraju lepotom, ali i visinom središnjeg ,niskog” Helsinkija.

Finlandia Hall - lepotica Helsinkija

 Pre nego što vas upoznam sa nekim prepoznatljivim stilom finskih zgrada, daću vam par podataka o gradjevinama ove zemlje.

Ako i nađete na po koji oblakoder, to u najvećem slučaju nisu stambene zgrade, već  građevine drugih svrha. Zvanično, najviše građevine u Finskoj su Hollola TV toranj, koji se nalazi u istoimenom mestu Hollola, i  Haapavesi TV toranj u mestu Haapavesi. Oba tornja su identične visine od 327 m. ( Radi poređenja, naš Avalski toranj  visok je 205 m). Naravno, ima još mnogo TV tornjeva u Finskoj, ali ova dva su najveća.

Kada je u pitanju stambena gradnja, ubedljivo najveća u Finskoj, je svakako zgrada Cirrus koja se nalazi upravo u Helsinkiju, u ulici Iiluodontie, sa svojom visinom od 86 metara, ili 28 spratova…ili 140 stanova. Nalazi se u kvartu Vuosaari u istočnom delu Helsinkija i izgrađena je 2005. godine. Mnogima je to ,,Wow“ turistička destinacija, baš iz razloga što je najveća stambena zgrada u državi, ali otkriću vam tajnu…za mene je to ,,Wow” destinacija jer je na krovu te zgrade, moj omiljeni pevač Marko Saaresto, sa svojom grupom Poets of the fall, snimio većinu kadrova za spot pesme Dreaming Wide Awake…ali psssttt.

Cirrus
Na listi ostalih TOP 5 po visini građevina  u Finskoj su :
2. Fortum HQ u kvartu Keilaniemi, u gradu Espoo, poslovni objekat u ulici Keilaniementie, visine 84 metara.
3. Tržni centar Itäkeskuksen maamerkki u  ulici Kauppakartanonkatu u Helsinkijuu , visine 82 metara.
4. Panorama Tower u ulici Hevosenkenkä u gradu Espoo, 76 metara.
5. Kone Building u ulici Keilasatama, Espoo, 73 metara.

Ako se sećate, kada sam pisala o tome  odakle imate lep pogled na grad iz restorana, pisala sam o terasi restorana hotela Torni  ( Toranj), u ulici Yrjönkatu. To je ujedno još jedna od malobrojnih višespratnica u Helsinkiju, sa svojih 70 metara.

Tržni centar Itäkeskuksen maamerkki

Fortum HQ, poslovni centar
Panorama Tower - pogled na grad iz kafea
Finska arhitektura zagovara pre svega funkcionalnost, jednostavnost  i povezanost sa prirodom, pa su njihove zgrade često projektovane van uobičajnih standarda. Tipičan primer je palata Finlandija, kao i zgrada Nacionalne opere. Specifičnost ovog grada je i to što su mnoge zgrade, zbog hladnih zima, prosto ukopane u granit. Tako je mnoštvo butika, robnih kuća, kao i čitavih ulica,  pasaža i većina  javnih garaža u centru našlo svoje mesto u ,,podzemlju” grada.

Iako ću o finskoj arhitekturi pisati neki drugi put, jer zaslužuje posebnu pažnju, napomenula bih sad samo par rečenica, kao uvid u fotografije građevina koje ću vam pokazati.

Arhitektura u Finskoj ima značajnu istoriju dugu preko 800 godina. Finska arhitektura donela je svetu  nekoliko stilova, a najznačajniji je svakako nordijski modernizam, čiji je najznačajniji predstavnik Alvar Aalto. Modernizam je i najviše zastupljen u ovoj zemlji, jer u njoj ima svega  13 % zgrada koje datiraju pre 1920. a sve ostalo se odnosi na obnovu nakon Drugog svetskog rata. Danas se može reći da je Finska kolevka Evropskog Jugend ili Art Nouveau stila.
Mnogi finski arhitekti su
čuveni u svetu, jer postoji duga tradicija u finskoj arhitekturi, a  najviše Eliel Saarinen, Erik Bryggman, Reima Pietilä, Eero Saarinen,  Lars Sonck i naravno najbolji od najboljih Alvar Aalto.

Od svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, treba spomenuti :

Tvrđavu Suomenlinna koja se proteže kroz šest ostrva (Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Mustasaari, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari i Långören), koji pripadaju Helsinkiju. 

Drveno gradsko jezgro grada Rauma, odnosno, njenog  starog dela

Staru crkvu u mestu Petäjäve..i mnogo toga jo
š.

Stara crkva u mestu Petäjäve

Stara crkva u mestu Petäjäve

Sada
ću vas povesti po Helsinkiju, kako bih vam pokazala neke građevine koje se susreću po ulicama ovog grada.














7 Komentari / Kommentit:

jako dobar tekst! zaista je potrebno umece da se sa relativno malo "materijala" napravi ovako dobar prikaz. a mislim da je upravo i ovaj clanak jedan mali stilski predstavnik finske arhitekture - jednostavno, funkcionalno i lepo.

Pored tebe i tvojih tekstova, vise poznajem lepa mesta Finske, nego lepa mesta svoje zemlje. Zaista su kratki i slatki tekstovi, a i ova pesma je mnogo dobra :-)
L.R. Pancevo

Ti severnjaci su mi uvek bili fascinantni, kao i njihovi pogledi na odredjene stvari.

Odličan tekst a fotografije još bolje, finci zaista imaju smisla za arhitekturu

Hvala vam. Delim vase misljenje.

Post a Comment