Jun 20, 2012

Turku, kolevka finske kulture ( I deo)

Turku je grad koji nikoga ne ostavlja  ravnodušnim,  iz kog god razloga da dođete. Ako ste čuli za njega da je najstariji veliki grad srednjevekovne kulture i tradicije u Finskoj, da je to bio glavni grad Finske pre Helsinkija, da je izrazito moćan kulturni centar sa čuvenim univerzitetima, da ima dobar provod, da bajkovito lepo izgleda …verujte, nisu vas lagali.

Turku panorama
Do sada sam vas upoznala sa nekim gradovima…pričala sam vam o Helsinkiju, upoznali ste Kotku, Porvoo…i nekako,  zadržaćemo se još na jugozapadu zemlje jer zaista ima mnogo, mnogo toga za videti i upoznati. Danas  je došao red na Turku.

Smiraj dana uz reku Aurajoki
Turku, ili Åbo, na drugom zvaničnom jeziku, švedskom, nalazi se na samom jugozapadu Finske, na obali reke Aura (Aurajoki), koja vijugavo prolazi gradom. Ako su vam nazivi čudni, oni imaju svoje poreklo, pa tako ako analiziramo finski naziv grada, Turku, u ruskoj arhaičnoj verziji” tǔrgǔ “ znači “ pijaca”, jer je ovaj grad vekovima imao najveću i najbolju pijacu na južnoj obali, a ako vas interesuje švedska verzija Åbo, to je složenica od dve reči ( bo- naselje, å- reka), ili jednostavno “naselje na reci”.

Arhipelag Turku
Raj za odmor
Jedan je od najvećih gradova ove zemlje i kao što rekoh, bivši glavni grad Finske, tačnije od 1808. pa do 1812. kada je taj primat preuzeo Helsinki, iz razloga što je posle Finskog rata u kome je Švedska 1809. predala Finsku carskoj Rusiji, ruski car Aleksandar I Romanov smatrao da je Turku predaleko od matice Rusije, pa je 1812. Helsinki postao glavni grad Velikog vojvodstva Finske.Stanovnici Turkua još uvek nežno  i bez zle namere ismevaju ovaj trenutak geopolitike ističući da je Helsinki u to vreme bio "samo ribarsko selo sa šest koliba".

Turku zamak
Turku je domaćin aktivnih zabavnih sadržaja, čuvenih letnjih festivala,  magičnih parkova i mnoštva zanimljivih istorijskih znamenitosti. Ovaj grad nudi i bogate letnje aktivnosti, kao što su jedrenje, kajak ili jednostavno uživanje u nijansama plave reke Aure, nad kojom ponosno stoji devet mostova u ovom gradu, a sve to uz dodir svežeg morskog vazduha. Leti ovaj grad ne “liči” na finsku klimu, jer se temperature kreću do 3O°C, ali su zime ipak dosta jake, sa prosečnom temperaturom od -7 °C.

Zimska idila
Turunlinna - zamak Turku
Turunlinna
Turku katedrala - Tuomiokirkko 
 U gradu izlazi regionalni dnevni list Turun Sanomat, koji je po tiražu treći u državi.

Reka Aura je bukvalno u središtu grada, jer se grad ravnomerno gradio i sa istočne i zapadne strane reke.Svih devet mostova dozvoljava prelaz preko reke Aura, ali posle poslednjeg mosta, kao što je slučaj između ulica Tervahovinkatu  i Wechterinkuja  (zapadne obale), tu ćete naići na preslatki crveni trajekt za pešake, koji cirkuliše od  obale do obale bez reda vožnje, već kada se napuni. Potpuno je besplatan i prima do 75 putnika. Naziv mu je Föri, funkcioniše od 1904. i jedna je od atrakcija. Ova reka je zamrznuta  tokom zime pa do marta-aprila, i tada trajekt ne saobraća. Godine 2008, reka Aura, po prvi put ikada nije bila uopšte zaleđena ni jedan jedini dan. Ta godina je totalna misterija, zašto se to desilo.
  
Turku je kolevka kulture i istorije Finske, a 2011. bio je i zvanična evropska prestonica kulture za tu godinu. Ovaj grad ima toliko mnogo toga za videti, ali za ovu priliku nabrojaću bar neke koje ne bi trebalo propustiti.
Dvorac Turku - sagrađen u XIII.veku, koji je ujedno i najstarija zidina u zemlji, sa lokacijom u ulici Linnankatu, reku Auru - šetnja uz reku Aurajoki (originalni naziv), gde su često usidreni mnogobrojni brodovi iz celog sveta, Turku katedralu, koja je majka crkva Evangelističke Luteranske crkve u Finskoj, finsko nacionalno svetilište i sedište nadbiskupa Finske, koji se nalazi u ulici nazvanoj po ovoj katedrali, u Tuomiokirkonkatu broj 1, Luostarinmäki muzej rukotvorina  na otvorenom, koji se sastoji od 18 blokova zgrada iz XVIII i XIX veka na njihovim originalnim lokacijama, gde se nalaze oko 30 potpuno opremljenih radionica, a gde je let posebno divno jer kostimirane zanatlije rade unutar starih drvenih kuća a ulični svirači šetaju drevnim stazama. Takođe treba posetiti i Muzej umetnosti, kao i Sibelius muzej u ulici Piispankatu, jedini muzej u Finskoj posvećen muzici, koji je dobio ime, naravno, po svom čuvenom kompozitoru…

Arcanum Univerzitet 
Muzej umetnosti

Kakskerran kirkko i vojno groblje
 Zbratimljen je sa nekoliko evropskih gradova, Kelnom, Firencom, Segedinom, Sankt Peterburgom, Talinom, Gdanjskom, Geteborgom, Bergenom i Bratislavom.

...i za kraj ovog uvodnog dela o ovom gradu, sledi nekoliko praktičnih saveta. U Turku je najbolje doći u julu, jer je najtopliji mesec u godini i jer tada sve vrvi od turista zbog mnoštva festivala...čuvenog godišnjeg događaja zvanog Medieval Market, DBTL rok  festivala, UMF festivala koji je najveći festival u Evropi posvećen elektronskoj muzici...i zbog mnogo toga još. Ono što nije dobro u ovom gradu je to što su autobuska i železnička stanica na suprotnim delovima grada, pa je to nekad veoma konfuzno za turiste, ali koga god da pitate, uvek će vam rado pomoći. Radi se na tome da se u bliskoj budućnosti ovo promeni izgradnjom jedinstvene stanice. Naravno, za nezaobilazni šoping, tu je najbolji Hansakortteli, ili jednostavno Hansa tržni centar gde nema čega nema....i još nešto nemojte propustiti...najbolji senf na svetu, po originalnom receptu iz ovog grada, za nezaobilazne letnje roštiljijade, Turun Sinappi, koga turisti kupuju na kilograme kao suvenir a za koga se veže i još jedna priča..naime, ovaj proizvod je imao veoma efektan slogan "Nikada se neću odreći dve stvari - senfa i seksa".Kada je proizvodnja ovog originalnog finskog senfa prebačena u Poljsku, uvek šašavi Finci su napravili parodiju na poljsku reklamu sa sloganom " Nikada se neću odreći dve stvari - mojih čarapa"

Kauppahalli market
Hansa



2 Komentari / Kommentit:

Bio sam u ovom gradu pre vise godina jer je moj fakultet tada imao neku razmenu studenata.Bio sam pod velikim utiskom jer je grad mnogo lep, cist i kultura je na najvisem nivou, sto se najbolje videlo i u ponasanju ljudi, gradjevinama i kulturnim manifestacijama.
Goran

Volim kada zavrsite tekst nekom saljivom opaskom.Inace, volim da svracam ovde.

Post a Comment