Sep 22, 2012

Pihlajasaari, ostrvo netaknute prirode…

Ako se nađete u glavnom gradu Finske, a poželite jednodnevni izlet sa porodicom ili prijateljima, uz nezaobilazno roštiljanje, kupanje, odbojku na pesku, šetnju po netaknutoj prirodi…nemojte propustiti ostrvce Pihlajasaari, u Helsinkiju, ili, tačnije, na oko 3 km naspram glavne luke u Helsinkiju.


Ovo ostrvo je ustvari spoj dva ostrva, istočnog i zapadnog Pihlajasaarija, koja su međusobno spojena prelepim romantičnim belim pešačkim mostom, a do kojih se može doći samo čamcem, a leti i brodićem koji svakodnevno, na svakih sat vremena, od 9:00 – 21:00h saobraća od parka Kaivopuisto ( park gde se tradicionalno organizuju prvomajski izleti), do ostrva Pihlajasaari. Povratna karta je 5,5  evra za odrasle i 3 evra za decu od 7 godina. Ako ste u centru Helsinkiju, a ne znate gde je ovaj park gde dolazi brodić koji vozi do ostrva, najbolje je da od glavne železničke stanice uhvatite tramvaj 3B, na kome piše Kaivopuistoon. Ova tramvajska stanica je inače blizu glavnog ulaza u žel. stanicu….pa kada dođete do parka, nađite kafić Carusell, gde na prelepoj terasi možete popiti piće i sačekati brodić za ostrvo koji polazi upravo odatle. Brodić inače ne prevozi bicikle, kao ni životinje…a ukoliko želite da prevezete kolica za bebu, to je moguće, ali uz prethodnu najavu kancelariji prevoznika u ulici Kanneltie 4.


Dan proveden na ovom lepom, mirnom i nenaseljenom ostrvu, uz obilje glatko - kamenitih, ali i peščanih plaža, mnogo prelepog divljeg cveća i uopšte bogatu floru i faunu, naprosto je raj za izletnike, rekreativce i ljude koji žele da provedu lep dan u netaknutoj prirodi, a opet, tako blizu velikog grada. Kako na ostrvu nema prodavnica, hrana za izlet, kao i hrana za roštilj, uvek se donosi od kuće, ali ako zelite gotovu hranu, na ovom delu ostrva nalazi se i restoran pa nazivu, a kako bi….. Pihlajasaari, ili nekada, Hällebo, koji je smešten u staroj velikoj drvenoj vili staroj 120 godina. Stare vile koje se nalaze na ovom ostrvu su u duhu 19. veka, daju dodatni šarm ovom izletištu i  nose duh istorijskog Helsinkija. Zato je za mnoge ovo pravi mali letnji raj za druženje, opuštanje, kupanje i sunčanje. Pored ovog užitka imate i prelepu panoramu na otvoreno more i  Helsinki.

Drugi deo ostrva, istočni deo, preko mosta, namenjen je za nudiste, faktički je fizički odvojen i skroz u privatnosti. Ovo je inače jedna, od ukupno dve plaže za nudiste u celoj zemlji. Taj deo ostrva je skoro bez plaža, više je u oblim kamenim stenama i nije baš pogodan za kupanje.
Na zapadnom delu ostrva gde su izletnici, nalazi se i Virkistyskeskus Wirkkula, rekreativni centar za penzionere, gde se oni druže i uživaju.

I tako, ako poželite jednodnevni izlet u netaknutu prirodu, obavezno posetite ovo mirno ostrvo i shvatićete zašto je  upravo ono najpopularnije letnje ostrvo u Helsinkiju.

Jedina dva raja za nudiste u Finskoj





1 Komentari / Kommentit:

Bila sam pre cetiri godine ovde i nosim predivne uspomene sa ovog mesta.

Post a Comment