Oct 4, 2012

Deca u Finskoj

Razne statistike, brojke i istraživanja, govore da su deca u Finskoj u samom svetskom vrhu po obrazovanju, o čemu sam već pisala, ali i da su među najsrećnijima,  mada mi niko nije razjasnio zbog čega je to tako, pa ću pokušati sama da rešim tu misteriju.


Ako sreću definišem kao subjektivni osećaj zadovoljstva, nije teško shvatiti zašto su deca i mladi, u zemlji koja ima toliko toga za dati i ponuditi i gde tradicionalni finski karakter ceni i poštuje prave ljudske vrednosti, zadovoljni, vedri i žive živote ispunjenim ljubavlju.

Skromnost i ta neka finska vrsta prisutnosti pomodnog isposništva, čini da odrasli, a tako i deca u ovoj zemlji uživaju u malim stvarima, težeći ka vedrom umu, zdravom telu, osećaju slobode i stalnoj potrebi za novim saznanjima….
 

Finska deca se od najranijeg detinjstva, kako u porodici, tako i u školama pripremaju za život. U porodicama se tradicionalno, od malena uče da pomažu roditeljima, ali im to ni u najmanjoj meri ne oduzima vreme za igru i sve ostale aktivnosti. Uživaju u prirodi, igranju, idu na razne aktivnosti koje su u Finskoj ili besplatne ili jeftine i svima dostupne, tako da se već u prvoj deceniji vide sklonosti i interesovanja svakog deteta. Iako u celom svetu vlada mišljenje ,,Ranije je bolje”, u Finskoj deca ne smeju krenuti u školu pre sedme godine, jer je detinjstvo veoma poštovana i privilegovana stvar. U vrtićima ćete retko ili nikako,  videti da deca sede i rade formalnu pripremnu matematiku,  povlače kose crte kao pripremu za pisanje…ali ćete zato  često videti prizore gde deca pevaju, igraju, slikaju, glume, saznaju o biljkama, životinjama i prirodi koja ih okružuje….dok je fokus u ranom školskom obrazovanju, naučiti kako se uči i razviti želju za znanjem i saznanjem….

Vrtići su potpuno besplatni i dostupni svima od perioda jaslica od 8 meseci, pa do sedme godine. U Finskoj ne vlada mišljenje da je ,,baka servis” najbolji za dete i da se deca u vrtić trebaju ostavljati samo onda kada roditelji rade, jer to nije mesto za odlaganje deteta na čuvanje, već mesto gde se deca igraju, socijalizuju i  sprijateljuju. Znači, pustite decu da imaju detinjstvo, ne namećite im vaše želje, pustite ih da imaju svoja prava, ali ih naučite i koje su njihove odgovornosti i obaveze, pa, kada tako postavite stvari od početka, bićete zadovoljni i vi njima, ali i oni vama i samim sobom.



Lennä, lennä leppäkerttu
(Let, let, bubamaro)

Lennä, lennä leppäkerttu
ison kiven juureen,
siellä on sun äitis, isäs,
keittää sulle puuroo.





4 Komentari / Kommentit:

Video sam da pise da ste profesor, pa verovatno i iz tog pedagoskog rada proizilazi ova ideja o obracanju paznje na decu, njihove potrebe, prava i obaveze. Lep i poucan tekst.

Divan tekst. Da li mozete da napisete jos neki tekst o vaspitanju dece u Finskoj?

Hvala vam na divnim recima. Kako su teme o deci, neiscrpne teme, bice ih jos naravno. Pozdrav i drago mi je sto ste posetili moj blog....

Post a Comment