Oct 16, 2012

Ruska u Laponiji

Od sredine septembra pa do sredine oktobra, severni deo Finske, odnosno Laponija, je u naročitim bojama jeseni, od jarko žute, narandžaste, crvene…pa do bordo. Ova nagla promena prirode i fenomen gde se čitave nepregledne šume, uz jezera, prelivaju u slapovima vatrenih nijansi, u Finskoj ima posebno ime…Ruska. 



Iako fenomen Ruska dolazi sredinom septembra, jesen u Laponiji dolazi krajem avgusta, a u južnoj Finskoj, krajem septembra. U septembru je u ovom delu zemlje, prosečna dnevna temperatura 10 stepeni, a  krajem oktobra  5 stepeni


Velike kontrasti između četiri godišnja doba su glavne karakteristike prirodnog ciklusa u Finskoj. Posle dugih letnjih noci, praćenih polarnim ponoćnim suncem, Ruska uz svoje jesenje boje koje velikom brzinom obuzimaju prirodu, nagoveštavaju svojom melanholijom, kraj leta i dolazak  tamnih dana i noci. Već  krajem septembra ovde padne kratkotrajni prvi sneg a početkom novembra padne drugi, stalan sneg koji u ovom delu Finske ostaje do početka maja. Svako godišnje doba je ovde primamljivo za turiste, pa mnogi ljudi iz celog sveta dolaze da vide ovaj neuhvatljivi spektar boja i nesvakidašnje presvlačenje prirode. 


 Ovaj period je takođe primamljiv za turiste i zbog obilja bobičastog voća i gljiva, koji se beru u netaknutoj i zdravoj prirodnoj sredini, kao i zbog planinarenja. Naravno, ovde dolaze vrsni poznavaoci prirode koji znaju koje su vrste bobica i gjiva jestive, a koje otrovne, tako da, ako ste samo ljubitelj prirode, a ne i poznavalac, držite se samo onoga što vam je poznato. Htela bih da vam skrenem pažnju na ,,Berački bonton'', a to je, da je nepristojno brati  u blizini drugih berača i u blizini privatnih kuća i vikendica. Daću vam savet šta smete brati, bez bojazni da je otrovno. Plave borovnice i crvene ribizle su svuda rasprostranjene, dok divlje maline i divlje jagode mogu naći samo oštre oči iskusnih berača. Najviše cenjene su divlje finske brusnice i narandžaste močvarne jagode koje rastu u močvarnim delovima šume. Pored ovoga, ima i mnogo crnih, belih i zelenih ribizli, jarebika… Ostalo nemojte brati ako niste poznavalac, jer možete pojesti otrovno pasje grožđe ili recimo Solomonove bobice koje liče na borovnice…

Lisicarke
Ribizla
Borovnica
Narandzasta mocvarna jagoda

Otrovne Solomonove bobice
Jarebika
Kada su gljive u pitanju, najpopularnije i najrasprostranjenije su lisičarke i vrganji. Zanimljivo je da su ih Finci do skoro smatrali hranom drugog reda, namenjenoj kravama, osim Finaca iz istočne Finske, na granici sa Rusijom, kojima su gljive uvek bile delikates. Ali danas sve više Finaca koristi gljive u ishrani, pa su divlje gljive danas nezaobilazni sastojak nordijske kuhinje.

…I tako, jesen je, verujte mi, u Laponiji magična. Ruska je tu da upotpuni magiju dok šetate po maglovitom jutru kroz šumu, posutom šarenim lišćem...to znaju i članovi finske grupe Apocalyptica, čim su napisali ovako divnu muziku, pod nazivom RUSKA.









1 Komentari / Kommentit:

prelep tekst i muzika....jesen. i lepa i tuzna...

Post a Comment