Jan 26, 2013

Kako je finska dovitljivost spasila Helsinki

Da su Finci kreativni, to se zna, ali je njihova “ratna kreativnost“ tokom 1944. godine. bila naročito uspešna, jer se o tom događaju i danas piše. Naime, februara 1944. godine, Staljin je naredio da se Helsinki sravni sa zemljom, kako bi se ubili finski duh i borbenost, a Finci primorali da potpišu mirovni sporazum sa Sovjetskim Savezom. 


2120  sovjetskih bombardera je ispalilo više od 16000 bombi na Helsinki,  tog februara 1944, što je bilo i više nego potrebno da se grad potpuno sravni sa zemljom, ali tek posle rata,  kada je general Ždanov, koji je predvodio savezničku komisiju za kontrolu, došao u Helsinki, bio je naprosto šokiran jer je Helsinki bio kao nov, bez ikakvih tragova da je tu ikad bilo bombardovanja….Poređenja radi, Drezden je pre toga bombardovan sa 1200 bombardera, grad je sravnjen sa zemljom a poginulo je oko 30000 ljudi….a u Helsinkiju samo 146….Nikome nije bilo jasno tada u čemu je bila misterija.


…ali, ubrzo su im Finci otkrili svoj trik. Naime, Finci su iz svojih obaveštajnih izvora saznali da se sprema sovjetski napad na Helsinki, a pošto su po snazi i opremi bili višestruko slabiji od Sovjeta, morali su samo da upotrebe dovitljivost. Grad je isključio sva svetla, a  kako je grad na obali Baltika, po zaleđenom Baltiku su poređali reflektore koji su grubo simulirali izgled Helsinkija noću. Piloti su, rukovođeni svetlima, sve bombe zapravo bacili u Baltik i grad je ostao netaknut…. 


Ovo je fotografija dva reflektora iz Drugog svetskog rata koji su spasili Helsinki a koji su ostali netaknuti. Danas se nalaze u protivavionskom  muzeju Ilmatorjuntamuseo  u mestu Tuusula.



Naravoučenije…..ne kačite se sa Fincima  :)

2 Komentari / Kommentit:

Ovo moze da se stavi u top 10 najvecih istorijskih prevara svih vremena.

Ovo je mozda nesto za TOP 10 usujecenih ratnih akcija a koje su spasile mnoge ljudske zivote. :)

Post a Comment