Mar 5, 2013

Miran odmor u Sotkamu


Znate onaj osećaj kada posle naporne radne nedelje poželite da provedete vikend u prirodi, da uživate u malom prelepom mestu, sami, sa porodicom, prijateljima ili partnerom, da vas ujutru budi šum talasa ili cvrkut ptica, da odete u obližnji bisto po vruće pecivo, da radite šta vam je volja ili da ne radite ništa…i, jednostavno, da samo napunite baterije za sledeću radnu nedelju….e, takav raj za Fince koji žive u istočnoj Finskoj je upravo mesto Sotkamo.

Fotografije / Valtteri Mulkahainen
Sotkamo, Hiukka


Sotkamo, zimi
Sotkamo, zima, stepenice ka plazi Huikka





Iako je Sotkamo opština sa jedva 11 hiljada stanovnika, koja se nalazi u regionu Kainuu, u istočnoj Finskoj, na 570 km udaljenosti od Helsinkija, to je raj, kako za meštane ili stanovnike regiona, tako i za turiste, koji ovu oblast posećuju u ogromnom broju tokom cele godine. Ovaj  biser do pre par godina bio je poznat  samo  stanovnicima Finske i susednih zemalja, ali sada sve više turista iz svih delova Evrope i sveta,  koji  su videli ovo mesto na internetu ili čuli od prijatelja, posećuje ga i zaljubljuje u njega  na prvi pogled. Statistike kažu da ovaj region svake godine obiđe oko milion turista,  dnevno oko 3000,  što je za mesto od 11 hiljada sanovnika, priznaćete, magična cifra. 








Ukoliko i vi rešite da ga posetite, ovo je najlakši način...Ako dolazite avionom iz Helsinkija, idete do aerodroma u mestu Kajaani, koje je veoma blizu Sotkama, na pola sata vožnje. Let od Helsinkija do Kajaania traje sat i dvadeset minuta.  Dnevno ima do 4 aviona za Kajaani i najpovoljniji je Flybe prevoznik. Do Helsinkija, naravno,  imate odlični Finnair. Vozom možete iz bilo kog mesta ali  samo do mesta Kajaani,  autobusom možete iz svakog mesta,  a automobilom je pravo uživanje putovati jer su putevi odlični, bez gužvi i sa  predivnim krajolikom pored vas. Sotkamo je udaljen od Helsinkija 570 km,  od Oulua, prestonice severne Finske oko 180 km, od Rovaniemija 350 km. Do mesta Turku odavde imate 650 km, do Tamperea  480, itd…






Ono što fascinira na prvi pogled je priroda, netaknuta, čista, onako devičanska, koja podjednako svakom oduzima dah, bilo da je poseti leti, zimi, na proleće ili  jesen. Ovde je dovoljno boraviti 7 dana godišnje pa da vam se obrazi zarumene, pluća prodišu, krv procilkuliše…a vi da se osetite jedro i čilo kao nikad pre.


Sotkamo sa okolnih 27 sela, bukvalno je iznikao pored vode, isprepletane jezerima i rekama, koji se u Finskoj, bez posebnih granica međusobno tkaju, praveći divan  plavi ćilim. Ova oblast jedna je od omiljenih, gde Finci vole leti da provode svoj odmor, kupajući se na jezeru Iso Sapsojärvi i sunčajući se na predivnoj peščanoj kilometarskoj plaži Hiukka, na kojoj je divan beo sitan pesak, kakav sam još viđala samo na Tasosu u Grčkoj. Zimi imate druge vrste saržaja, ali  u obližnjem mestu Vuokatti koji je predivan ski centar.


Sotkamo i Vuokatti, koji se nalazi naspram Sotkama, su živahni okruzi što se vidi i u spektru raznih događanja raspoređenih tokom godine. Od mesta Vuokatti do centra Sotkama ima 6 km, ali je sve bukvalno na pešačkoj udaljenosti, što ih zapravo čini i spojenim mestima. Jedan je letnji raj, drugi zimski. Razne kulturne i sportske manifestacije, deo su lokalne slike, a kada se tome pridoda i magična priroda, koja je zaista u čudesno jarkim zelenim i plavim nijansama, beo pesak i brdovit teren, mesto koje ima prodavnice, odličnu infrastrukturu, mesta za izlazak i sve što mu treba za odmor i život, videćete da biste rado tu  provodili veliki deo godine.

Sauna
Prilaz Sotkamo u jesen



Zamislite dan gde se budite u jednom od mnogobrojnih apartmana, zasebnih kuća koje su uređene u skandinavskom stilu, smeštenih usred divne borove šume….odlazite do  kafe bistroa Murunen, ili u prevodu Mrvica, u Torikato ulici (njega lično, najviše volim), vlasnik Kallo i radnica Tiina vam spreme izvrstan obrok sa mnogo  svežeg  povrća, odličnog mesa i toplog peciva, zaslade  vas divnim voćnim đakonijama, zatim odete da uživate na divnoj Hiukka plaži, kupate se u jezeru koje je idealno i za porodice sa malom decom, jer je plitko, leškarite na pesku, uživate u pogledu, slušate muziku…posle odete do saune, a  uveče prošetate ovim mirnim mestašcetom  ili izađete sa prijateljima….ovakav vikend  vas naprosto mora preporoditi.

U Sotkamu imate i veliki bejzbol stadion koji je matični stadion  jednog od najboljih finskih bejzbol klubova  Sotkamon Jymy.. Poznat je po svojoj, jedinstvenoj u svetu, ljubičastoj podlozi koja je i boja ovog kluba.  Takođe imate i dve prelepe crkve, Luteransku crkvu iz 1860. godine i Pravoslavnu crkvu iz 1961. godine. Ako poželite da odete do vidikovca Naapurinvaara, pružiće vam se savršen pogled na Sotkamo…a za dečicu imate idealno mesto za zabavu, a to je najveći  tematski Angry Birds park, na samo 5 km od Sotkama.  Tu uživaju svi od 3 – 99 godina., jer ima mnogo sadržaja za igru i zanimljive  sportske aktivnosti, koji prijaju svima.

Bejzbol stadion u Sotkamu
Bejzbol klub iz Sotkama
Luteranska crkva u Sotkamu

Pravoslavna crkva u Sotkamu





Ovde su leti temperature oko prijatnih 25 stepeni, dok je februar najhladniji mesec sa prosečnom temperaturom od – 15  stepeni. Sneg u ovom delu Finske traje od sredine novembra do sredine aprila.


Sotkamo zimi
Hirvensaari, Sotkamo
Salmela, Sotkamo

I tako, pogledajte fotografije i uverite se koliko je ovo mesto lepo. Mene je opčinilo, a nadam se da će i vas 

.









Neke fotografije Sotkama dobila sam zahvaljujući ljubaznosti  gospodina Valtterija Mulkahainena.

 ...ako ste ogladneli od ovih lepih fotografija, vodim vas do  mog omiljenog bistroa u Sotkamu, gde je sve uvek sveže i ukusno, gde su toliko ljubazni, gde je divna atmosfera sa diskretnom muzikom...raj za sva čula. Vodim vas u kafe Murunen ( Mrvica) i njenog vlasnika Kallo.Prijatno!








Vlasnik Kallo








Kallo i Tiina


 

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment