Mar 25, 2013

Palmusunnuntaita, nedelja pred Uskrs


Palmusunnuntaita (Cveti), je hrišćanski  praznik koji se u Finskoj slavi nedelju dana pred Uskrs i dan nakon  Lasaruksen lauantai (Lazareve subote), poznatije kao Vrbica. Kako ove 2013. godine, Uskrs po gregorijanskom kalendaru pada 31. marta, Palmusunnuntaita se zato slavi danas 24. marta, kada ovaj praznik slave katolici, protestanti i Finska pravoslavna crkva (Suomen ortodoksinen kirkko), koja je u potpunosti prihvatila gregorijanski kalendar. 

Sa nastupanjem praznika Lasaruksen lauantai i  Palmusunnuntaita, počinju Uskršnji praznici.

Ovaj dan obeležava Isusov ulazak u sveti grad Jerusalim, kada ga je, dok je jašući na magarcu, narod dočekao kao vladara,  stavljajući pred njega grančice drveća, mašući  maslinovim i palminim grančicama,  uzvikujući “Blagosloven bio onaj koji dolazi u ime Gospodnje” (Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä ). Na ovaj praznik, osveštavaju se i dele vernicima grančice vrbe, a vrba je odabrana jer se grančice ovog drveta najranije bude iz zimskog sna.


Isusov ulazak u Jerusalim
Ovaj dan se u Finskoj obeležava raznim običajima, Jedan je da se u domovima nalaze vrbine grančiće, ukrašene raznobojnim perjem i šarenim trakama od krep papira, a drugi je da se deca oblače u kostime veštica i čarobnjaka i noseći ukrašene grančice vrbe, zvone redom na vrata, gde im domaćini otvaraju,  nakon čega im male slatke veštice bajaju za dobro zdravlje i uspešnu godinu, izgovarajući  magične reči "Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle" koje imaju za cilj da oteraju demone. Domaćini  im “plaćaju”  za dobre želje, darujući im čokoladne zeke, čokoladna jaja i ostalo, a deca im, u znak zahvalnosti daruju po jednu grančicu.




Osim ovog lepog običaja koji deca u Finskoj posebno vole, Finci imaju i poseban jelovnik za taj dan. Na trpezi se obavezno moraju naći jagnjetina, pregršt čokoladnih jaja i pod obavezno, tradicionalni Uskršnji  desert zvani  Mämmi, koji se pravi od raženog brašna, tamne melase koja kolaču daje crnu boju i od praha dehidrirane seviljske pomorandže. Priprema ovog kolača je dugotrajna i zahteva par sati pripreme pre pečenja kao i trodnevno stajanje nakon pečenja, pre nego što bude  spreman za jelo.  Jede se hladno, uz mleko, slatku pavlaku ili posut šećerom, a služi se u činijama od brezine kore, koje se zovu rove. Ovaj specijalitet se može kupiti i u industrijskom pakovanju tokom cele godine, ali se tradicionalno pravi u kućnoj radinosti samo za Uskršnje praznike.


Mämmi

Hyvää palmusunnuntaita kaikille! Siunausta ja kaikkea hyvää. Lämmöllä Tarjalle rukoillen tänäänkin









Photos : 

1. Helsingin kaupunki (c)
2. Visit Finland (c)
3. Niklas Meltio / Lehtikuva (c)

1 Komentari / Kommentit:

tekstovi pisani sa puno ljubavi, pritom jako zanimljivi, cak i kad govore o (naizgled) obicnim, zivotnim stvarima, zivotnim navikama, tradiciji ili obelezavanju dana kakav je Uskrs, zajedno sa, vec po pravilu, lepim izborom fotografija.....predivno!!!

Post a Comment