May 2, 2013

Markku Lahdesmaki, fotograf finskog senzibiliteta






On je jednostavno genijalan fotograf. Njegovo oko boji stvaran svet primesama nadrealnog i tako me svojom fotomanipulativnom kreativnošću tera da razmišljam o onome “između redova”, uvek kada pogledam neku fotografiju stvorenu njegovim objektivom.  Zanimanje za ovaj vid umetnosti, počelo je još dok je bio osmogodišnjak,  kada mu je ujak poklonio stari analogni fotoaparat napunjen crno belim filmom, koji je postao njegova igračka od koje se nije odvajao. Prvi kreativni zadatak, bio mu je fotografisanje sestre, mame i tate. Za 16. rođendan, otac mu je rekao da bira između dva poklona, fotoaparata i motora...i. naravno, izabrao je fotoaparat,
 
Markku je rođen u mestu Pori u zapadnoj Finskoj, ali se u tinejdžerskim godinama, sa porodicom preselio u Tampere. Posle završenog fakulteta, počeo je radi reklame za mnoge poznate klijente, a tu je upoznao i sadašnju suprugu Anne, vlasnicom jedne reklamne agencije, sa kojom se venčao 1980. godine. Imaju dva sina, Tomia (1981) i Juliana (1987). Veoma su traženi svuda u svetu, imaju svoju kompaniju i dosta zarađuju. Trenutno su završili reklamu za Snickers čokoladice. Markku i Anne su tim koji sve radi zajedno i dopunjuju se u svemu.

Markku i sin Julian u svom domu

Markku Lahdesmaki

Markku Lahdesmaki

Markku Lahdesmaki  sa sinom i suprugom ispred svog doma

Inače, Markku fotografije voli da klasifikuje po serijama, pa tako ima razne serije divnih fotografija…recimo  Romantic Finland, Robot, Mumbai taxi Co…Ova poslednja, Mumbai, nominovana je za nagradu  6th Annual Photography Master Cup, koja je najveća satisfakcija svakom profesionalnom fotografu.


Pored fotografija, mnoge agencije koje se bave marketingom, uvidele su njegov talenat pa su ga angažovale da radi reklame za mnoge poznate klijente…

Lično volim  i pratim rad ovog sjajnog  umetnika jer njegove  narativne fotografije  sa svim svojim porukama i sjajnim kompozicijama,  imaju tu moć da me nikada ne ostavljaju ravnodušnom. Takođe volim njegov raznoliki opus tema, kao i  njegovu besprekornu estetiku. Uvek se raznežim kada gledam njegove fotografije iz  Finske jer je posmatra  kroz neki stari, sanjalačko-bajkoviti svet običnih ljudi sa sela, svet drvenih kuća i sveta severa gde vreme kao da je stalo. Svoju zemlju posmatra kroz fantastične pejzaže, gde se iza ljudi, koji su  u prvom planu, pruža beskrajno lep vidik .

Ovde pogledajte neke njegove radove, a ostalo možete videti na njegovom zvaničnom sajtu. Uživajte…

 Romantic Finland
























Razne fotografije









0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment