Jun 22, 2013

Juhannus, ludovanje na finski način


Danas je subota, 22. jun (22. Kesäkuu), a u Finskoj se od juče proslavlja praznik Juhannus koji označava početak leta, jer je juče, na zvaničan početak leta, bila i letnja dugodnevnica, vreme kada je obdanica najduža u godini. Fincima, koji su,posle duge mračne zime, željni sunca, ovaj praznik je jedan od najradosnijih u godini.

Inače, ovaj praznik se do 1316. godine, u Finskoj zvao Ukon juhla, jer su morali da se dodvore bogu  groma, Ukku, kako bi im kontrolisao kišu i davao bogatu žetvu. Nešto od tih paganskih običaja, sačuvano je i do danas. Ono što je još specifično za leto i Finsku  je i to, da  u  ovom delu letnjeg perioda, noći skoro da nema u Finskoj. Ove, kako ih zovu, bele noći, u kojima noći nema, ili traju po sat vremena, posledica su  blizine Finske oko arktičkog pojasa. Ovo je totalna suprotnost zimskom periodu, kada u Finskoj,  skoro da obdanica i ne postoji, ili postoji  po sat dva u toku dana.  Ovaj praznik je po tradiciji i vreme kada skoro svi Finci uzimaju godišnji odmor. O ovom prazniku sam pisala prošle godine ( vidi OVDE),  pa sada neću pisati detaljno o tome, već želim samo da ga zvanično obeležim i ovde na blogu. Ovaj praznik se slavi trećeg vikenda u junu...juče se praznovao Juhannusaatto (Ivanjdan) koji je ujedno i Dan finske zastave, a danas Juhannuspäivä (San letnje noći), koji slavi Jovana Krstitelja. 



Ovo su dani kada cela Finska slavi, kada skoro svi Finci odlaze u svoje vikendice pokraj jezera, idu u saunu, prave logorske vatre  na obalama mora, reka i jezera, sede na oblim stenama pored vode, kupaju se, druže, piju, igraju i vesele se, roštiljaju, pecaju, plove čamcima i brane se od komaraca….Severni narodi, gde je hladna klima, nekako strastvenije dočekuju leto, što i pokazuje ovo pozitivno ludilo ovog  vikenda u Finskoj.

Mnogo koncerata se ovog vikenda održava u Finskoj…Na Nummirock festivalu, koji se tradicionalno održava u mestu Kauhajoki na velikoj plaži jezera Nummijärvi, na kojem isključivo gostuju metal grupe (ovde su gostovali i Iron Maiden, Pantera, Ramones, Scorpions, Motörhead, Slayer… i mnogi  drugi), sinoć su gostovali Omnium Gatherum, Mokoma, Amon Amarth, Wintersun, Ensiferum....a danas  pored ostalih i Children of Bodom i sjajni Alexi Laiho....ludilo. 



Pored ovog festivala, u Finskoj se, u znak početka leta održava nebrojeno mnogo festivala, jer je, kao što rekoh, ovaj vikend jedan od najveselijih u toku godine. Za one koji su trenutno u Finskoj da spomenem još par festivala….u mestu Jämsä održava se veliki festival  Himofestival, na kome ove godine nastupaju Haloo Helsinki, nemački bend Scooter, moja omiljena iz Top 5 finskih grupa Apulanta  i drugi…U Mikkeliju se održava  Visulahden Juhannus gde dolaze Ruoska (finski Rammstein), Ismo Alanko, Jukka Poika,  Michael Monroe i drugi… Provinssirock festival, jedan od većih u Finskoj, sa lokacijom u mestu Seinäjoki, održao se pre par dana i imao je odlične bendove…Za par dana će i metal festival Tuska Open Air u Suvilahti, Helsinki, gde će biti totalno ludilo…Nightwish, Amorphis, Stratovarius, Wintersun, Stam1na, itd… 

Mogla bih da nabrajam do sutra, jer se u ovom periodu održi oko 100 koncerata  širom zemlje. Veliki festivali u Finskoj dovode i svetske zvezde, ali Finci su malo specifični jer više slušaju domaće zvezde, koje  su, na sreću, više svetske nego lokalne zvezde. Podatak govori da se u Finskoj proda oko 70 posto domaće muzike, a da samo 30 posto ode na  ostalo.



Ovaj praznik, Juhannus, obično se proslavlja bučno (jer se veruje da buka  tera zle duhove), u pevanju, igranju, žestokim pićima i smehu, sve do sitnih sati, iako je u ovim belim noćima teško reći gde se završava noć a gde počinje novi dan….i savet…poseta finskim gradovima u ovom periodu je rezervisana samo za ljubitelje zombi filmova, jer su gradovi pusti kao u najgorem hororu…a to je zato što 95 % Finaca ove praznike provodi u prirodi u selima pokraj jezera.




…i tako, ovo je vikend ludilo na finski način koje je samo uvod  u mnogobrojna letnja kulturna dešavanja u zemlji, od divnih klasičnih koncerata, pa sve do takmičenja u bacanju mobilnih telefona u dalj ili igranja fudbala u močvari…ali to je Finska, to su Finci…..dođite da ludujemo zajedno.

Mukavaa ja aurinkoista Juhannusta kaikille!

Rovaniemi, pre dva dana

Ponocno sunce, bele noci u Finskoj


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment