Aug 16, 2013

Helsinki, raj za kupoholičar(k)e



Aleksanterinkatu
Helsinki je zaista mamac za trošenje para. Tržni centri, robne kuće, pijace, butici, obilje jedinstvenih suvenira i rukotvorina, izuzetni i svetski poznati predmeti čuvenog finskog funkcionalnog dizajna, najpoznatiji skandinavski i svetski brendovi…isprazniće vaš džep pre nego što kažete “Perkeleeee”.


Glavne  robne kuće i tržni centri, otvoreni su svakim radnim danom do 21h, subotom do 18h i  nedeljom od 12-18h. Prodajni objekti koji su manji od 400 kvadratnih metara, nemaju ograničenja, već rade prema svojoj poslovnoj politici, ali generalno, svi prodajni objekti, veliki i mali, zatvoreni su tokom važnih državnih praznika, na Božić (25. dec),  Novu godinu (1. jan), Dan nezavisnosti (6. dec), Dan očeva (druge nedelje u novembru), Bogojavljanje(6. jan), Prvi maj, Veliki petak i Uskrs, Dan majki (druge nedelje u maju),  Spasovdan, Ivanjdan  i na Duhove. Na Badnje veče sve je otvoreno od 7 – 12 h.

Kamppi u vreme praznika
U  Helsinkiju je lako šopingovati jer je ceo Helsinki jedan veliki tržni centar, ali turisti se nekako oslone uvek na centar, obilazeći znamenitosti. U neposrednoj blizini Esplanade parka, sa njegove zapadne strane, nalazi se kilometarski duga ulica, Pohjoisesplanadi, koja je poznata po tome jer su u njoj smešteni svi najvažniji  finski brendovi…Marimekko, Aarikka, Arabia, Iittala, Kalevala Koru, Artek, Finlayson, Pentik, Annikki Karvinen i mnogi drugi, tako da tu sve vrvi od turista koji su željni da kupe nešto finsko i originalno, jer je finski dizajn jedan od najpoznatijih u svetu. Ova ovde Marimekko prodavnica je glavna, ali imate ih takođe i u Hakaniemi centru, Kamppiju  kao i u  Kämp galeriji koji je maleni tržni centar usmeren samo na luksuznu robu. Takođe, ovo je i ulica  gde se nalazi najveća knjižara u čitavoj Skandinaviji, Akateeminen Kirjakauppa koju je projektovao Alvar Aalto. U Helsinkiju  je sve dobro smišljeno i dobro raspoređeno, kako bi se turisti, prema afinitetu kupovine, lakše snalazili i racionalno trošili vreme. Tako su recimo svi najekskluzivniji svetski brendovi locirani takođe u prelepom Esplanadi okružnju, u najelegantnijem delu, zvanom Galleriaa Esplanad. Do njega se dolazi tramvajskim linijama 3B,, 4, 4T, 7A, 3T  i 7B, ako dolazite sa periferije Helsinkija. Esplanadi je ipak više za one sa dubljim džepom.

Marimekko
Akateeminen Kirjakauppa
Akateeminen Kirjakauppa
Još jedna velika šoping ulica je i Aleksanterinkatu (Aleksandrova ulica), koju svi Finci zovu Aleksi. Lako se nalazi jer je u najužem centru. Od Trga senata ( tu gde se nalazi velika katedrala, simbol Helsinkija), ulica se nadovezuje ka zapadu, odnosno, ulaz u katedralu je naspram Aleksanterinktu. U ovoj ulici se nalazi mnogo tržnih centara i prodavnica. Jedan od njih je i Kauppakeskus Kluuvi, odnosno Kluvi šoping centar (metroom do Kaisaniemi stanice), sa četiri sprata, na 10 000 kvadratnih metara i sa 700 parking mesta, gde se nalaze mnogobrojni finski i svetski brendovi…Misako, George -Gina & Lucy, Fred Perry, Tiger of Sweden, G-Star RAW, Superdry…inače, nikako nemojte izaći iz Kluuvija a da ne pojedete nešto ukusno i finsko organsko domaće u Eat & Joy. Tu sami meljete brašno za svoje pecivo, točite svoje boce sirovim mlekom…kao kod bake na selu…a i najbolji kuvar Heikki Ahopelto ovde ima svoj restoran Armas koji ima takvu  hranu  koja, kao da nije sa ovog sveta. Verso bar ima prefinjenu salonsku atmosferu sa šampanjcem i đakonijama…ma, ovde se jednostavno uživa  dok se pare troše. U Aleksanterinkatu se nalaze i najbolje prodavnice sa nakitom, kao i robna kuća Aleksi 13 u kojoj se  prodaju i neki brendovi kojih nema u drugim robnim kućama. U Aleksiju 13, na petom spratu je restoran sa lepom hranom, a na prizemlju je kafić (Uzgrad, da napomenem, da se u finskim kafićima uslužujete sami, tako što odete do šanka, platite i sami sebi odnesete piće do stola, jer konobari uslužuju samo po restoranima). 

Eat & Joy


Na drugom kraju Aleksanterinkatu, između Trga senata i pijace, nalazi se trgovački kvart Torikorttelit (Tori kvart), srce starog Helsinkija sa brojnim zanatskim radnjicama, boemskim restoranima i umetničkim radionicama. Prethodna destinacija koju sam objašnjvala, ulica Pohjoisesplanadi, paralelna je sa ovom ulicom, ali bliža moru, odnosno luci. Ovaj komercijalni deo grada, stvoren za šopingovanje, naziva se Kluuvi, ali ga Finci u žargonu zovu samo Keskusta (centar), u kome se osim raja za kupoholičare nalaze i sve  filijale najvećih finskih banaka. Pored ove dve ulice, još nekoliko njih su poznate baš po odličnom šopingu…Mannerheimintie, obe strane Esplanade, Korkeavuorenkatu, Fredrikinkatu i Bulevardi. Sve su na pešačkoj udaljenosti, što je najbitnije. U Mannerheimintie ulici nalaze se mnogi poznati šoping centri….Stockmann, najveća i najbolje opremljena robna kuća, ne samo u Finskoj, već u Skandinaviji, velika Sokos robna kuća, glavni konkurent Stockmannu, sa restoranom na vrhu i divnim pogledom na ulicu, a nalazi se odmah pored glavne železničke stanice, Forum, Makkaratalo (Kobasica)... Ako se ćpitate odakle tako smešan naziv, reći ću vam da ga tako svi zovu jer mu je zaštitna ograda oko parkinga ista kao neki niz kobasica.…Korkeavuorenkatu i Fredrikinkatu su ulice bogate prodavnicama i brendovima za uređenje enterijera, a tu u Fredrikinkatu je i Kamppi tržni centar (metroom do stanice Kamppi), koji ima veoma povoljne cene u odnosu na druge. Kamppi je najnoviji tržni centar u Helsinkiju, koji pored mnogobrojnih prodavnica ima i restorane, kafiće, noćni klub i kuglanu na petom spratu. Bulevardi je umetnički deo, sa mnogobrojnim umetničkim radionicama, prodavnicama, galerijama, antikvarnicama. Da napomenem da su Stockmann, Sokos i Forum spojeni podzemnim prolazom i parkingom,

Forum
Kamppi

Lično, mnogo volim one male lepe prodavnice prepune nekih divnih dekorativnih predmeta za kuću, galerije, umetničke radionice za izradu predmeta od keramike, drveta, stakla…prodavnice unikatnog nakita, suvenira,  antikvarnice…pa se tu uvek najviše zadržim. Iso Roobertinkatu, Uudenmaankatu ulica, kao  i  Bulevardi i cela južna Esplanade, kao stvorene su za ovakvu vrstu ljubitelja lepih stvarčica. Tu u ulici Erottajankatu 7, nalazi se Suomen Taideteollisuusyhdistys, nešto kao Udruženje finskog zanatskog društva, gde će vam dati detaljnu mapu  ovog dela grada sa svim umetničkim prodavnicama, radionicama, galerijama itd. Ovo je područje prepuno dizajna, antikvarnica, modnih trgovina, muzeja, umetničkih galerija, restorana i salona. Ovde možete naći najzanimljivija finska dizajnerska imena, od klasika do trendi-kreatora i još mnogo toga. U srcu ovog umetničkog naselja sadržanom u 25 ulica i 200 prodavnica, su i Muzej dizajna, Muzej finske arhitekture i Fiski dizajn forum koja predstavljaju najnovije trendove u finskom dizajnu. Ovde se ogleda sva jedinstvenost i kreativnost i finskog dizajna.Starinsku umetnost, onu kao sa bakinih tavana možete naći u prodavnicama Artek, Katariina Souri, Momono, Life Art Oy, Bukowski...Dizajnom enterijera se bave prodavnice  Rakennusapteekki, Nomad, Pino, Nounou Design Showroom,Marimekko, Kauniste,Life Art Oy, Unikulma, titiMadam...Predivan nakit potražite u juvelirnicama Thomas Holmström, Anna Heino, Harri Syrjänen, Kultaseppä Kati Lappalainen...a i predivnih galerija i muzeja ima na pretek... Galleria Art Frida, Galerie Forsblom, Musta & Valkoinen, Pick Me...samo su neke od njih. Ako  se nekome od vas cene učine visokim, u prodavnici dekorativnih predmeta Arabia Factory Shop u Hämeentie ulici možete kupiti čuvene finske Arabia, Iittala,  Hackman i Pentik, malkice oštećene predmete, drugog i trećeg reda, (ništa strašno), po znatno nižim cenama. Ovde su često gužve jer ljudi uvek vole da uštede kupujući. Do ovog centra možete doći  tramvajem broj 6 ili autobusima 74 i 71.



Prodavnica caja

Neke prodavnice naprosto umeju da oduševe, da i ako ne nameravate ništa tu da kupite, osećate se lepo  u tom ambijetu....moj favorit je jedna slatka prodavnica Götan Maailma u Tarkk'ampujankatu ulici. Ona nije preterano velika, ali tu ima toliko sitnica još iz viktorijanskog perioda. Vlasnik sam svakodnevno uređuje stvari i pravi neobične rasporede. Sve je u stilu Horror vacui, gde nema  modernog minimalizma već je prepun predmeta koji pričaju priče starih vremena.  Kako ni sama nisam ljubitelj hladnih prostorija u kome odzvanja zvuk praznine, ovde se osećam kao u bajci.  Vlasnik insistira da dodirujete stvari, jer one i nisu tu  samo za gledanje. Kaže da  se magija starine najbolje oseti dodirom, jer su tu mnoge stvari stare i preko 100 godina. Često se oduševi kao dete ako vidi da ste neki predmet pomirisali, kako biste osetili miris patine. Brižljivo ih kupuje svuda po svetu, na aukcijama,  u antikvarnicama, buvljim pijacama. Najviše u Finskoj, Estoniji, Francuskoj i Švedskoj. Često mu bude teško kada se razdvaja od neke drage stvari, a  najviše je patio kada je prodao stari eskimski vuneni ženski kaput star preko 200 godina, koji je bio ukrašen prelepim ukrasima. Teši ga to što zna da će ga i budući vlasnik dobro čuvati jer  isto, kao i on voli ovakve stvari. Zaista vam toplo preporučujem da posetite ovo mesto, jer je to prodavnica sredjena sa najviše ljubavi i posvećnosti, koju sam ikada videla. Pogledajte fotografije ovde.







Ako ste pak zaljubljenik u tehniku, elektroniku, računare, digitalne aparate, audio i video uređaje, telefone i ostalo, onda je najbolje odredište za vas ulica Tyynenmerenkatu i ogromni maloprodajni centar Verkkokauppa, koji je sa svojih 20 000 kvadratnih metara površine zasigurno najveći specijalizovani centar u Evropi. Udaljen je dva kilometara od centra Helsinkija, pa do njega možete i metroom do stanice Ruoholahti ili tramvajem broj 9. Ovde zaista nema čega nema. http://www.verkkokauppa.com

Verkkokauppa

Za lubitelje suvenira preporučujem otvorenu pijacu  Kauppatori na glavnom trgu u Helsinkiju koja radi u letnjem periodu i dok vremenske prilike to dozvoljavaju. Ovde se mogu naći suveniri iz svih krajeva Finske, pa čak i iz Laponije. Zimi ovde radi pijaca  koja je odmah pored u zatvorenom prostoru, takozvana Market Hall. Tu je i najbolja prodavnica suvenira Kiseleff house,  koja se nalazi blizu Kauppatori pijace u istorijskom delu Helsinkija.

Kiseleff house
Kiseleff house

Ako želite malo da  istražite i ostala mesta za kupovinu, ali van centra Helsinkija, preporučujem vam Itäkeskus, ili kako ga od prošle godine zovu, Itis, jedan od najvećih u Skandinavskim zemljama, sa površinom od 140. 000 kvadratnih metara. Udaljen je oko 7- 8 km od centra sa kojim ga povezuje odlična podzemna metro linija, koja vas vodi direktno  do ovde. Sama stanica na kojoj se silazi kada se dolazi ovde, takođe se zove Itäkeskus. Ovaj tržni centar ima prodavnice 300 svetskih brendova, kao i mnogo restorana i kafića. Podeljen je na četiri dela koji se nazivaju Piazza, Pikku-Bulevardi, Bulevardi i Pasaasi. U njemu ima robe za svačiji džep.

Itis
Helsinki je generalno skup grad, ali svakako da svako može da kupi nešto za uspomenu. Najveće rasprodaje kada su cene zaista dosta niže su  u periodu oko Božića i Nove godine. Eto, ja sam sebe, pri poslednjoj poseti Helsinkiju, posle totalnog šoping bankrota (ručno rađenom garderobom u Ivana Helsinki, i obaveznim Marimekko i Arabia dekoracijama za kuću), uspela da obradujem još nekim sitnicama i potrošim i ono malo metalnog novca , magnetom za frižider (5 evra po komadu) i prelepom i extra kvalitetnom Golla (www.golla.fi) futrolom za fotoaparat (15 evra). Veoma sam zadovoljna ovom finskom firmom jer se moja Golla torba za laptop pokazala kao najbolja  za sve ove godine koliko je imam, pa se nadam da će me i moja nova kućica za fotoaparat služti mnogo godina. Uopšte, zaista im je roba kvalitetna, pa vredi dati svaki evro.

Moja torbica Golla



Kako je Helsinki spojen sa prigradskim velikim naseljima Espoo i Vantaa, i tu možete posetiti velike centre, Iso Omena (Velika jabuka) i Sello (Espoo) i Jumbo i Myyrmanni (Vantaa), ali mislim da nema potrebe, jer verujem da ćete u Helsinkiju naći sve što želite.

…eto, toliko za ovu prvu priču o kupovini u Helsinkiju, mada, verujem da biste se i bez nje lako snašli u trošenju para u ovom gradu, to bar, nama ženama nije teško.









http://www.flickr.com/photos/stockmanngroup

1 Komentari / Kommentit:

vidim imate i mackdonaldse.zar se u finskoj moze zivjeti od plate koju oni daju,kakvo je stanje sa trgovcima,prodavačima,osobama koje rade u usluznim djelatnostima.

Post a Comment