Aug 4, 2013

Humor na finski način



Kada gledate fotografije nasmejanih Finaca, većinom im osmeh deluje onako nevino, naivno, iskreno, blaženo, kao osmeh majke Tereze…ali zato, finski humor nikako nema te osobine, ne deluje ni nevino, ni naivno, ni blaženo. On je, na iznenađenje mnogih, veoma oštar, sarkastičan, ironičan, crn i bez pardona, ponekad glup i bez smisla, ponekad zao, ali opet baš zbog toga izuzetno smešan. Moj termin za ovakvu vrstu humora je... brzopotezan.



Finci vole da se smeju, da budu u društvu nasmejanih osoba, ali i da zasmejavaju druge.To je jedna od stvari  kojoj se stranci najviše iznenade, jer ih nekako, većina doživljava hladnima i preozbiljnima. Finski humor je neka  oštrija varijanta britanskog humora. Nekako se i primećuje svuda, da im je britanski humor najbliži i da ga vole, kao i britanske serije. Za američki humor obično nisu zainteresovani, deluje im poprilično  prizeman i plitak, ali nisu toliko isključivi,pa nema Finca koji ne obožava Simpsonove. Mislim da su se u Finskoj prikazivali bilion puta. Često, opet onako, cinično, u njihovom stilu, kažu da jedino baš ne vole nemački, švedski i austrijski humor, samo iz jednog razloga…jer ga ni nemaju.



Ono što su u Srbiji antologijski crnohumorni filmovi  tipa ”Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva”, “Balkanski špijun”...iz kojih se i posle toliko vremena, koriste brojne kultne replike, to je u Finskoj serija  Kummeli . Takve replike obično oslikavaju lokalni temperament, veoma su popularne u domaćim sredinama i često deo svakodnevnog govora. Kada sam jednom drugu Fincu, pustila i prevodila film “Maratonci”, veoma mu se dopao ovaj crnohumorni scenario, karakteri su mu sa svojim osobinama bili upečatljivi i  smešni, ali čuvene replike mu nisu zvučale smešno, niti  je mogao da ih shvati, kao što ni stranci kada gledaju Kummeli, ne mogu da shvate taj humor. .Često, kada u svakodnevnom govoru upotrebe neke replike, stranci, čak i ako razumeju  finski, ne razumeju i ne shvataju ove replike….to je ipak ono lokalno, tako da ako čujete negde replike tipa …Ottaako Molotov cocktailin?...Ei työllä, ei taidolla, ei tuskalla, ei järjellä vaan tuurilla!...Tämä mies kuuluu parhaaseen A-ryhmään!..ni ne trudite se da ih razumete.



Inače, iako Finci generalno imaju odličan smisao za humor, to je nekako najuočljivije u južnom delu Finske, posebno  u regionu grada Tampere. To i ne treba da čudi jer je Tampere i kulturni epicentar čitave Finske. Uostalom tu je i studio državne televizijske kuće YLE 2, koji na svom kanalu pušta mnogobrojne komedije. Čak su i scenaristi kultnog Kummelija, svi iz Tamperea. Kada su radili statistiku finskog televizijskog programa za poslednje tri decenije, skoro polovina sadržaja su bile komedije i humorističke serije. 



Skandinavci, iako generalno vole crni humor, razlikuju se po nekim nijansama. Danci baš preferiraju crni humor, Norvežani i Šveđani najviše vole viceve sa komičnim situacijama a Finci viceve pune oštrog sarkazma i ironije. Zajedničko za sve njih je to što vole da pričaju viceve u kojima ismevaju glupost suseda. Finci i Šveđani prednjače u tome. Naravno, to nikako ne znači da ove zemlje nemaju dobrosusedske odnose, naprotiv…ali eto, vole da  bockaju jedni druge. 


...tako Finci često pitaju” U čemu je razlika između Šveđana i komaraca? ...Komarci su dosadni samo leti”


Neki od viceva na račun suseda Šveđana, koji se mogu čuti u Finskoj su i sledeći:


Sedeli Bog i Arhangel Mihailo na nebu iznad oblaka i Bog reče: “Vidiš Mihailo, ovo ispod oblaka je moje delo, to je planeta Zemlja. Nju sam zamislio da bude zemlja balansa, radi savršene ravnoteže. Vidiš, ovo  je sever, tamo je hladno, a ovo dole je jug, tamo je toplo. Gore je kontinent belih ljudi, dole kontinent crnih ljudi…vidiš recimo, ovo ovde je Finska, zemlja vrednih, poštenih i pametnih ljudi…” na to ga Arhangel pita "…a šta je balans Fnskoj?”…” Švedska”, odgovori Bog.


…ili…


Dva Šveđana došla u Finsku, u lov na jelene. Upucali su ogroman plen i počeše da ga vuku za zadnje noge do svog Volvoa. U nekom trenutku naiđoše na Finca, koji im, videvši kako se muče sa ogromnim plenom, dade savet…“Wow, to je ogroman trofej, međutim, dao bih vam savet kako da olakšate sebi…Vucite jelena za prednje noge, a ne za zadnje, jer ćete ga tako vući u smeru rasta dlake krzna, trenje će biti manje, pa ćete ga tako lakše vući” Šveđani se zahvališe Fincu i posle pola sata jedan Šveđanin reče” Ovo je zaista bio odličan savet finskog momka” ..na to drugi Šveđanin reče” Slažem se, ali jedino je problem što se sve više i više udaljavamo od Volvoa”




Igra za dva pijana Šveđana u 4 koraka:

1     1. Dva Šveđanina sede u vikendici i svaki pije po litar votke.

2     2. Oni piju votku.

3     3.  Jedan od njih izlazi napolje da povraća.

4     4. Drugi  treba da pogodi ko je izašao.



Finci se ponekad šale i na svoj račun...


Najtoplije mesto u Finskoj je…sauna.

Kakva je razlika između introvertnog i ekstrovernog  Finca? Introvertan u razgovoru gleda u svoje noge, a ekstrovertan u sagovornikove.

Dva Finca sede u nedođiji u vikendici i piju. Posle 3 dana, ponestalo im je pića, pa jedan predloži da ovaj drugi ode do šupe i pogleda da li tamo ima nekog pića u zalihama. “ U šupi ima samo metanola, a ko to popije može skroz da oslepi”, reče prvi. Ovaj drugi pogleda kroz prozor pa reče”  Mislim da smo već dovoljno sve videli”



Finci i njihov doživljaj hladnoće...

+15 °C - Španci nose kape, rukavice i zimske kapute dok se Finci sunčaju.

+10 °C - Francuzi uzalud  pokušavaju da uključe centralno grejanje, Finci sade cveće

+5 °C - Italijanski automobili neće da upale. Finci voze kabriolete.

0 °C -  Destilovana voda mrzne. Voda u reci Vantaa tek malkice ledi.

-5 °C - Prve žrtve smrzavanja u Kaliforniji. U Finskoj započinje Festival letnje dugodnevnice .

-10 °C - Škoti uključuju grejanje u kućama. Finci počinju da nose majice dugih rukava.

-20 °C - Šveđani ne izlaze napolje. Finci roštiljaju napolju zadnji put pred zimu.

-30 °C - Polovina grčke populacije se smrzla na srmt. Finci počinju da suše veš unutra.

-40 ° C - U Parizu pucaju instalacije od hladnoće, u Finskoj čekaju u redu za hamburger ispred "grilli-kioski"

-50 °C - Polarni medvedi se evakuišu sa Severnog pola. Finska armija započinje zimski trening.

-70 °C - Ljudi iz Sibira se povlače u Moskvu. Finci su besni jer se Konskenkorva piće ne može više držati napolju.

-183 ° C – Mikrobi u hrani ne preživljavaju, Finske krave se bune što su ruke poljoprivrednika hladne.

-273 °C - Apsolutna nula, Finci priznaju da je napolju poprilično hladno

-300 °C - Pakao se zaledio. Finska je pobedila na Svetskom fudbalskom prvenstvu.




Znaćete da ste boravili u Finskoj  predugo, ako…

…ako vam je tišina zabavna

... ako pijete više od 8 šoljica kafe u toku dana

…ako vam je grljenje rezervisano samo za seksualnu predigru.

…ako vas čorba od graška asocira na četvrtak.

…ako vam je alkohol životna namirnica

…ako razumete zašto finski jezik nema buduće vreme. 

Inače, ove fotografije iznad, uzete su sa sajta http://dudesons.com iz razloga jer mi je to omiljena finska serija. Predstavljam vam seriju The Dudesons.

Hannu-Pekka "HP" Parviainen, Jukka Hilden, Jarno "Jarppi" Leppälä i Jarno Laasala

Omiljeni i najuspešniji televizijski šou Finaca je The Dudesons, koju čine otkačena četvorica mladića iz Finske, koji su odrastajući uz nestašluke, to nastavili i sada kada su odrasli, ali su im šale sada mnogo bizarnije, a vratolomije ekstremnije. 

Pošto je ovo najgledaniji šou, svih vremena u Finskoj, jasno vam je kakav humor Finci vole, ali i ne samo Finci jer se ovaj šou prikazivao u 150 zemalja sveta.Program prati živote četiri najbolja prijatelja koji žive na ranču (Dudesons Ranch) i imaju tendenciju da stalno budu u opasnim i ekstremnim situacijama. 

Dudesons četvorku čine Jukka Hilden (1980), Jarno "Jarppi" Leppälä (1979), Jarno Laasala (1979) i Hannu-Pekka "HP" Parviainen (1981), koji su najbolji prijatelji iz detinjstva i u realnom životu. Odrasli su u mestu Seinäjoki. Dudesons šou je nastao 2001 godine, a od 2003. se snima na engleskom jeziku i od tada počinje njihov vrtoglavi uspeh. od 2004 - 2012, peti i stalni član ( sve do svoje prirodne smrti) bila je i svinja Britni, koja se  u početku zvala Satana.a koju su.kada je otisla na onaj svet, kremirali i pepeo prosuli po Tihom okeanu. Video zapis imate na njihovom You Tube kanalu. Iako deluje da je sve u emisijama gluma, ako vam samo kažem da je Jarrpi izgubio levi palac, ili da je Jukka, sa samo devet godina, uz pomoć nekog priručnika napravio ručnu bombu koja je raznela dnevnu sobu u roditeljskoj kući a njemu ozbiljne opekotine, shvatićete kako su Finci ponekad blentavi u svom humoru, srećom, ne baš u ovako ekstremnom.




U Finskoj se proizvode i bombone Duudsonit ( Dudesons), a bombone su obliku kosturskih glava i bombi....


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment