Nov 22, 2013

Priča o pesmi Walking in the Air


Pesma Walking in the Air, svetsku slavu i masovnu popularnost, doživela je posle predivne interpretacije Tarje Turunen, dok je bila u grupi Nightwish, kada je ova pesma izašla na njihovom drugom albumu Oceanborn 1998. godine. 


Ako ste za ovu pesmu čuli tek posle njihovog izvođenja, moram vam reći da ovo nije njihova autorska pesma, već obrada muzičke teme iz animiranog filma The Snowman  (Sneško Belić), koju je komponovao Howard Blaken.  Ovaj britanski animirani film, nastao je 1982. godine, producent je bio John Coates, a iste godine, 26. decembra, imao je prvu američku TV premijeru, na Kanalu 4. Istog momenta je doživeo neverovatan uspeh, a iste godine je bio nominovan i za nagradu Oscar, za najbolji animirani film.The Snowman je osvojio i BAFTA nagradu. Inače, inspiracija za ovaj animirani film koji traje svega 26 minuta, proistekla je iz istoimene slikovnice za decu, koju je naslikao Raymond Briggs 1978 godine, a koja je stekla ogromnu popularnost u svetu  i osvojila mnoge nagrade. 


Kako je ova slikovnica bila među najpoznatijima na svetu, zbog tople priče i lepih ilustracija, animirani film je bio logičan nastavak. Iako ni u slikovnici, ni u filmu nema teksta, ono što razlikuje slikovnicu od filma je samo to, što dečak u filmu ima ime, James...što vidimo na paketu kada mu ga  Deda Mraz poklanja.



U film nas uvodi David Bowie, odlazeći na potkrovlje "svog detinjstva"... It was a magical day... and it was on that day I made the Snowman...Film počinje na Badnji dan, kada dečak, obradovan snegom koji je pao tokom noći, odluči da napravi Sneška Belića u dvorištu. U noć uoči Božića, od uzbuđenja nije mogao da spava, i kradom odlazi  do prozora da vidi svojih ruku delo...ali, na njegovo iznenađenje, vidi da je Sneško oživeo...Tu počinju njihove avanture, a Sneško mu ispunjava želju da upozna Deda Mraza, koji mu pri susretu poklanja plavi šal. Nakon prelepe avanture, dečak odlazi na spavanje, a ujutru ima šta da vidi...sunce je otopilo sneg i od njegovog  snežnog drugara, ostala je samo kapa. U tom trenutku, dečak je tužan, pa se i on, kao i gledaoci, pita, da li je to sve bio samo san...ali onda vadi plavi šal iz džepa...


The Snowman ( Lumiukko ) 1982 from Tarja M. on Vimeo.


Iako je ovaj animirani film rađen tradicionalnom tehnikom, pastelom, to nije umanjilo njegovo lepotu jer je sama priča prelepa. U ovom animiranom filmu, pesmu Walking in the Air, peva Peter Auty, tada trinaestogodišnjak. Danas je Peter poznati engleski operski pevač. Čast da baš on peva ovu pesmu u filmu, dobio je zahvaljujući prvenstveno svom talentu, ali i činjenici da je bio izuzetno dete za primer, a bio je i stalni član dečijeg hora u katedrali Svetog Pavla u Londonu. Peterov glas u filmu prati Londonski simfonijski orkestar.

Peter Auty, kao dete
Peter Auty, danas
Ovaj animirani film je zaista oborio sve rekorde gledanosti, i u tu čast, i na proslavu 30 godina od prvog prikazivanja, Kanal 4 je za Badnje veče 2012. prikazao, novonapravljeni nastavak ove priče, pod nazivom The Snowman and The Snowdog. Samo nekoliko dana pre ove premijere, preminuo je tvorac ovog filma John Coates, pa je to, na sam dan premijere bio i omaž ovom tvorcu originalne animirane priče iz 1982.

U Finskoj se ovaj film zove Lumiukko, (Sneško Belić). Prvi put je, na finskoj televiziji prikazan na Božić 1983. Od 1991 godine, ni jedan Božić se ne može ni zamisliti bez njega. Naime, na finskoj državnoj televiziji YLE TV2, na Badnji dan od jutra kreće emisija uživo, pod nazivom Joulupukin kuumalinja (Deda Mrazova vruća linija), gde se deca uključuju direktno  kako bi na kratko razgovarala sa Deda Mrazom i njegovim pomoćnicima. (020 697 855). Takođe se poruke i pozdravi Deda Mrazu mogu poslati i mejlom, na joulupukki.kuumalinja@yle.fi  Na kraju ovog druženja, program se, tradicionalno  završava  animiranim filmom The Snowman. Generalno, ovaj film ima veliku ulogu  u životima Finaca, jer su i dan danas, generacije porodica prikovane uz televizor, na ovaj praznik, kada počne ovaj film. Pesmu Walking in the Air, Tarja Turunen je, osim sa bivšom grupom, snimila i na svom prvom samostalnom albumu zvanom Henkäys Ikuisuudesta, 2006 godine, koji je fokusiran na Božićne pesme. Finska verzija pesme Walking in the Air , nosi naziv Avaruus (Svemir)


Avaruus

On allain avaruus ja tähtipolku kauas vie.
On toinen maailma, on hämäräinen tie.
On tähtiaika uus ja taivaansini määränpää,
kun pilven portaisiin vain kevyt jälki jää.
Niin kovin kaukainen on pieni kylä päällä maan,
sen tiet ja talot, puut, on lumipuvussaan.
Joku jää katsomaan kuka lentää noin.
itsekin hämmästyn kun lentää voin.
On jäätä avaruus ja selkääni mä siivet sain.
On kuu niin sininen mun lentomatkallain.
Kuutamoon liukenee portaat pilvien.
Liukenen itsekin ja leijailen.
On aikaa avaruus ja tuhat vuotta hetkinen.
On tähdet kotimaa ja nähdä saan mä sen.


Sada bih vam preporučila da čujete tri izvođenja...

1    * Johanna Kurkela, Jarkko Ahola (Teräsbetoni), Toni Kakko ( Sonata Artica) i Juha-Pekka Leppäluoto (Charon) - Avaruus

       *Tarja Turunen - Walking in the Air

      * Peter Auty  -  Walking in the Air
.


Johanna Kurkela, Jarkko Ahola (Teräsbetoni), Toni Kakko( Sonata Artica),Juha-Pekka Leppäluoto (Charon) - Avaruus from Tarja M. on Vimeo.

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment