Nov 15, 2013

Sanna Annukka i grafike laponske duše ( I deo)




Grafičari iz Finske, sve su poznatiji u svetu a Finska u tom smislu prolazi kroz pravi procvat grafičkog dizajna. Mnogi u svetu, već na oko, prepoznaju finski stil, koji je, onako bogat ornamentikom, elementima fantastike i mitologije, tradicionalnim motivima, motivima severnjačke flore i faune, izuzetan spoj istočnog i zapadnog kulturnog nasleđa.


Kada nekog Finca životni put odvede u neku drugu zemlju, on vazda ostaje vezan za kraj gde je proveo detinjstvo. Taj suživot sa prirodom i njenim pravilima duboko je ukorenjen u dušama Finaca. Sa jednim takvim dizajnerom sam vas upoznala, to je Klaus Haapaniemi, a danas vam predstavljam jednu mladu damu, koja je već poznata širom sveta. To je SannaAnnukka.

Sanna Annukka je finsko - engleski ilustrator i grafičar. Majka joj je Finkinja a otac Englez.
Sannin otac je kao farmaceut, u Helsinkiju upoznao mladu studentkinju, i iz te ljubavi su se rodili Sanna i njena braća i sestre. Kada su se njeni roditelji razveli, ona, braća i sestre su se sa majkom vratili u Finsku, gde su živeli dok joj majka nije dobila posao na Univerzitetu u Brajtonu. Tada su se ponovo vratili u Englesku. Sanna je rođena 9. avguysta 1983. godine u Engleskoj, ali je detinjstvo provela u malom laponskom selu Paltaniemi u regionu Kajaani, u drvenoj kući njene bake, okružena divnom prirodom, porodicom, tetkama, ujacima, bakom koja joj je pričala priče o istoriji Finske, upoznavala je sa mitologijom.

To detinjstvo pored vode, plivanje i ribolov na jezeru Oulujärvi, igranje u šumi pored jezera, slike ponoćnog sunca, sva ta priroda i životinje Laponije, ostavile su neizbrisiv trag u njenoj duši  i upravo je ti motivi prate i danas u njenim radovima. Kalevalu je pročitala nebrojeno puta, pa su ovaj finski ep i nacionalni folklor, najveća inspiracija ovoj talentovanoj dizajnerki, koja je diplomirala, 2005. godine na Univerzitetu u Brajtonu (University of Brighton) u Velikoj Britaniji, odnosno u mestu gde je rođena. Nakon završetka studija, prodavala je svoje radove u dizajn šopu Islington, gde su je primetili članovi muzičke grupe Keane, i od tada njena karijera ide samo uzlaznom putanjom. Kasnije je specijalizirala sito štampu.

Sanna  trenutno živi u Brajtonu, i radi kao grafičar i tekstilni dizajner, a radi i za finski brend Marimekko. Udata je za, takođe talentovanog  dizajnera Jaspera Goodalla.

Volim njene radove koji su puni pejzaža i priča, jedna folklorna bajka predivnog kolorita. Njena Kalevala kolekcija za Marimekko je moderan opis očaravajućeg epa. Zahvaljujući njoj, sada svi mogu u svojim domovima, širom sveta, da osete duh finskog folklora. Lično sam zaljubljena u kolekcije Kanteleen Kutsu, Vanhakaupunki, Raanu i Taikamylly koje je uradila za Marimekko, i mnoge domove u Finskoj krase upravo predmeti sa ovim otiscima. Mika Ihamuotila, direktor Marimekka, svojevremeno je izjavio da je slučajno naleteo na njene radove, ali da se nije smirio dok je nije pozvao da radi za njih.
Kada je 2008. godine, za Marimekko dizajnirala otisak pod imenom Kanteleen Kutsu ( Zov Kantela), ja sam se naprosto  fascinirala talentom ove umetnice. Kantele su inače finski nacionalni muzički instrument. Ovaj ekspresivni dizajn prepun značenja, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, priča priče iz nacionalnog epa Kalevala.. vidimo mnogo divljih životinja koje su se okupile oko glavnog lika po imenu Väinämöinen, koje ga gledaju dok svira kantele koje je sam napravio od vilične kosti ogromne štuke...
Kanteleen Kutsu

Tacna, ktpa i kuhinjska posuda
Kuhinjska ktpa 






Raanu kolekcija... Inače, Raanu je tradicionalni dekorativni predmet, koji krasi zidove mnogih Finaca. To je nešto kao ćilim na zidu...





Vanhakaupunki (Stari grad) kolekcija, inspirisana finskim gradom Porvoo






Božićna kolekcija


Neki od radova... 
Za septembarski broj 2008. godine, britanskog časopisa Vogue, i za potrebe Fashion's Night Out događaja dizajnirala je grafiku za majice i torbe sa znamenitim mestima Londona. 





Za poznati finski konditorski brend Fazer, dizajnirala je, povodom godišnjice, omot za limitiranu seriju bombona Marianne.Na otisku su simboli njenog detinjstva...njena kuća, ponoćno sunce, ptice...



Popularni britanski muziki sastav Keane, 2006. godine je tražio da upravo Sanna uradi omot za njihov najprodavaniji album Under the Iron Sea. Ova poružbina je bila prva koju je uradila, jer je usledila odmah nakon njenog završetka studija, a od tada počinje njen vrtoglavi uspeh...



Radila je i za Vodafone i Apple



 Sanna Annukka za Marks and Spencer 

...za koje je, za 125 godina rada, dizajnirala šaru za  limene luksuzne kutije za biskvite













Sanna Annukka i ilustracije za knigu bajki H. C. Andersena – The  fir tree, 2012 god.





Sanna

Foto:
http://www.sanna-annukka.com
http://pientamuttasuurta.blogspot.com/
https://www.marimekko.fi


Pogledajte video Vodafona za koji je Sanna radila likove, kao i video koju je njen suprug uradio, o njenom radu. Posle toga pogledajte i drugi deo teksta o ovoj umetnici.


VODAFONE Surprise from Fx Goby on Vimeo.

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment