Dec 11, 2013

Evropa u Srcu Banata (II deo)


Krajem aprila ove godine, pisala sam o manifestaciji  Evropsko selo, koja je trebala da se održi 10. maja u Zrenjaninu, i tada sam sam obećala izveštaj o svemu tome, kada se manifestacija završi i sumiraju utisci.  Da biste znali o čemu se radi, pročitajte prvi deo teksta OVDE



..a onda je došao i taj 10. maj i Zrenjanin je, onako obasjan suncem, šarenilom boja, nacija, zastava, uz mnogo posetilaca, bio najveseliji grad u Srbiji. Muzika sa svih strana, mnogo dece, 27 stilizovanih kućica koje su predstavljale zemlje Evropske unije...i Trg slobode se začas pretvorio u Trg Evrope. Inače, ova manifestacija je održana u okviru obeležavanja Dana pobede i Dana Evrope, i okupila je veliki broj učesnika koji su se potrudili da na najbolji način predstave zemlje članice EU. Zrenjanin su tom prilikom posetili i gosti iz Slovenije i Grčke.


Finsku su ove godine predstavljali  učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Zrenjanina. Tada su se ta divna deca, zajedno sa svojim profesorima i ostalim radnicima u školi svim srcem pripremali, istraživali o Finskoj, pa su se tako obratili i meni sa nekim pitanjima. Psiholog  te škole, jedna divna i kreativna osoba velikog  srca, koja je mnogo pomogla da se ta ideja realizuje, istraživajući i upoznajući Finsku, zavolela je ovu zemlju, što mi je jednom prilikom i sama rekla, a meni je srce tada bilo puno.

Direktor NjegošaMiroslav Brnjoš,

Deca iz Njegoša su se veoma potrudila za ovaj događaj, pripremili su mnogo plakata, tekstova,  imali su svog plavog nasmejanog Deda Mraza, Moomijevce, Marimekko dizajnirane majice, curice koje su sjajno izvele tačku finske evrovizijske pobedničke pesme grupe Lordi...razne igrice, zanimljivosti o Finskoj..i mnogo toga još. Sve im je bilo u plavo belim bojama, kao simbol finske zastave i zaista su privlačili pažnju svih učesnika i posetilaca ove vesele manifestacije, koja je bila najbolji način da se promovišu zemlje članice EU i njene različite kulture i tradicije.

Divna deca i divni ljudi koji rade u toj skoli

...i tako, kada se završilo sve i kada je tog majskog dana, mrak pao na Zrenjanin, svi su bili tužni što se sve završilo, pa su sa setom, ali i lepim uspomenama otiši svojim kućama...i, kao što bake, neke svoje stare i vredne stvari čuvaju u škrinjama na tavanima, tako su se i u Njegošu čuvali svi finski rekviziti, kao uspomena na taj divan majski dan...


...ali onda, jednog divnog decembarskog dana, samo par dana pred najveći finski praznik, Dan nezavisnosti, deca iz Njegoša, sa svim divnim radnicima te škole, dobili su satisfakciju za svoj trud. Naime, 3. decembra, ovu najveću školu u Banatu, posetila je  Njegova Ekselencija Pekka Einari Orpana, ambasador Finske u Srbiji. Tom prilikom, u holu škole je napravljena izložba svih eksponata koje su ova vredna deca napravila  za manifestaciju Evropsko selo u maju. Kada je ambasadora dočekao  maleni plavi Deda Mraz, sigurno je i gospodinu Pekki bilo srce puno, jer su mu deca tada prezentovala mnogo toga što su naučila o Finskoj. Direktor škole Miroslav Brnjoš predstavio je ambasadoru Finske "ličnu kartu" škole, a  on im je uzvratio svoje oduševljenje, pričom o tome zašto Finska predstavlja primer jednog od najboljih obrazovnih sistema u Evropi, kao i to da veruje da obrazovni sistem u Srbiji može dostići nivo i rezultate koji su ostvareni u Finskoj.

I tako, na najlepši način je zaokružena ova zrenjaninsko - finska priča. 

A sada pogledajte fotografije sa manifestacije Evropsko selo i fotografije posete ambasadora Finske ovoj školi.

Fotografije sa manifestacije Evropsko selo, preuzete su sa  OVE stranice., dok su fotografije posete ambasadora FinskeNjegošu” dobijene lično od radnika škole. Zahvaljujem im se ovom prilikom.


Evropsko selo, maj 2013.



Njegova Ekselencija Pekka Einari Orpana, ambasador Finske u poseti Njegošu


2 Komentari / Kommentit:

Draga Tarja još jedan tekst o tebi i tvojoj lepoj i humanoj Finskoj a desio se u mom Banatu u Zrenjaninu kroz Projekat Evropsko selo u Banatu..:) fantastično i pohvalno..:) voleo bi ako bi kroz tu saradnju primenili i deo Programa učenja Finskih đaka na naše Banaćane..Pozdrav od srca..:*

Hvala od srca. Naravno da je razmena programa uvek aktuelna. Uvek treba uciti, saradjivati, razmenjivati iskustva, a sve za dobrobit nase dece.

Post a Comment