Oct 30, 2013

TAIGAKORU, predivan nakit iz RovaniemijaTaigakoru (fin.Tajga nakit), je poznata finska kompanija sa sedištem u Rovaniemiju, predivnom finskom gradu sa ivice arktičkog kruga, koja uspešno posluje od 1981 godine. Juha Jussi Janger i Seppo Penttinen, obojica izvanredni majstori zlatarskog zanata, inspiraciju za svoj nakit, našli su u prirodnim lepotama severa, polarnoj svetlosti, divnim jezerima, biljnom i životinjskom svetu severne Finske,  istoriji i drevnim običajima ovog naroda, mitologiji, pa se zato tu nalaze i ornamenti  boga groma Ukka, Akka, boginje plodnosti i mnogo toga još Arktička priroda je sastavni deo života na severu, pa je zato ta tema snažno prisutna u umetnosti. Imaginacija nema granica, a u izradi nakita, granica je samo u materijalu, koji određuje šta možete, a šta ne u ovom tipu kreativnog izražaja, ali umetnicima Jussi i Seppu, ne nedostaje ni inspiracija, ni umešnost. Ogromnoj popularnosti i izvan granica Finske doprinela je činjenica da je to veoma kvalitetan nakit ručne izrade sa tradicionalnim motivima Laponije, šamanskim dobošem, irvasima, polarnom svetlošću, pahuljama, bobičastim voćem Deda Mrazom, mitološkim likovima….Stranci ga izuzetno mnogo kupuju jer  zadovoljava mnoge klijente, i one koje vole modni detalj, i one koji poznaju i cene finsku istoriju, pa i one koji jednostavno žele neki autentični suvenir.

Taigakoru se bavi izradom ogrlica, privezaka, minđuša, prstenja, ukrasa za kosu, broševa, narukvica, šnala za kravate i svega što zamislite i poželite.


Ovaj nakit se pravi od zlata, belog zlata, platine i srebra. Iako veoma dobro posluje, ova kompanija ima samo,verovali ili ne, 6 radnika, odnosno majstora zlatara kujundžija, kojim rukom peave sva ova mala remek dela.Nakit se može kupiti direktno preko njihovog sajta, kao i u Rovaniemiju, u tržnom centru Rinteenkulma  u ulici Koskikatu 25, ali i u mnogim drugim gradovima Finske...Helsinkiju, Oulu, Sodankyli, Inariju, u Ivalu, Mikkeliju, Tampereu..i mnogim drugim...

Taigoru zlatar majstori
Sunce, simbol zivota
Pukotine u ledu
Rog irvasa
bobicasto smrznuto vocePolarno svetlo
Pahulje za sneznu kraljicu

Lisce u jesen
Andjeo
Aurora Borealis
Sunce


Oct 28, 2013

Trenutak kreativnostiSećam se, kada su moje ćerke bile male, tada  kompjuteri nisu bili u masovnoj upotrebi, već su slobodno vreme provodile igrajući se, baveći se nekim lepim aktivnostima…jedna je svirala klavir i išla na klasičan balet, drugu to nije zanimalo, već je volela jezike, tenis…ali ono što smo zajednički volele je kreativno izražavanje, i tu smo volele da seckamo, crtamo, lepimo, šijemo lutkama haljine, pravimo čestitke, ukrase za jelke, nakit od raznih perlica, figurice od gline, a pred rođendane sam im pravila glatku masu od ratluka i prah šećera, kupila prehrambene boje, kojima bi one tu masu bojile, i davala njima da prave razne figurice i dekorišu svoju tortu itd. Tada bismo pustile muziku, pevušile i često ne bismo videle da je već pao mrak. 

Veoma često su nam se pridruživali i njihovi drugari i drugarice, što iz škole, što iz komšiluka, pa smo se baš zabavljali. Ta crta kreativnosti je i danas prisutna kod moje dece iako su već studenti, a eto, starija ćerka, koja je na master studijama arhitekture u Milanu, i dan danas stalno nešto crta, pravi, kreira i sigurno je da taj neki  gen vuče iz detinjstva.  Mlađu zanima genetika, dnk, forenzika i takve stvari, ali je takođe kreativna što pokazuje njen pasionirani hobi, umetnička fotografija….i tako, neka se deca bave kompjuterima, i igricama, i facebook-om, nemojte im braniti, ali da to ne bi dobilo drugu krajnost, moraju imati balans u realnim lepim stvarima, a ne samo da žive virtuelnim životom…iako nemam malenu decu sa kojima bih danas seckala i igrala se, to nadomešćujem na radnom mestu, sa decom u školi, a evo, danas sam se kod kuće, malo igrala finskim motivima, jer me je, dok sam lakirala nokte u plavo, ta boja asocirala na zimsko zvezdano nebo, sneg i naravno, moju Finsku…


…eto, možete sa svojom dečicom provesti lepo i kreativno vreme, jer nekako, lično mislim da je kreativnost i bavljenje lepim, kao efekat leptira…ako decu naučite da nešto prave, da  budu kreativni i da uživaju u lepom i stvaralačkom, onda će želeti i da njihovo okruženje bude lepo, bez uništavanja klackalica na igralištu, bez razbijanja klupa u parku, lomljenja mladih stabala…već divna oaza u kojoj će svi uživati.

Uzela sam foto papir A4  formata, jer ima glatku, sjajnu stranu, i jer je čvršći od običnog papira. Nacrtala sam zimski motiv, konture pojačala plavim flomasterom i krenula da nebo bojim plavim lakom za nokte. Dok je lak još bio neosušen, posula sam ga plavim sjajnim prahom, kako bi se prah zalepio po laku i eto...na kraju sam ga upropastila neubedljivim pahuljama, belim lakom, ali dobro,važna je igra :)

Meda i ja poziramo