Apr 20, 2014

Hyvää pääsiäistä! Srećan Uskrs!



Tekst o Uskrsu u Finkoj imate OVDE, pa ću vam ovaj put samo poželeti Srećan Uskrs, uz par reči...

Moje plavo jaje sa srcem za sve vas
U hrišćanskom svetu Uskrs je jedan od najvećih praznika. Tog dana se slavi Isusov povratak u život, a ove godine ga svi hrišćani obeležavaju u isto vreme. Tako je to ove 2014. godine, a ovakvo poklapanje će se desiti i 2017, 2025, 2028...Nekako je divno kada ljudi različitih vera slave nešto istog dana, jer se jednostavno tada oseća neko jedinstvo, Na žalost, pošto je Uskrs šetajući praznik, to i ne biva tako često.Uskrs je, kao i mnogi drugi praznici u hrišćanstvu, vezan pre svega za smenu godišnjih doba. Ono što se zna je to, da pravoslavni Uskrs nikada ne može da bude pre jevrejskog praznika Pasha. Ova povezanost proizilazi iz par činjenica...naime, jevrejski kalendar je lunarni kalendar i zasnovan je na kretanju Meseca za razliku od solarnih – julijanskog i gregorijanskog, koji su zasnovani na kretanju Zemlje oko Sunca. Pasha je praznik koji traje 7 dana i obeležava egzodus jevreja iz Egipta. Veza ovog praznika sa hriščanstvom i Uskrsom potiče zapravo od predanja da je Tajna večera upravo vezana za ovaj jevrejski praznik, jer je Tajna večera bila pre raspeća pa Uskrs iz tog razloga nikako ne može da nastupi pre Tajne večere, tj. pre ovog jevrejskog praznika. Ono što je još sigurno, kada je ovaj veliki praznik u pitanju je i to, da Uskrs mora da bude uvek između 22. marta i 25. aprila.

U Finskoj se na ovaj praznik male devojčice maskiraju u uskršnje veštice, i tako obučene u stare šarene krpice idu od vrata do vrata noseći blagoslov u domove u vidu brezinih grančica koje su ukrašene raznobojnim papirima i perjem u boji, a sve to kako bi iz domova oterale zle duhove. Pred vratima one pevaju stihove domaćinu kako bi otvorio vrata..a stihovi u prevodu znače nešto kao..."Mašem grančicom za uspešnu i zdravu godinu, grančica je za tebe, a poslastica za mene...". Kao nagradu od domaćina, dobijaju čokoladice, uskršnje čokoladne zeke, parice...a one svakom domaćinu daruju po jednu grančicu koja im stoji u kući da je čuva.

Ovaj finski običaj je mnogo lep, a zanimljivo je da korene ovog rituala nalazimo u ruskoj i švedskoj tradiciji. Od ruske je pokupila brezine grančice, koje u Ruskoj pravoslavnoj crkvi predstavljaju palmine grane koje su polagane na zemlju kada je Isus ulazio u Jerusalim, a od švedske tradicije su nastale ove veštice, koje u švedskim ritualima imaju zadatak da teraju zle duhove iz domova. 

Bilo kako bilo, sve finske i porodice širom sveta, ove godine uživaju u produženom četvorodnevnom vikendu u krugu najbližih,  radujući se ovom divnom prazniku.

Kristus nousi kuolleista! ...Totisesti nousi!
Hristos Voskrese!... Vaistinu Voskrese!

2 Komentari / Kommentit:

SRECAN USKRS TAJRA! Pozdrav od Nikole :)

Hvala Nikola...Srecan i tebi ovaj divan praznik ;)

Post a Comment