May 16, 2014

Biciklom kroz Helsinki

Jedan od znakova da se u Finskoj približavaju lepo prolećno i letnje vreme, je i taj, kada na pojedinim mestima u Helsinkiju vidite štandove za iznajmljivanje bicikala. Tada se najviše i viđaju po ulicama, ali Finci rado koriste ovo sredstvo i zimi. Najviše ga koriste građani mesta Jyväskyle i Oulua, iako su ti gradovi zimi daleko hladniji od Helsinkija.

Foto: Bike Tours Helsinki
Helnsiški City Bike je BIO veliki besplatni servis za svakoga ko u letnjim mesecima radije voli rekreaciju i obilazak Helsinkija biciklom, nego peške ili kolima. ( Kasnije ću objasniti ovo “BIO”). Tada se ostavljao depozit od 2 evra, na jednom od 26 štandova, koliko ih je ukupno bilo u Helsinkiju, uzmalo se bicikl, koji je do tada bio zaključan, a ova 2 evra uzimali biste nazad kada biste bicikl vratili. Ako biste, pak, negde u gradu našli bicikl nekog nesavesnog bicikliste koga je  mrzelo da ga vrati u bazu, pa ga samo ostavio na ulici, dobili biste tih njegovih 2 evra nazad, ako biste vratili bicikl u bazu. Tih 2 evra se ubacivalo u bravu  koja je otključavala bicikl. Naravno, bicikl se mogao vratiti na bilo kom štandu City Bike-a, a ne samo tamo gde ste ga iznajmili. 


A sada..zašto ono “BIO”? Pa ovaj besplatan servis je uveden 2000 godine u Helsinkiju, na opšte zadovoljstvo svih. Kako turista, tako i lokalnog stanovništva. Za tadašnjih 10 finskih maraka depozita, a kasnije 2 evra, turisti i meštani su uživali u besplatnoj vožnji i obilasku Helsinkija. Ovo je bio dobar sistem koji je svima odgovarao. Grad je imao na raspolaganju oko 500 biciklova sa željom da ih ima još više, međutim, vandali, (većinom turisti, kako je i dokazano), su prvo počeli da kradu pedale, lance, sedišta, a mnogi bicikli su bačeni u more. Gradske vlasti su novac koji su sakupljali za kupovinu novih biciklova na kraju stalno koristili za remont starih, koji nisu bili stari, ali su bili rasturani od vandala. Kada se gradu ovo vise nije isplatilo, sistem je ukinut 2010. godine, mada postoji šansa da se ovaj sistem ponovo vrati, ali uz rigoroznije sisteme kontrole

Nekadasnji CityBike

U Helsinkiju danas postoje samo servisi koji vam iznajmljuju bicikl za novac, a to su Ecobike, odmah pored fudbalskog stadiona, Bike Tours u Luotsikatu 2 kao i na lokaciji Selkämerenkatu 6,  GreenBike, koji se nalazi u ulici Bulevardi 32…i drugi. Cene iznajmljivanja možete videti .



Bike Tours ima svakodnevne organizovane biciklističke ture sa vodičima koji vam pokazuju grad, pričajući na engleskom, francuskom ili španskom.
Naravno, u Helsinkiju se, osim bicikala, mogu iznajmiti i dvokolice i trokolice, odnosno bicikli sa dva ili tri sedišta, i to rezervacijom na telefon +35850 558 2525, a cene najma su: 30 minuta – 9 evra, 60 min – 15 evra, svakih narednih 30 min +7 evra. Ovo su cene, ako niste iznajmili vozača, koga vam mogu iznajmiti na vaš zahtev. Zatim možete iznajmiti i Kickbike scooter. Uz sve to, ako želite da sve to i ovekovečite u vidu video snimka, na raspolaganju vam je i iznajmljivanje EGO kamera. 
http://www.bicycleanhelsinki.com/EGO.html

Foto: Bike Tours Helsinki
Dvokolice
Helsinki ima odličnu mrežu biciklističkih staza, koje omogućavaju građanima, a posebno turistima, da obilaze grad, obave poslove bez upotrebe automobile, da se rekreiraju…Biciklističke staze su odlično obeležene. U ovom gradu  ima 1200 km staza za bicikliste, od kojih je oko 700 asfaltirano, a ostalih 500 su uređene ali neasfaltirane staze kroz prirodu ili po priobalju. Imajte na umu da se vožnja na nedozvoljenim površinama veoma kažnjiva i da morate voziti samo po jasno obeleženim biciklističkim stazama. Da biste što bolje samostalno istražili sve lepote ovog grada, na raspolaganju su vam i besplatne karte biciklističkih staza, sa svim obeleženim stazama, koje pokrivaju ceo Helsinki. Ove karte se preuzimaju u Informacionom centru Helsinki, u ulici Pohjoisesplanadi 19  (Radno vreme od 9  – 20 h i vikendom od 9 -18 h),a možete ih dobiti i u bibliotekama, Stockmann knjižari i Centrima za zaštitu životne sredine. 

Foto: Bike Tours Helsinki
Biciklističke rute su napravljene tačno tako da upoznate sve znamenitosti grada, kao i da kroz okolinu i predele upoznate karakteristike svakog dela Helsinkija. Postoji ukupno 27 staza na celom Helnsinškom području, a dužine staza su obeležene i na mapi i pored staza, pa tako postoje staze od 12, pa sve do 27 kilometara. Ove godine se razmatra da se uvede i nova, romantično – primorska ruta. Svaka staza ima neku svoju lepotu..možete se diviti zgradama iz prošlih vekova, da istražujete stari grad, da upoznajete razlike severa i juga...
Ako želite,možete i sami napraviti svoju rutu preko sajtova:
Drugi  i treći link, pored Helsinkija obuhvataju i predgrađa Espoo, Vantaa, Kerava i Kirkkonummi.

Foto: Bike Tours Helsinki
Ukoliko želite da iznajmite i kacigu, koja nije obavezna za bicikliste, ali je poželjna, to možete da uradite u ulici Pohjoisesplanadi 19, u Jugendsali, koja se nalazi u samom centru grada.
I zato, zbog mnogobrojnih prednosti korišćenja bicikala…ekonomičniji su u poređenju s vožnjom automobilom, doprinose zdravlju i boljoj kondiciji, njihovim korišćenjem štitite životnu sredinu od zagađenja izduvnim gasovima...nemojte čekati, iskoristite lepo vreme i uživajte.


Moja topla preporuka je da recimo vozite kroz gusto pošumljeni Centralni park, koga finci zovu Helsingin keskuspuisto (Keskuspuisto = Keskus + puisto odn. Centralni + park), a koji predstavlja pravu prirodnu oazu  u gradu. Prostire se od Töölönlahti zaliva, a završava na samom severu Helsinkija kod reke Vantaa. Kako ovaj park ima više prirodnih rezervata...na samom početku, kada prođete zaliv,, nailazite na Laakso i Ruskeasuo, pa na Maunulu, Pirkkolu, Paloheinu sa Paloheinä veštačkim brdom i na kraju, na Haltialu u kome imate zadivljujući deo prave prašume sa gustim drvećem, višim od 30 metara. Pored puta ćete nailaziti na mnoge bobice, razne pečurke...što će vam samo pojačavati utisak netaknute prirode, koja, kao da nije u samom gradskom jezgru. Kada se umorite, možete stati nešto da pojedete u zaštićenoj zoni Pitkäkoski pored brzaka reke Vantaa. 

Foto: Bike Tours Helsinki
Foto: Bike Tours Helsinki
Predivno i opuštajuće, zaista...onaj miris, svetlost sunca koje se probija kroz zeleno lišće, mir, dok vi slušate  u vožnji neku opuštajuću muziku...nema cenu, verujte mi. 


Savet: Ako biste da šetate ovim parkom, jer nemate bicikl, možete od centra grada, otići autobusom 66 ili 66A do Paloheine, pa odatle kroz park peške ka Töölönlahti zalivu.

 Pojedine fotografije su uzete sa sajta Bike Tours Helsinki


3 Komentari / Kommentit:

bas lepo... lepa je i tema i lepo napravljen tekst. priroda, zdrav i lep ambijent, poput ovog, nekako i idu uz tihe (uglavnom...:)) i nezagadjujuce, stare dobre bicikle.

prelelepoo hvala vam na ovom podatku,posto ja se bavim profesionalno biciklizmom,a radim na tome da naucim Finski i da se preselim tamo da zivim,tako da raduje me podatak da je tamo cenjen taj sport i imaju puno staza..jupii :)

Da, imaju mnogo staza i zaista ima mnogo biciklista po ulicama. Kako u Finskoj nema prenatrpanih gradova sa velikim guzvama, jasno je uocljivo da Finci vole da koriate bicikl iskljucivo sporta i rekreacije radi.

Post a Comment