Jun 23, 2014

Leto u Finskoj


Reka Oulanka
U Finskoj se prekjuče, širom zemlje obeležio praznik Juhannus. Sva sela i gradovi su ga proslavljali paljenjem logorskih vatri, muzikom, roštiljijadama... Dan nije bio baš lep, jer je širom Finske padala kiša sa tek 7 - 8 °C, ali Fincima to nije smetalo ni malo...Tog jutra, kada sam videla kako je napolju bilo tmurno i hladno, samo sam napisala prijateljima sms...Älkää antako kurjan sään masentaa juhlimista, mutta muistakaakin juhlia kiltisti!..i naravno, svi smo se okupili i slavili ga. Čak su i u novinama izlazile karikature na temu lošeg vremena i proslave dolaska leta….



Ovo je u Finskoj veliki praznik, jer on nagoveštava leto, godišnje doba koje željno iščekuju posle 6 meseci zime. Juče je i zvanično, kalendarski počelo leto, iako je sada, dok ovo pišem, (23 h), u Rovaniemiju svega 9 °C, ali je divna svetla noć.

Rovaniemi veceras, sa webcam....iako je 23:14, napolju, kao da je dan...
Leto u Finskoj traje isto kao i u drugim delovima Evrope, ali opet, drugačije na severu Finske, i drugačije na jugu. Na jugu. finsko leto počinje već krajem maja, jer su tada, za finski pojam, već letnje temperature, dok na severu, počinje oko mesec dana kasnije, krajem juna. Takođe, na jugu leto traje do sredine septembra, na severu do kraja avgusta.


U letnjem periodu, u Finskoj, temperature se kreću u zavisnosti od regiona zemlje. Središnji unutrašnji deo Finske može u toku leta dostići najviše 34 °C, što nije baš često, ali se dešava, dok južni delovi, i svi delovi pored mora i obala  dostižu do 30°C. Najviša temperatura u Helsinkiju bila je oko 32°C, pre  4- 5 godina. Te iste godine, zabeležena je i najviša temperatura u Finskoj ikada, punih 37 °C, u mestu Joensuu. Sve te, za Fince, visoke temperature su, skoro kao po pravilu, sredinom jula. Letnje temperature su obično sa temperaturama oko 25°C, iako se u južnoj i centralnoj oblasti Finske, godišnje, u najtoplijem delu leta te temperature i premašuju u toku od dvadesetak dana i po 10 dana u severnoj i  zapadnoj  primorskoj Finskoj, jer su tu često, vetrovi, ti, koji doprinose hladnijem, letnjem vazduhu. Lično, meni veoma prijaju finska leta i prijatne temperature, jer sam osoba koja baš  slabo podnosi toplotu.

Helsinki
Regioni severno od Arktičkog kruga, su čuveni i po ponoćnom suncu, fenomenu kada sunce ne zalazi, ili, kako ih još nazivaju...bele noći. Najseverniji delovi Finske imaju 73 takva dana godišnje. Ovo se može doživetii na jugu Finske, ali tokom manjeg broja dana, a ne kao na severu. Često se slike širom Finske, da su tokom ovakvih noći plaže pune kupača, koji uživaju u mirnim slatkovodnim jezerima i prizoru lepih svetlih noći, a nekad je i roštilj nezaobilazan u svoj toj zabavi.

Finci pored jezera uzivaju u letu
Finska tokom zime ima dosta turista, ljubitelja Aurore Borealis i skijanja, ali tokom leta, ovde sve vrvi od turista. Zaista sve oživi... ulice, kafići, priroda, parkovi...

Kada je sever Finske u pitanju, turistima su izrazito zanimljive sledeće stvari....Močvarna jagoda...(zovu je i barska kupina)...koja je praktično i nepoznata ostatku Evrope. 


Močvarna jagoda
Ovo voće je izrazito cenjeno u Finskoj, i ima kultni status delikatesa, kao tartufi. Ovo ukusno bobičsto voće, koje izgleda kao narandžasta kupina, ili bolje rečeno, kao kupina boje ćilibara, stiže u julu, i, kako traje samo tri nedelje, kada se one pojave, Finci sve poslove ostavljaju po strani i samo se bave branjem močvarnih jagoda, kao da im život zavisi od njih. Skupljaju ih, jedu, prodaju, prave džem, likere... Dok su zelene, odnosno, dok ne sazru, one su crvenkate boje...i tada se ne jedu. Jedu se tek kada dobiju ovu lepu boju ćilibara. U Laponiji, na severu Finske, najveća poslastica je kada se one jedu uz leipäjuusto, delikatesni sir, koji se, može čuvati i nekoliko godina.

Leipäjuusto
To morate probati ako budete u prilici. Neopisivo je lepo. Kada su zrele, močvarne jagode onda imaju karakterističan kiselkast ukus, a kada su prezrele, možda su još i lepše, jer dobijaju neku kremastu strukturu, kao voćni jogurt. Posebno je preukusan džem od ovih močvarnih jagoda, koga finci zovu lakattoman lakkahillo, koji je divan i ne previše sladak, ali tako neodoljivo osvežavajuć. 

Mnogi uz to piju i Lakku,  (Lakkalikööri), liker od ovih bobica. Specifično je da za spravljanje bilo čega od ovih bobica, ne treba konzervans,jer ga, u sebi, već imaju u prirodnom obliku. Na pijacama širom Laponije se prodaje ovaj džem i mnogi turisti ga kupuju, ali moram da vam  kažem da  ne kupujete svaki džem ove drečavo narandžaste boje, misleći da je to baš taj od močvarne jagode, pošto Finci prave često i džem od crvenog ogrozda i šargarepe, koji identično izgleda, pa zato obavezno pogledajte i etiketu i da li je na njoj slika močvarnih jagoda, ili, da li piše Lakka. 

Lakkalikööri

Za one, koji žive na Balkanu imaju mogućnost da kupe ovakav džem u Ikeinim prodavnicama, (recimo u Mađarskoj, dok se ne otvori u Srbiji), a zove se Sylt hjortron, i, iako je dobar, opet nije kao onaj domaći koji se pravi u Finskoj....


Nije ni čudo što se upravo ovo voće nalazi na finskoj kovanici od 2 evra. U mestu Ranua, u Laponiji, svakog leta se održava i festival močvarne jagode.



Osim ovog voća, turisti u Finsku dolaze i zbog čuvenog  ponoćnog sunca. Evo, sada je u Rovaniemiju skoro ponoc, a napolju je kao dan. Finska je zato idealna da se vidi ovaj prirodni fenomen.

Jezero Saimaa
U Laponiji je svakako veoma zanimljivo u toku leta posetiti i  Inari, malo selo u severoistočnoj Laponiji, koje je najpoznatije po tome što je ovde u potpunosti zadržan tradicionalni stil života Sami naroda, koji su, kao što se zna autohroni arktički ljudi, koji naseljavaju sever Finske, Švedske i Norveške. Ubedljivo najbolje mesto da naučite sve što vas interesuje o Sami narodu i Sami kulturi je Arktikum, veliki muzej i naučnoistraživački centar u Rovaniemiju.

Mnogo toga bih mogla da pišem o letu u Finskoj i Laponiji...ali, pisaću o svemu u nekim narednim tekstovima...i o tome zašto se Finci u toku zime kupaju u hladnim jezerima, a u toku leta pare u saunama...i zašto Rovaniemi, kada se gleda iz aviona ima oblik irvasa...i o mnogo čemu...Finska je zaista magična zemlja, bilo da je zima, ili leto u pitanju.

Jezero Päijänne

Jezero Pielinen
Ruovesi
Imatra
Koli
Foto / Green Tourism of Finland®

6 Komentari / Kommentit:

Bio sam pre 3 godine u Finskoj tokom leta i zaista je ostavila jak utisak na mene. Na zalost, kako sam isao iz poslovnih razloga, bio sam samo u mestu Turku, pa nisam obisao Laponiju sto veoma zelim. Bele noci su bile bas u julu kda sam ja bio i neverovatan je osecaj. U Finsku se sigurno vracam ponovo jer je ovo jedna od najlepsih zemalja u kojoj sam bio. Uzgred da pohvalim tvoj blog, tekstove i sto si nam pruzila priliku da upoznamo ovu zemju.

Ovaj blog je fenomelan - ne mogu da verujem da ovo nisam otkrila pre. Jedva cekam da podelim ovo sa prijateljima iz Skandinavskog kutka u Beogradu! Predivno!

Hvala vam od srca na ovako lepim recima. Znace mi, zaista. Ove tekstove pisem od srca, sa velikom ljubavlju i ako oni zainteresuju i druge, srce mi je puno.

Hvala na divnom blogu😊 finkinja Sam zivim u helsinkiju.

Predivnooooo! Ja ne odlazim sa tvog bloga. Toliko si mi uspomena vratila svojim tekstovima! Pogotovo ove "bele noći"...tada kao detetu su mi bile fascinantne. Vrlo rado bih opet u Rovaniemi...sada bi već znala drugačije da uživam. :-)

Post a Comment