Jun 1, 2014

VIDEO PRIČA 5 – Univerzitet u Rovaniemiju, (Lapin yliopisto)


Ovo je mali video prikaz univerziteta u Rovaniemiju, na severu Finske. Laponija univerzitet ili kako ga Finci zovu, Lapin yliopisto, osnovan je 1. marta 1979. godine i najseverniji je univerzitet na celoj teritoriji  EU. To je na početku bio samo Pedagoški fakultet, ali je 1981  zgrada značajno proširena i sada je ovde Laponija univerzitet. Ovaj univerzitet obuhvata četiri fakulteta: Fakultet za umetnost i dizajn, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet društvenih nauka. Svi ovi fakulteti imaju i postdiplomske studije. Pri fakultetu je i Arctic centar koji je namenjen istraživačkim radovima. Na ovom univerzitetu studira i mnogo studenata iz inostranstva  Univerzitet ima blizu 5 hiljada studenata, što iz Finske, što iz inostranstva, kao i oko 300 studenata koji su ovde došli putem razmene studenata. Univerzitet je maksimalno dobro opremljen, profesori su zaista vrhunski a i država mnogo polaže na obrazovanje, pa je tako recimo, budžet za 2011 godinu iznosio 54 miliona evra. Rektor je Mauri Ylä-Kotola. Školarina na svim nivoima je potpuno besplatna, kako za strane, tako i za domaća studente. Ono što pada na teret studenta su stan i hrana. U Finskoj su inače troškovi života visoki, ali U Rovaniemiju i severnoj Finskoj, ipak mnogo niži nego na jugu. Troškovi života na mesečnom nivou za studenta su oko 750 evra, Rentiranje stanova je od 150 evra pa  do 450 u centru grada, hrana oko 250 evra, prevoz 50 evra i plus trošak za izlaske i provod. Ako ne izlazite preterano i nađete stan na periferiji, možete proći i sa  500 evra mesečno. Ne brinite, i sa periferije imate odličan prevoz za sve delove grada. Ako kupite studentsku karticu koja važi za jednu akademsku godinu, imaćete i jeftinije obroke...( parče pice za 2.80, ručak za 2 evra,  kafu za 1 evro, parče torte 1.70….)







Web sajt Laponija univerziteta je http://www.ulapland.fi/InEnglish

Konkursi za sve nivoe studija su ovde http://www.ulapland.fi/InEnglish/Admissions/Apply-Now

Telefon +358 16 341341

Adresa Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi


Ako želite da dođete u Rovaniemi, kao student razmene, na jesenji ili proleći semester,  okvirne smernice imate  na ovim linkovima.





2 Komentari / Kommentit:

Sve je to lijepo Tarja,ali vecina roditelja srednjoskolaca na balkanu je,da se tako izrazim,ogranicenih shvatanja.Samo ima spomeni studiranje vani,i odmah ce ubiti u tebi svaku zelju za studiranjem vani.Evo,ja imam sve uslove da studiram u Finskoj,ali oni nece da cuju zbog milion raznih razloga.

Zao mi je kada cujem tako nesto. To je steta, zaista. Studiranje u inostranstvu je odlicna iI korisna stvar. Ne studiraju mladi u nekim drugim zemljama, samo iz razloga jer misle da je tamo negde uvek bolje. Konkretno, i mnogo mladih Finaca studira svuda po svetu. Moja cerka zavrsava studije u Italiji, pa znam o cemu pricam. Doktorat ce u Helsinkiju, ali ovo iskustvo recimo, koje je imala u Itaiji je zlata vredno. Tako mnogo mladih iz celog sveta, nova prijateljstva, usavrsavanje jezika, upoznavanje drugih kultura… a povrh svega i osamostaljivanje, ispit zrelosti u pravom smislu. Ne znam kom roditelju je lako da mu dete bude hiljadama kilometara daleko, ali srecom, tu je skype, drustvene mreze i ostalo, pa je sve nekako lakse. Ja od tuge nisam nocima spavala kada je otisla, ali, posle, kada sam se malo navikla na situaciju, sve je bilo bolje. Na kraju krajeva, poenta roditeljstva nije sputavati svoju decu, pa, tako se nadam, da ce i tvoji roditelji promeniti stav. Drzim ti palceve da uspes :*

Post a Comment