Sep 2, 2014

Čudesni finski lekar, Sakari Orava

Doktor Sakari Orava, svetski je poznati stručnjak, ortopedski hirurg, koji je pored toga i specijalista sportske medicine. On je toliko cenjeno ime u svetu medicine, posebno iz oblasti sporske medicine, da je neprikosnoven.

dr Sakari Orava
Dr Orava ( pravo ime -Yrjö Sakari Orava), rođen je u finskom gradu Kokkola, 17. juna 1945 godine. U školi su ga intersovali najviše biologija i umetnost. Iako je izabrao medicinu kao svoj poziv, on se bavi i slikarstvom i vajarstvom. Zavrsio je medicinu u finskom gradu Oulu, 1972 godine. Specijalista opšte hirurgije postao je 1977. a specijalista ortopedske hirurgije 1980. godine. Specijalizaciju iz sportske medicine završio je 1986. 1984 godine imenovan je za docenta za ortopediju i traumatologiju na Univerzitetu u Ouluu. Od 1995 godine je viši predavač na Univerzitetu u gradu Turku, a od 2000 godine je počasni profesor na Univerzitetu Murcia u Španiji. Predsednik Finske, dodelio mu je 2001 godine specijalni orden. Bio je načelnik hirurgije u bolnici Keski-Pohjanma, punih 10 godina. Godine 2011, dr Orava je sa još sedmoricom kolega, vrhunskih stručnjaka otvorio  bolnicu Sairaala NEO u finskom gradu Turku. Bolnica se nalazi u ulici Joukahaisenkatu 6  ( tel: +358 10 2353535). Dr Orava živi u mestu Naantali.
 
On je najbolji finski i svetski ortopedski hirurg, a bio je i vodeći lekar finskog olimpijskog tima dugi niz godina. (1988 – 2000). Bio je i glavni sportski lekar engleskog tima na Letnjim olimpijskim igrama u Barseloni, Atlanti, Sidneju i Seulu. Nekada je i sam bio sportista, bokser, 1964. godine na državnom junioskom prvenstvu osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 54 kg, a kao uspešan džudista učestvovao je na mnogim međunarodnim takmičenjima. 

Dugogodišnji je sportski lekar fudbalskog kluba Milan iz Italije i glavni konsultant fudbalskih klubova  (Inter, Juventus, Bologna, AC Roma, Lazio, Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona, Sevilla, Real Valladolid, Racing, Bilbao, San Sebastian, FC Coruna, Santande, Liverpool, Chelsea, Aston Villa, Blackburn, Manchesrer City, Newcastle, ZSKA...i mnogih drugih) kao i glavni konsultant svih atletičara sveta. Izdao je 650 publikacija na temu sportske traumatologije. 

Dr Orava je do sada u svojoj karijeri izveo oko 25 000 operacija, a zahvaljujući njemu i njegovim finskim kolegama, Finska je zemlja koja je izvršila najveći broj uspešnih minimalno invazivnih artroskopskih operacija kod sportista na svetu.

Iako je dr Orava u svetskim medicinskim krugovima izuzetno poznat i cenjen, u žiži javnosti se obično nađe posle medijske pažnje,nakon što operiše neku javnu ličnost. Njegovi pacijenti koje je operisao bili su i David Beckham (engleski fudbaler), Pep Guardiola (čuveni trener). Andrea Barzagli (fudbaler Juventusa), Petri Vehanen (finski hokejaš), Roman Shirokov (ruski fudbaler moskovskog Spartaka), Sam McLaurin (američki košarkaš), Craig Mackail-Smith (engleski  fudbaler Brighton-a), Gabriel "Gaby" Mudingayi (fudbaler Intera), Filippo Sambugaro (italijanski fudbaler), fudbaler Nicklas Bendtner, francuski fudbalski trener Didier Deschamps, sprinterka Merlene Ottey koja je osvajala mnoge medalje na OI, jedan od najboljih maratonaca svih vremena Haile Gebrselassie...i mnogi, mnogi drugi. 


Iako je dr Orava mag za sve  povrede iz domena sporske medicine, specijalnost su mu povrede donjih ekstremiteta, od kukova naniže, od povreda kolena, ligamenata, Ahilovih tetiva, meniskusa... i zato se za njega  zanimaju  skoro svi sportisti. Iako deluje da se ovaj čarobnjak od doktora bavi samo poznatim svetskim „facama“, on je jednako dostupan svim ljudima kojima zatreba pomoć.

Njegovo ime „Yrjö“u srpskom prevodu je „Đorđe“, a njegovo drugo ime „Sakari“u srpskom prevodu je „Zaharije“.

Kada su Srbi u pitanju, dr Orava je operisao dvojicu Srba, bivšeg srpskog fudbalskog reprezentativca Ivicu Dragutinovića, koji je 6 godina igrao za španski fudbalski klub Sevilja, a bio je i glavni hirurg koga su stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije  u Beogradu,doveli 2010. godine u Srbiju, kako bi operisao Borisa Tadića, tadašnjeg aktuelnog predsednika Srbije, naravno, bez ikakve materijlne nadoknade. Boris Tadić je tada operisao Ahilovu tetivu, a kako je dr Orava inače vodeći hirurg u svetu za ovu vrstu operacija, bio je angažovan od strane lekara VMA. Doktor Orava je operisao na stotine "zahtevnih pacijenata" - profesionalnih sportista, ali i ljudi koji rade na takvim poslovima da im je neophodan brži oporavak, a to je tada bio slučaj i sa tadašnjim predsednikom Srbije.

dr Orava u Beogradu
Dr Orava slobodno vreme najčešće provodi sa svojim unucima, u prirodi, bavi se slikarstvom, a malo  je poznato da on i danas pokušava da uklopi dve svoje ljubavi, medicinu i slikarstvo, pa je tako 2012. kada je objavio ilustrovanu medicinsku publikaciju Käytännön urheiluvammat (Praktični vodič za sportske povrede), sve ilustracije dr Orava uradio sam.
Čudesan je i pravi čuda. 

dr Ilmo Helttula, dr Orava, dr Matti Seppänen, dr Jussi Rantanen, dr Jyrki Heinänen, drJuha-Pekka Vuori, dr Juha Ranne. dr Mark Rawlins, dr Janne Sarimo, dr Terho Kainonen



Filippo Sambugaro i dr Orava
Andrea Barzagli
dr Timo Miettinen anesteziolog, Gaby Mudingayi i dr Orava
Roman Shirokov
Sam McLaurin
dr Orava
Foto/ Hospital NEO

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment