Oct 17, 2014

Finski mediji o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji

Bez namere da ulazim u političke teme, jer me politika ne zanima previše, ovaj tekst pišem samo onda, kada se finski mediji bave Balkanom, kao uradnom temom,

 

Sve ugledne i najtiražnije finske novine, kao što su Ilta-Sanomat (Večernje novosti ), Helsingin Sanomat ( Helnsiške novosti ), Iltalehti (Večernji magazin)... kao i mnoge druge, juče su, kao udarnu vest, objavile da je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Srbiju. 

Takođe, internet izdanje finske državne televizije YLE, kao i mnoge finske televizijske kuće, u svojim vestima  su dale značajno mesto ovom događaju.

Helsingin Sanomat navodi da se ruski predsednik Vladimir Putin  juče pojavio u Beogradu kako bi prisustvovao vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda  Ova novina takođe navodi i izjavu američkog ambasadora u Srbiji, Majkla Kirbija, u kojoj kaže da Srbija može imati dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom i sa SAD, ali da se stav Vašingtona o posetama kineskih i ruskih zvaničnika razlikuje jer „Kinezi skoro nikoga nisu napali, a Rusi jesu”.Iz tog razloga Majkl Kirbi nije prisustvovao paradi.

"Maalla voi olla hyvät suhteet Venäjään, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Mutta meidän  näkökulmastamme Kiinan ja Venäjän edustajien vierailuilla on eroa: kiinalaiset eivät ole hyökänneet kenenkään kimppuun, mutta venäläiset ovat. Kirby ei osallistunut paraatiin".

Ova novina. između ostalog navodi i da  su odnosi Rusije i Srbije tradicionalno dobri i prijateljski, kako zbog uspomena iz prošlosti, tako i zbog novije istorije jer Rusija nije priznala Kosovo 2008. godine i jer je osudila NATO bombardovanje 1999. godine. dok je Srbija je jedina od država kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.




Ispod ovog teksta, na sajtu Helsingin Sanomat. do danas je postavljeno nekoliko komentara čitalaca, a  tri su mi bila interesantna, jer iz njih mogu da vidim razmišljanje pojedinaca (ne finskog naroda u globalu).

Prvi je glasio ovako: Ambasador SAD u Srbiji, Kirbi, tretirao je posetu ruskog predsednika na drugačiji način jer "Kina nikoga nije napadala, a Rusija jeste". To su Kirbijeve velike reči jer njegova sopstvena zemlja nikoga nigde nije napala. ( Nadam se da razumete sarkazam).

Drugi je glasio ovako:  Putin je izjavio "Danas je naša zajednička dužnost – otpor glorifikaciji nacizma. Čvrsto suprostavljanje pokušajima revizije ishoda Drugog svetskog rata." a ta ista Rusija je Fincima u Drugom svetskom ratu otela deo Karelije sa Viborgom...

Treći...: Srbija ima slobodu da bira između EU i Putinovog evroazijskog opsega. Sada se čini da se Srbija ipak opredelila za evroazijsku varijantu, jer se nije pridružila zemljama koje su Rusiji uvele sankcije, a Putin je za Srbe, "branilac svih Slovena". Srbi bi tada bili najsrećniji, jer je "Slovenska čast" za njih najvažnija stvar na svetu. a Putin bi Srbima bio prihvatljiv kao Slav-šef. Na isti način je Hitler bio dovoljno dobar za sve arijevske rase.

Ilta-Sanomat je u svojim vestima izjavila da su ivice autoputa od aerodroma do centra Beograda bile prepune ruskih i srpskih zastava i transparenata na oba jezika, kao i to sa su mere bezbednosti u Beogradu bile sprovedene i tako da  su sve roletne, duž ulica kojima je prolazio predsednik Rusije, morale biti skroz spuštene zbog potencijalnih snajperista. 

Ova novina. između ostalog navodi i to da su duž ulica Beograda bili plakati sa likom Putina na kojima je pisalo "Naš predsednik", kao  i to da su mnoge škole bile zatvorene tokom posete, i da  je na paradu došlo i mnogo zaposlenih koji su zbog parade izašli sa posla.


1 Komentari / Kommentit:

Ah, svaki ciga svoga konja hvali.. a tudjeg ne bas :)

Post a Comment