Oct 4, 2014

Šale na račun Finaca, u reči i slici



Finci vole da se šale na svoj račun, posebno kada su u pitanju njihovo obožavanje ledenih sportova i svega što ima veze sa zimom, hladnoćom, snegom i ledom, jer znaju da ih zbog toga, ostatak sveta smatra čudacima. Takođe ih zabavljaju i šale na račun alkohola, tamnih zimskih noći, teškog finskog jezika, pa čak i toga što ih mnogi, zbog predrasuda koje vladaju o njima, smatraju zatvorenim i nepristupačnim ljudima…ali, šale koje ni malo fino ne prihvataju su one na račun hokejaških utakmica ( posebno ako izgube od Šveđana), ili one koje vređaju njihov nacionalni identitet. Možda niste znali, iako sam već pisala o tome u jednom od tekstova, da Finci najviše vole humor pun sarkazma, sarkastične viceve, kao i crni humor. Vicevima o malom Perici, Muji i Hasi…ne bi se ni osmehnuli. Ovde ću postaviti neke sličice koje sve te finske karakteristike ilustruju na humorističan način. Uživajte!

1. Za početak jedan vic o tome da li je finski jezik "lak".

Prepirali se Finac i Šveđanin o tome, čiji je jezik lakši. Naravno, oko toga se nisu složili, pa su u pomoć pozvali nepristrasnog Engleza. Englez je hteo da proceni to sa neutralne tačke gledišta, pa im je zadao da svako na svom jeziku prevede stih iz jedne pesme, koju je napisao engleski pesnik Percy Bysshe Shelley. Stih je na elgleskom glasio "Island, island, Grassy island, Grassy island's Bride".
Na to Finac reče prvi: "Saari, saari, Heinäsaari, Heinäsaaren Morsian", a odmah zatim i Šveđanin: "Ö, ö, Hö-ö, Hö-öns Mö".

( Na švedskom je ostrvo zaista kaže "ö")

2. Znaju li Finci kada je dosta?  (Bar kada je  alkoholno piće u pitanju) :)


3. Ja vam rekoh da pazite na slova u finskom jeziku, jer i samo jedno pogrešno napisano slovo može da napravi ovakve situacije. ;)

 4.  Ma, lažu, verujte mi ;)



5.  Satus:  it's complicated


6. Ice water challenge... (na finski način).



7. Da li je ovaj Finac pijan? Da ili ne? 
 8. Posle kažu da Finci ne pokazuju emocije...


9. Bože, kakav je ovo jezik? :)



10. Ma kako nema leta? Zar vi mislite da + 20 nije leto?



11. Evo kako Finac provodi dan ;)

12. Da, Finci  odlično podnose i - 50.

 
13. Natpis na proizvodu 
Ovo nije šala, iako tako deluje. Ovo, između ostalog, stoji na deklaraciji finskog bageta od tunjevine:
"Čuvanje: Čuvajte ga na hladnom mestu ( do 6 stepeni Celzijusa). Ako želite mir sa komšijom, vratite mu kosilicu koju ste od njega  pozajmili prošlog leta..."


 14. Stand Up Paddling, na finski način. ;)
 (Stand Up Paddling) - surfovanje na dasci u stojećem stavu uz pomoć dugačkog vesla.

 Link OVDE

 15. Siroto dete!


16. Ovo nije šala. Zemlja Deda Mraza zaista ima fudbalski klub koji se zove FC Santa Claus. Ovaj  klub je iz mog Rovaniemija. A to, koliko su fudbaleri preslatki...pogledajte i sami. 




17. Javni oglas razočaranog radnika. :)

Hotel Omena (Jabuka) u finskom gradu Pori. Na delu za oglase, nezadovoljan radnik je ostavio poruku koja se skroluje na tabli. Na njoj piše: "Ne mogu više da podnesem ovo sranje. Dajem otkaz do kraja života "
 

18. Pazite na slova, da vas ne bi gledali čudno...  :)

19. Ko kaže da su saobracajni znaci, svuda na svetu isti... :)

 20. Šta briga Fince, oni mogu da naprave leto, kadgod požele.


21.  Kratko i jasno :)
Ova curica je genije. ;) Na pitanje "Šta za tebe znači Finska?", ona je samo odgovorila: "Ništa!"
 Mitä Suomi merkitsee sinulle ?
 Ei mitään.


22. Bad, Bad Boy 
Ova skulptura, visoka 8 metara, nalazi se u Helsinkiju, na samom ulazu u luku. Njen autor je Tommi Toija.


23. Svetlost ili mrak...i to je Finska.
 
24.  Finski odgovor na KEEP CALM :)


25. Finska verzija Hello Kitty :)
Hello Karhu  ( Karhu je medved, finska nacionalna životinja )

 26. Nije dubok sneg, nikako, samo do vrha bandere...


 27. Ko kaže da nisu druželjubivi...


...i za kraj, ali ovo nije šala, Finci toliko obožavaju sneg, sportove na snegu i ledu, kao i kupanje u  otvorima leda, da nikada neće biti jasni ostatku sveta. Mogu vam reći da sam sve to probala i da je fantastično. Verovatno vam je već hladno dok ovo čitate, ali reći ću vam da, kada se pri velikom mrazu, naprave otvori u ledu, kupanje je izuzetno prijatno jer je tada voda toplija od vazduha za 20, 30 stepeni. Malo je hladno pri izlasku, ali odmah se obrišite i obucite i krv će vam odmah cirkulisati  kao luda. Verujte Fincima. Nekada zaista izgledaju kao lujke, ali su daleko od toga.



0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment