Apr 17, 2015

Nove poštanske marke u čast finskih metal grupa



Najveća finska državna kompanija POSTI, specijaalizovana za poštanske usluge, sa sedištem u Helsinkiju, obradovaće filateliste i ljubitelje rok i metal muzike sa šest novih poštanskih markica najvećih finskih rok i metal grupa koje su proslavile finsku muziku u svetu. Markice će biti štampane u septembru 2015. a čast da se nađu na njima, dobile su grupe Nightwish, Apocalyptica, H.I.M, The Rasmus, Children of Bodom i Hanoi Rocks. Ovu kolekciju markica dizajnirao je grafičar Klaus Welp.



Pravu invaziju finske rok i metal muzike na svetskoj muzičkoj sceni izazvala je finska rok grupa Hanoi Rocks, koja je osvojila svet davne 1980. godine. Grupa Hanoi Rocks je zapravo prva grupa iz Finske, koja je napravila veliki uspeh u svetu, čak toliki da su  muzičari grupe Guns 'n' Roses, kao i muzičari grupe Manic Street Preachers, svuda govorili da su Hanoi Rocks izvršili veliki uticaj na njih i njihovu muziku. Hanoi Rocks se raspao 1984. godine, kada im je tragično poginuo bubnjar Nicholas, koji je bio putnik u vozilu kojim je upravljao Vince Neil, pevač grupe Motley Crue, ali je pevač grupe Hanoi Rocks, umetničkog mena Michael Monroe nastavio solo karijeru sve do 2004. kada se grupa ponovo aktivirala i koja i danas, sa uspehom pravi koncerte širom sveta.




Metal muzika je veoma bitna u finskoj kulturi, a dokaz za to je i ovogodišnji  letnji kurs za studente, o istoriji metal muzike i njenom bitnom uticaju na moderno društvo, koji će se održati od 4.- 20. avgusta,  pod pokroviteljstvom Univerziteta u Helsinkiju, u okviru Helsinki summer school. Tema će biti sociološki, semiotički i filozofski aspekt metal muzike. Na ovom univerzitetu od ove godine kreću i predavanja za studente na temu metal muzike i njene istorije. Muzički stručnjaci širom sveta tvrde da je Finska "jedina zemlja na svetu u kojoj je metal muzika mejnstrim" (Mejnstrim (engl. main stream — glavni tok) se sociološki definiše kao „normalizujuća, monokulturna forma proizvodnje, ili ona koja joj teži“) Wikipedia




4 Komentari / Kommentit:

Svidja mi se blog. :) drago mi je što vidim HiM. :) jesu li i dalje popularni u Finskoj ili se slava malo istrošila? :)

H.I.M je bio i ostace finska kultna grupa, jer su oni jedina finska grupa koja je postigla zlatni tiraz u Americi, a to nije mala stvar. Njihova slava ce biti velika taman nikada vise nista ne snimili..ali, grupa je ipak resila da pauzira do 2016. godine...njihov cuveni bubnjar Gas ih je napustio posle 16 godina...Ville je opet malo poceo da pije, iako se dugo suzdrzavao..i iskreno, nadam se da ce ipak uspeti da prebrode krizu i obraduju nas novim albumom sledece godine.

Post a Comment