Apr 3, 2015

Proslava imendana u Finskoj


Imendani (Nimipäivä) su tradicija pripisivanja ličnih imena svakom danu u godini i proslava povezanosti posebnih dana s onima po kojima je taj dan imenovan. Ta je tradicija karakteristična za različite katoličke i istočno-pravoslavne zemlje, a vrlo je raširena i u nordijskim zemljama, posebno u Švedskoj i Finskoj. Danska i Norveška imaju dane posvećene imenima u svom kalendaru, ali se sam imendan ne proslavlja. U Finskoj ta tradicija dodeljivanja imena ili skupa imena, danima u godini, datira još iz srednjeg veka. U ovoj zemlji se imendan baš proslavlja i u istoj je ravni kao i proslava rođendana.

U Finskoj se slavljenje imendana raširilo u 17. veku, u početku samo na kraljevskom dvoru i među aristokratijom, a kasnije i među celokupnim stanovništvom.

U ovoj zemlji je svaki dan nečiji imendan i spisak obuhvata negde oko 875 imena. O dodavanju novih imena odlučuje Kancelarija za Almanah, Univerziteta u Helsinkiju. Spisak svih finskih imena i imendana, u Finskoj se  uvek objavljuje  u Almanahu (Almanakka), koji izlazi svake godine i u kome se nalaze svi ti podaci, ali i mnogo više informacija (izlazak i zalazak sunca u nekoliko finskih gradova (Helsinki, Oulu, Utsjoki...), važni brojevi telefona, crkveni i državni praznici, dani podizanja zastave na Dane zastave (ima ih oko 15 u godini), pomračenja sa svim astronomskim simbolima, karta Finske, kodovi zemalja, liste pravoslavnih, islamskih i jevrejskih praznika, sajamski dani, pijačni dani po mestima...bitno je da napomenem da finski Šveđani imaju svoj vlastiti kalendar imendana za proslavu švedskih imena, a takođe i autohtono stanovništvo Finske - Sami narod ima svoj kalendar imendana. To je nekako i logično, ali verovali ili ne, Finci imaju i službene kalendare imendana  za mačke, pse i konje, a ovi kalendari se kupuju u radnjama za kućne ljubimce.


Kao sto sam već napisala, Almanah izdaje posebna Kancelarija za Almanah (Almanakkatoimisto), Univerziteta u Helsinkiju, a izdaje se već više od 100 godina. Ovaj univerzitet poseduje autorsko pravo na popis imena i njihove odgovarajuće datume. Kada je u pitanju spisak svih imendana u Finskoj, od 1995. godine se na svakih 5 godina vrši revizija imena, ona koja su skoro izumrla se izbacuju, i ubacuju neka nova ukoliko su  u masovnijoj upotrebi u ovoj zemlji. Do 1995. godine. Almanah je imao reviziju na svakih 10 godina. Pošto se u svakoj zemlji vodi statistika imena, pa tako i u Finskoj, u ovoj zemlji važi pravilo da se ime izbacuje iz Almanaha ukoliko se u roku od 50 godina nije rodilo bar 500 beba sa tim imenom, dok je do 2010 taj broj bio 1000. Ove godine, u januaru mesecu, Almanah se ponovo ažurirao i sada su dodata mnoga imena...neka su se pojavila prvi put, a neka su vraćena posle 100 godina (Tiitus). Imena koja se od ove godine nalaze u Almanahu su: Mimosa, Melissa, Stella, Annu,Taika, Vanessa, Aava, Eemi, Hugo, Seela, Kasper, Jooa, Nadja, Joose, Nita, Janni, Kimi, Luka, Mirella, Milo, Kiira, Nooa, Pipsa, Annu, Noel, Nanna, Okko, Sarita, Paulus, Peetu, Isabella, Robin, Isla, Sasu, Enna , Sisu, Saaga, Juuli, Isla i Lisa.

Neka deca su u Finskoj počela da dobijaju retka i neobična imena, kao što su Karpalo (brusnica), Kide (kvarc), Kevät (proleće), Kastanja (lešnik), Leinikki (ljutić)...ali ova imena su za sada isuviše retka da bi se našla u Almanahu. Interesantno je i to da se u ovom Almanahu nalaze i neka imena iz prehrišćanskog doba a koja su se zadržala i do današnjih dana, kao što je ime Väinö (naravno iz finskog epa Kalevala).

Pošto u Finskoj skoro svi imaju od jednog do tri imena, ali se uvek koristi prvo ime,  ukoliko je nečije prvo ime izbačeno iz Almanaha i ne mogu slaviti imendan, uzimaju sledeće ime i slave imendan po tom imenu.

Na primer:
Pevačica Tarja Turunen ima tri imena - Tarja Soile Susanna
Bivša predsednica Finske Tarja Halonen ima dva imena  - Tarja Kaarina
Pevač grupe Sonata  Arctica, Toni Kakko ima dva imena - Toni Kristian
Pevačica Jenni Vartianen ima dva imena - Jenni Mari
Pevačica Chisu ima dva imena -  Christel Martina
Vođa grupe Nightwish, Tuomas Holopainen ima tri imena - Tuomas Lauri Johannes
Pevač grupe Rasmus, Lauri Ylönen ima dva imena - Lauri Johannes
Pevač grupe H.I.M., Ville Valo ima dva imena -  Ville Hermanni
Finski kompozitor Jean Sibelius ima tri imena -  Johan Christian Julius ”Jean”
Pevač grupe Apulanta, Toni Wirtanen, ima dva imena - Toni Juhana
Pevač grupe Children of Bodom, Alexi Laiho ima tri imena  - Markku Uula Aleksi
Ćlan grupe Apocalyptica, Eicca Toppinen,  ima dva imena - Eino Matti "Eicca"
Ćlan grupe Apocalyptica, Perttu Kivilaakso, ima tri imena - Perttu Päivö Kullervo (Kullervo je epski lik iz finskog epa Kalevala)...

Naravno, u javnosti se koriste samo prvo ime i prezime, dok u dokumentima stoje sva imena.

Od imena koja su uklonjena iz Almanaha, tu su recimo Roine, Augusta, Matleena, ( uklonjeno 2000. godine), Klemetti... Roine je izbačeno 1995. godine, jer je u periodu od 5 godina, ovo ime dobilo samo šestoro dece...Klemetti je uklonjeno isto 1995. godine, a iste godine dodata su neka imena...Minttu (u prevodu Nana), Ismo, Pinja (u prevodu Bor). 2000. godine dodata su sledeća imena: Leena, Leeni i Lenita. Naravno, imena se mogu i ponovo vratiti u Almanah, ako se pokaže njihova popularizacija  i učestalo davanje tog imena u periodu od pet godina.

Pre dosta godina, ovaj praznik se slavio tako što se na sto iznosilo imendansko drvo ispod koga su se ostavljali pokloni za slavljenika. Danas se praznuje uz obavezne kolače, tortu i kafu, za svakoga ko dođe da čestita slavljeniku. Mnogi ljudi (posebno oni u godinama) slave samo imendaan jer ih godine asociraju na starenje.

Ono što sigurno niste znali je i podatak da deca u Finskoj najčešće provedu prva dva meseca svog života bez službenog imena, jer roditelji imaju toliki rok za registraciju imena, pa zato mnogi roditelji često čekaju dosta dugo nakon rođenja deteta kako bi mu pažljivo odabrali ime. Svake godine kada se Almanah ažurira, objavljuje se koja su imena bila najpopularnija za tu godinu...2014. godine, najviše devojčica je dobilo ime Sofia, a dečaka Elias ( Ilija), zatim 2013 to su bila imena Emma i Onni, za 2012. Ella i Onni itd.

Moj imendan bio je 7. marta, kada je u Finskoj bio dan svih osoba koje se zovu Tarja. Na ovaj dan svoj imendan pored Tarji, slave i osobe koje se zovu Taru i Taika. I u Saami kalendaru, 7. mart je imendan svih Tarji, samo što se na saami jeziku Tarja prevodi kao Dárjá.

Ime Tarja je finska verzija imena Daria, koje je opet ženska varijanta drevnog persijskog imena Darius. Značenje ovog imena se povezuje sa "onaj koji ima mnogo" i "poklon (dar) od Boga". Srpska pravoslavna crkva slavi Svetu Dariju 19. marta po crkvenom i 1. aprila po gregorijanskom kalendaru. Prvi put se ime Tarja našlo u upotrebi u Norveškoj, dok je danas najzastupljenije u Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Kareliji. U ostalim jezicima, javlja se u sledećim verzijama: Dareia (grčki), Darya (beloruski), Daria, Darija, Darinka (hrvatski), Darja, Darina (češki), Daria (engleski), Daria (italijanski), Dareia, Daria (grčki), Daria (poljski), Daria (rumunski), Darya (ruski), Darija (srpski), Darija, Darja, Darinka (slovenački), Dariya, Daryna, Odarka (ukrajinski), Tarja (finski, danski, norveški, švedski). Imendan osoba sa imenom Tarja, u Finskoj se slavi 7. marta. Od 1940. do 1980. ime Tarja je bilo najpopularnije žensko ime u Finskoj. U susednoj Estoniji, postoji ostrvo pod nazivom TARJA.

U proteklih 100 godina u Finskoj je ovo ime dobilo 30 hiljada ženske dece. Samo od 1940. do 1980. dobilo ih je 27 hiljada. Danas se finskim devojčicama daju neka modernija imena, pa je po finskoj statistici, u poslednje četiri godine, ovo ime dobilo svega 20 devojčica.

Tarja na arapskom jeziku   تارجه

Tarja na kineskom 塔里娅


Kada nekome čestitate imendan, to možete uraditi ovako...

Nimipäiväonnittelut Tarja! - Tarja, srećan imendan!









3 Komentari / Kommentit:

Bas zanimljiv tekst. Zadivljen sam koliko Finci vode racuna o svemu i koliko u svemu vide simboliku.
Ivan

Interesantno. Da li postoji neki web sajt na kome moze da se vidi kog datuma su odredjeni imendani?

Hvala Jeco. Postoji dosta sajtova ali su nepregledni. Meni se dopada ovaj http://www.nimipaivat.fi/ jer pri vrhu ima mogucnost pretrazivanja po imenu i po datumu.
Pored toga pokazuje koje osobe slave imendan na danasnji dan, a ispod toga pokazuje i ko slavi imendan u svedskom kalendaru, saami kalendaru, pravoslavnom kalendaru...

Post a Comment