Jun 3, 2015

Kada Finci zasviraju srpsku narodnu muziku



Srbija i Balkan uopšte, ima mnogo lepih izvornih narodnih pesama, koje  su pravo kulturno blago bez obzira na to da li ste ljubitelj ove vrste muzike ili niste.  Jednostavno, ova muzika toliko prija i toliko je lepa da nije ni čudo što su za nju čuli i oni koji su hiljadama kilometara udaljeni i koji nemaju nikakve veze sa Balkanom. 

Teija Niku
Sada ću vas upoznati sa jednom divnom Finkinjom, koja je toliko zavolela muziku sa Balkana da se specijalizovala u svojim studijama u okviru odseka za narodnu muziku prestižne Sibelius Akademije u Helsinkiju, za oblast balkanske muzike. Ona se zove Teija Niku. Rođena je 1982. godine u mestu Haapavesi u Finskoj. Harmoniku je počela da svira sa 7 godina i ostala joj je verna do dana današnjeg, Ona svira mnogo vrsta muzike: nordijski folk, finski tango, evergrin, musette...ali njena istinska specijalnost je muzika sa Balkana. 


Dok je  studirala, školsku 2005-2006 godinu provela je na razmeni studenata na Muzičkom univerzitetu u Malmeu pod vodstvom Lelo Nika koji je srpsko-danskog porekla i dvostruki pobednik svetskog prvenstva u sviranju harmonike. U toku svojih boravaka u Makedoniji Teija Niku učila je i od jugoslovenskog šampiona harmonike Saško Velkova koji je u mladosti svirao u bendu Esme Redžepove. Takođje je učila i kod čuvene Marije Kalaniemi. 


Teija je osvajala mnogo nagrada, a neke od njih su Zlatna harmonika Finske 2000. godine, kao i prve nagrade 1996. i 1998. godine na finskom Folk šampionatu. Teija veoma ceni tradicionalnu narodnu muziku, a posebno joj se dopada ona sa Balkana. Najviše svira muziku iz Srbije, Makedonije, Rumunije i Bugarske, jer imaju, kako kaže Teija, veoma bogatu harmoniju i neobične ritmove. Ona svira sa mnogim grupama , a jedna od njih je Grupa Balkan, sa kojima svira muziku koju mnogo voli, muziku sa Balkana. Grupu Balkan osim Teije koja svira harmoniku čine i vrhnunski finski izvođači narodne muzike, Tommi Asplund koji svira violinu, Tuomas Logrén koji svira gitaru i mandolinu  i Ilkka Heinonen koji svira kontrabas.



Poslušajte Teiju i njenu Grupu Balkan. Ja sam oduševljena, a nadam se da ćete biti i vi.

4 Komentari / Kommentit:

Bravo Teija! Svaka cast za svirku i izbor muzike. Ana

Hvala Ana... Teija je odlicna zaista..

Bravo za Teiju
Gde je moguće pronaći CD sa njnom mizikom
Potpuno tačno harmonijski , divno

Dejan

Da, obozavam je....ove pesme su sa albuma Finsko Pajdusko, koji mozete kupiti na ovom linku.

http://www.rockadillo.fi/shop/product_info.php?products_id=36

a pesme mozete preslusati ovde:

http://www.emusic.com/album/teija-niku/finsko-pajdusko/12829950/

Post a Comment