Sep 27, 2015

Prirodna finska kozmetika za nastupajuće hladne dane



Pre nekog vremena putem imejla sam od jedne dame dobila pitanje koje je glasilo ovako:”Primetila sam da Finkinje imaju čist svetao ten, da li biste mi napisali čime se neguju?”


Ne znam čime se sve Finkinje neguju, ali znam da Finkinje vole kozmetiku sa organskim supstancama i da se te marke i najviše prodaju u Finskoj. Neke od njih su Flow kosmetiikka, Frantsila, Mia Höytö, Lumene, Supermood i druge, ali ja ću se zadržati samo na Lumene proizvodima jer je to moj izbor uvek i zauvek.

Lumene reklame u finskim casopisima.

Finske kozmetičke kompanije vole da kažu da u njihovim proizvodima nema čak ni vode, jer žele da stave akcenat na što više aktivnih supstanci organskog porekla, kako bi svaki proizvod dao svoj maksimum. Iz tog razloga, znam iz iskustva, dovoljna je i samo mala količina proizvoda kako bi se, recimo, hidrirala i negovala koža.



Svi finski kozmetički proizvodi oslanjaju se isključivo na biljne sastojke sa finskog prostora, jer tehnolozi koji rade u tim kompanijama garantuju da je finsko tlo, kao Bogom dano, jer je u letnjem periodu, kada raste većina biljaka, Finska zbog prirodnog fenomena ponoćnog sunca, obasjana suncem 20, pa i 22 sata dnevno, zavisno od dela zemlje, što izuzetno deluje na rast i razvoj biljaka. Arktičke bobice zbog toga imaju veći nivo korisnih materija. Lumene kozmetika je zaista spoj netaknute prirode i moderne tehnologije. Važno je i da napomenem da se proizvodi  ne testiraju na životinjama i da je ambalaža od biorazgradivog materijala.

Inače, ova kompanija, koja nosi naziv po kristalno čistom jezeru Lummene, smeštenom u oblasti centralne Finske, postoji  već skoro 60 godina i jedna je od najuspešnijih u Finskoj, kada je reč o proizvodnji kozmetičkih preparata, Sam naziv vodi poreklo od latinske reči lumen, što znači svetlost.


Sedište kompanije je u finskom gradu Espoo, nadomak Helsinkija. Proizvodi koje proizvodi Lumene se već više decenija izvoze širom sveta, a ubedljivo najviše u SAD, Rusiju, zemlje Skandinavije, Veliku Britaniju, Japan...Na žalost, u Srbiji se ne mogu kupiti, ali sam čula da se, što se komšiluka tiče, mogu naći u Sloveniji i Hrvatskoj, pa vam najtoplije preporučujem da ih probate ukoliko budete u prilici da ih kupite.


Ukoliko se nađete u Helsinkiju, Lumene proizvode imate u svakoj parfimeriji, ali ubedljivo najveći izbor njihovih proizvoda imate u prizemlju robne kuće Stockmann u ulici Aleksanterinkatu. Tu je pravo Lumene carstvo. Često se ovde mogu naći i neki proizvodi iz pro kolekcije, koje je teško naći na nekim drugim mestima.


Naravno, kako je Lumene organska kozmetika, a ja uživam u organskom carstvu, iz tog razloga u Helsinkiju nikada ne zaobilazim veliki eko market Ruohonjuuri. U Helsinkiju se nalazi na tri lokacije, u oblastima Kamppi, Hakaniemi i Itäkeskus. Taj prostor u zeleno - narandžastim tonovima je raj za ljude koji vole organsku hranu, kozmetiku, knjige o zdravlju, ekološke hemikalije za domaćinstvo, ekološko posuđe...Tu obavezno kupujem Lumene maske za lice, zubnu pastu sa mirođijom, sapun sa kozjim mlekom i lavandom i još po neku sitnicu, jer je dosta skupo sve što je organsko....primera radi, moj sapun košta 9 evra. Ove godine sam prvi put kupila borovnicu u prahu, koja je izvrstan dodatak za jogurt, mleko, pahuljice...ukus je genijalan. Ne dopada mi se uvek sve...recimo, vegetarijanske kobasice od pšenice mi se nisu dopale. 


Kada je u pitanju nega lica i tela, moji ubedljivi favoriti, koje uvek imam u zalihama kod kuće su:

Mineralna maska Puhdistava Turvenaamio sa supstancama iz Baltičkog mora. Ona je divne teksture, lako se nanosi na lice jer gustine tipa paste za zube. Čim se nanese na lice, maska odmah počne da “radi" i oseća se prijatno hlađenje i zatezanje kože narednih deset minuta, posle čega se maska stegne i osuši, a zatim lice opere mlakom vodom. Nakon ove maske, lice je zategnuto, meko i bez proširenih pora. Nanosi se dva puta nedeljno.








Drugi proizvod, Piling kremu sa dvostrukim dejstvom, Kaksivaikutteinen Kuorintavoide, stavljam pre maske za lice, takođe dva puta nedeljno, kako bih očistila kožu od izumrlih ćelija i pripremila je za upijanje hranljivih sastojaka iz mineralne maske. Ovom piling kremom, bledo zelene boje, koja u sebi sadrži zelene granule, par minuta, kružnim pokretima, masiram kožu lica i vrata i rezultati su savršeni.





Treći proizvod koji obožavam je Anti age krema Heleyttävä BB- sa C vitaminom iz divlje arktičke močvarne jagode (Rubus chamaemorus), koja  raste na severu Finske, u Laponiji. Ova izuzetna i otporna biljka raste samo u Skandinaviji, Islandu, Aljasci, severnoj Kanadi i Sibiru. Podnosi temperature i do -50 stepeni C. Ovu kremu koristim svakodnevno jer izuzetno neguju kožu i štiti je od svih štetnih spoljašnjih uticaja, vetra, sunčevog zračenja...hidrira kožu, u sebi ima i SPF zaštitni faktor, izjednačava ten, poboljšava elastičnost i deluje i kao korektor. 




Kada je šminka u pitanju, mnogo je proizvoda koje volim, ali nekako retko imam neke izlete što se boja tiče, pa su to uglavnom iste boje i isti proizvodi. Diskretniji ruž LUMENE Vuodenajaat  br. 91 i nešto intenzivniji LUMENE Kuunvalo  br. 89, koji  imam na fotografiji ispod.


Od pudera, koje ina
če, veoma retko koristim, tu je samo puder koji vidite na fotografiji ispod, i to isključivo u nijansi broj 1-Kultahiekka i u nijansi broj 2-Hunajapilvi, tokom leta kada malo potamnim. Kultahiekka je savršen podton za sve osobe svetle puti, kao što sam ja, kojima boja kože ima ružičastu nijansu, dok ovaj puder na fotografiji ima oker podton i njega koristim samo mesec, dva, godišnje.
www.lumene.com/fi
Kada su maskare u pitanju, retko koja uspe da moje plave i retke trepavice ofarba u crno i da im volumen, pa se ja iz tog razloga ne odvajam od Lumene Cloudberry volume serum maskare.  

LUMENE je kompanija koja je ultimativni pionir u proizvodnji preparata za negu i lepotu u Finskoj. Takođe je 2005.godine dobila i laskavu titulu Finnish Superbrand. Lumene je postavio veoma precizne standarde kvaliteta za svoje proizvode, pa koristi samo čiste i pažljivo istražene sastojke iz sopstvenih resursa. Klimatski izazovi finskog podneblja, stavili su pred Lumene kompaniju visoke zahteve, da štite kožu od ekstremne klime, u čemu je ona postigla maksimum, pa je 2000.godine bila prva u svetu koja je koristila seme ulja arktičkog šumskog voća kao sirovinu za  svoju kozmetiku. 

Zato je Lumene moj izbor.
Neki organski finski kozmetički proizvodi...

http://www.miahoyto.com/
https://www.supermood.fi/
www.flowkosmetiikka.fi/

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment