Oct 3, 2015

Yrjö Antti Favén, finski slikar


Slikarstvo i muzika su meni najdraže umetnosti, pa zato i volim da pišem na te teme. Muzika je blago za moje uši, a slikarstvo muzika za moje oči. Iz mojih tekstova ste dosta toga saznali o poznatim finskim slikarima kao što su Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Gunnar Berndtson, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Anja Härkönen...ali, volela bih da vas upoznam i sa delima mnogih drugih finskih slikara, jer oni to sigurno zaslužuju.  Danas je na redu Yrjö Antti Favén.


Yrjö Antti Favén (Yrjö Antti Uotila) je finski slikar, rođen 1882. godine u Helsinkiju u porodici sa devetoro dece. Njegov otac Oskar Uotila (Favén) je bio pesnik, prevodilac (preveo je dela Šilera, Dantea,Hajnea) i  univerzitetski profesor u Helsinkiju. Njegov stric August "Aukusti" Uotila je takođe bio poznati slikar iako je živeo samo 28 godina, pošto je umro na Korzici od tuberkuloze. U njegovoj porodici je bilo još dosta znamenitih Finaca...rođeni brat Pertti Uotila je bio poznati pisac, etnolog i oficir a deda jedan od osnivača novina Hämeen Sanomat i gimnazije u Hämeenlinni.

Studije slikarstva završio je u Helsinkiju, nakon kojih je dobio stipendiju za odlazak u Pariz, gde je boravio nekoliko godina.

Yrjö Antti Favén je početkom XX veka, bio najbolji finski portretista i naslikao je najpoznatije Fince toga vremena: predsednike Finske, premijere, ministre, kraljeve

Njegovi modeli bili su pesnici Eino Leino i Bertel Gripenberg, predsednici Finske KJ Ståhlberg, Pehr Evind Svinhufvud, Kyösti Kallio, Gustaf Mannerheim, ruski slikar Ilja Repin, kompozitor Jean Sibelius, švedski kralj Gustav i mnogi drugi.

Bio je nekoliko godina u braku sa Mariom Vivicom Scalon, lepom damom iz finskog sela Sääminki. Nisu imali dece. Bavio se gimnastikom i jahanjem.Yrjö Antti Favén je bio esteta u svakom smislu a privlačio je pažnju svojim izuzetno modernim, elegantnim i luksuznim stilom oblačenja.


Preminuo je u Švedskoj gde je i kremiran, ali je po njegovoj želji, pepeo rasut iznad Helsinkija.

...a sada uživajte u delima ovog umetnika...

 Lady in a fur boa
Carl Gustaf Emil Mannerheim

Kesäilta
Helsinki
Old Church park in wintertime
Lady
Suomenlinna
Autumn
     Morning in Helsinki
     Kesäpäivä Kylmäkoskella
 Korttipeli
Utsikt från Brunnsparken mot havet
Olja på duk
Portrait of Sigurd Wettenhovi-Aspa, 1905.

Pehr Evind Svinhufvud
Kaarlo Juho Ståhlberg
Portrait of Jean Sibelius
Nude
Risto Rytin
Eino Leino

Kaarlo Juho Ståhlberg
Sadonkorjuun aikaa
Yrjö Antti Favén

 Izvor fotografija

https://www.bukowskis.com
http://www.ateneum.fi/en/portrait-gallery
http://145.247.195.5/ajankohtaista/kuvapankki/kuvalistaus.jsp?language=fi&oid=134897

2 Komentari / Kommentit:

jako su mi dragi ovi tekstovi o slikarima i slikarstvu. pozdrav!

Post a Comment