Apr 27, 2015

Neke finske zanimljivostiSvi se sećate poznate pesme Road to Hell, koju izvodi poznati pevač Chris Rea...e pa, ovom nesvakidašnjem avionskom letu više bi odgovarala pesma Flight to Hell, a evo i zašto. Naime 13. septembra 2013. godine, znači na petak 13., u 12.40 od Kopenhagena je za Helsinki leteo avion finske aviokompanije Finnair, na letu 666. Kada znate da je troslovna oznaka za vazdušnu  luku u Helsinkiju - HEL, putnicima je bio neobično što za HEL lete na petak 13. letom 666, ali putnici se nisu predali praznoverju  a pilot Juha-Pekka Keidasto i ostali piloti su se dugo zafrkavali na ovu temu. Za one neupućene, ako ih ima, broj 13 je u mnogim zemljama simbol za nesrećan broj a petak 13. simbol za nesrećan dan, jer navodno postoji 12 meseci, 12 sati, 12 apostola...pa broj 13 donosi haos i nesreću. Broj 666 ima negativne biblijske konotacije i povezanost s Antihristom, a hell na engleskom jeziku znači pakao.

Juha-Pekka KeidastoDa li znate da je u Hrvatskoj sve više u modi davanje finskih imena deci. Naročito su popularna muška imena Jari i Matti kao i žensko ime Roosa.  Hrvatske regije koje prednjače u krštenju dece finskim imenima su Kordun, zapadna Slavonija i srednja Dalmacija. Kad smo već kod Hrvatske, recimo i to da je Hrvatska treća zemlja na svetu (posle Finske i Španije) koja je uvela pravo na brzi internet kao zakonsko pravo.


Svi znamo za običaj da u mnogim zemljama Ex Yu, posle venčanja gosti piju i zatim se voze u koloni okićenih automobila...u Finskoj bi svi koji voze  posle ispijanja i malo alkohola, bukvlno bili uhapšeni. U zemljama Ex Yu većina vozača standardno vozi 30-40 km/h iznad ograničene brzine, a u Finskoj se oduzima vozačka dozvola na šest meseci ako se brzina prekorači i za 20 km/h.

Da li ste znali da je basista finske popularne grupe H.I.M.  Mikko "Migé" Paananen, koji je u ovoj grupi bukvalno od njenog osnivanja, oženjen Hrvaticom Vedranom već punu deceniju.

Vedrana
Mikko i Vedrana
Da li znate gde se uči drift vožnja (proklizavanje) po snegu i ledu? Pa naravno u Finskoj. Naime, u Finskoj postoji specijalizovana škola vožnje u finskim, pardon, zimskim uslovima. Levi Rally Center iz finskog grada Levija, naučiće vas kako se vozi 100 na sat po snegu i ledu. Zvuči neverovatno? Uz ovu ekipu i nije. Geijalna ekipa koja spremno čeka sve kandidate za snežno-ledenu stazu pravi je kolaž, finskih reli asova. Ako vam ova imena i ne zvuče sasvim poznato, znajte da je Jani Ylipahkala kralj FIA Snowcupa, dok su Ailu Magga i Jani Seppala  harali N reli grupom a Vertti Hannula super iskusni reli suvozač. Ako vas oni ne nauče kako se driftuje po smrznutoj stazi, onda sigurno i niste baš talentovani za reli vožnju


Jani YlipahkalaDa li ste znali da se finska sauna  ne razlikuje od ostalih samo po temperaturi i po vlažnosti vazduha (finska sauna je suva sauna, jer vruć vazduh cirkuliše bez vlažne pare), već  i po vrsti drveta od koga je prave. Finci smatraju da je drvo hemlock najkvalitetnije jer je to veoma otporno drvo sa polarnog područja bez ikakvih čvorova i sa veoma malo smole, masivno i stabilnog reagovanja na temperature. Naime, drvo u sauni je stalno izloženo vlazi i ekstremnim temperaturama, pa se za izradu sauna može koristiti isključivo drvo iz severnih krajeva. U tu svrhu se pored najboljeg hemlocka, koristi i drvo belog bora i finske omorike. U finskoj sauni postoji peć ili ložište najčešće od pune cigle, kamena ili čelika. Finci ovu peć zovu Kiuas Ono što morate poneti kada ulazte u finsku saunu su jednokratni ili višekratni podmetači za sedenje (pefletti), jer se smatra nehigijenskim i nepristojnim da neko nema svoj  pefletti podmetač...bio on Saunatyyny  - jastuk za saunu,  Istuinalusta - podmetač..ili neki drugi. Nekada su se u ovu svrhu koristile i tanke drvene ploče zvane pillunpäre.


Saunan kiulut - Posuda u kojoj stoji voda da bi se njom polivalo užareno kamenje

Saunan kauhat - Kutlača za saune, kojim se uziva voda iz posude

Saunan lämpö- ja kosteusmittarit - Merač toplote i vlažnosti vazduha u sauni

Saunan kellot - Sat za saunu

Istuinalusta - Podmetač za sedenje u sauni ( najbolji je drveni)

Saunan kivet - Kamenje za saunu  koje se poliva vodom da bi se stvarala toplota.
 
Apr 24, 2015

I zemlja se obnavlja prolećem

Ovih dana nisam mnogo pisala jer uživam u divnom proleću, snegu koga još ima na okolnom brdu Ounasvaara, divnom plavom šafranu koji se još promalja iz snega, dok je samo malo dalje od Rovaniemija pravo proleće u svim onim divnim bojama i mirisima. Čim grane sunce, pored reka i brzaka je divno i to me odmah navede da izujem patike i malo dodirnem tu kristalno čistu i još uvek ledenu vodu...Ni ovaj put nisam odolela da i po relativno “zubatom” aprilskom suncu hodam malo bosa po travi i jedva mlakom kamenju pored vode. Ovde se čovek oseća čilo i zdravo uživajući u onom jakom mirisu finskih četinara, slatkom od crne ribizle, kupinovom vinu...ma kakvo gvožđe u tabletama...ovde krvna slika dolazi za kratko vreme na famoznih pet miliona... (ja sam vam živi primer). Šetnja, mnogo svežeg vazduha i uživanje u svakom danu...to je pravi recept gde god bili sada na ovom svetu...proleće je divno vreme za to... Kevät on todella alkanut... :) 


Ne može se reći proleću:“Daj Bože da stigneš što ranije i traješ što duže“. Može samo da se kaže: “Dođi, blagoslovi me tvojom nadom, i ostani koliko god možeš“


Moje uživanje ovih dana...

 
 
Nadam se da ste uživali u virtuelnom finskom proleću uz divnu muziku grupe Pariisin kevät ( Parisko proleće) i pesmu Kesäyö ( Letnja noć), sa albuma Kaikki on satua ( Sve je bajka) .