Jun 18, 2017

Veoma čudna mesta u Finskoj





Kada je Šveđanka Eva Persson, svojevremeno objavila knjigu ”Život u smrti”, (fin. Elämää Kuolemassa), mnogi su mislili da je u pitanju neka knjiga koja govori o zagrobnom životu ili  da je to nekakav skup članaka iz časopisa “New Scientist”...


...ali, u pitanju je bilo nešto sasvim drugo...

Link foto

Reč je o finskom selu Kuolema, a knjiga Eve Persson opisuje život u tom selu. Ništa tu ne bi bilo neobično da to selo nema ovako jezivo ime. Naime, selo se zove SMRT jer na finskom jeziku KUOLEMA znači SMRT. Selo Kuolema se nalazi u prelepoj oblasti Južna Ostrobotnija, u opštini grada Alajärvi, u kome je rođen i najpoznatiji finski arhitekta Alvar Aalto. U ovom selu je sada samo 16 kuća a deset je naseljeno. Stanovnici ovog sela imaju tri verzije priče o tome kako je ovo selo dobilo ime, ali ni jedna nije do kraja ispitana. Verzija za koju mnogi misle da je i istinita, je ta, da su ime ovom selu dali ruski vojnici 1809 godine u toku rata, kada je tu poginuo ogroman broj ruskih vojnika. Sve u svemu, selo zaista i deluje jezivo. Nigde nikoga, pusto, a ponekad na glavnom putu protutnje kamioni u tranzitu. Stanovnici tog sela pričaju da ih je svojevremeno bilo sramota da pošalju pismo iz tog sela, već bi odlazili u susedna, kako na  pečatu ne bi pisalo Kuolema.
 




...pa, dobrodošli u Kuolemu...


Ali, ovo nije jedino mesto u Finskoj koje ima sablasno ime...


Na jezeru Kallavesi u opštini Kuopio nalazi se ostrvo Pieni Helvetti (Mali Pakao). Dobro, ako Kuolema i izgleda sablasno kao smrt, pitam se žašto je ovo lepo ostrvce dobilo ovako grozno ime...

Mali Pakao se nalazi 300 km severoistočno od glavnog grada Finske. Ovo područje je granična zona gde u Finskoj počinje subarktička klima, pa ako vam recimo zasmeta vreo avgustovski dan, znajte da je ovde prosečna temperatura u avgustu 16 °C.


Myrkky

Ovo selo koje na finskom jeziku znači OTROV, nalazi se u opštini Karijoki na jugozapadu zemlje. Pitam se kako li se zove stanovnica  sela Myrkky/ Otrova...Otrovnica?
Ne naravno, kao što ni u srpskom gradu Varvarinu ne žive Varvari.




 

Mislite da od ovoga nema gore? Ima, ima..


Selo Kuolio ( NEKROZA) je selo u opštini grada Kuusamo na severoistoku Finske.




Murhasaari, ili u prevodu Ostrvo ubistva, nalazi se u Pirkanmaa regionu u gradu Nokia. Ne zna se tačno, iako postoji bar deset priča o tome, kako je ovo ostrvo dobilo ime.

Murhasaari





Ovakvih naziva u Finskoj ima mnogo, a ovo su samo neka od njih...

Prokleti pakao...pa ovi Finci su baš šašavi...žive u smrti, otrovnom selu, nekrozi...odmaraju se u paklu i ostrvu ubistva. Ma nema veze, važno je da je veselo, na samo njima svojstven način ;)

Mada, i mi možemo da pariramo Fincima, ali ovaj put baš veselo, pa da ih pozovemo da posete Golu Glavicu kod Trebinja, srpska sela Svinjište, Smrdić i Dupeljevo ili možda Gornje i Donje Cepidlake, Gaćice i Grudnjak u Hrvatskoj. Poljaci imaju Tumidaj, Francuzi Pornic, Amerikanci Climax


Baš sam pametnica...kao da sam iz Mozgova kod Aleksinca...:)

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment