Mar 11, 2017

Tuomas Markunpoika, neobična i lepa dela finskog dizajnera

Na temu finskog dizajna pisala sam već nekoliko puta, ali naravno, da biste zaista stekli uvid u to zbog čega je finski dizajn toliko cenjen u svetu, predstaviću vam umetnika čiji mi se rad veoma dopada.


 Tuomas Markunpoika


Tuomas (34), je rođen u finskom gradu Jyväskylä a diplomirao je na Univerzitetu za dizajn u Lahtiju. Dobitnik je Lammhults nagrade za dizajn, a bio je nominovan i za mnoge nagrade, a jedna od njih je i za dizajn godine 2013. u Londonu.
 
Njegov stil mi se dopada, ne samo zbog originalnosti, već i zbog njegovog pristupa umetnosti. Naime, on uvek napominje da savremeni dizajn ne treba da bude u zatvoru trendova i mode, već treba da vrati ljudske emocije u centar dela.


Od njegovih radova, najpoznatije su dve serije. Prva serija je serija vaza, zvana Amalgamated,  i to od drvenih bojica i grafitnih olovaka, jer one imaju srce kojima pišu. Sam naziv serije govori o tome kako nastaju ova dela. Olovke lepi i spaja u posebne table, a onda rezanjem dobija prava mala remek-dela.


Ove inovativne, praktične i minimalističke vaze rađene su u limitiranoj seriji. Amalgamated je zapravo serija koja se bavi odnosom između masovne proizvodnje i individualnog cilja.
 Druga serija njegovih radova se zove Engineering Temporality i inspirisana je sećanjem na voljenu baku koja je imala Alchajmerovu bolest. Gledajući je kako propada,  ta sećanja su mu se duboko urezala u dušu. Ova kolekcija je omaž krhkosti memorije i njenog gubitka. Govorio je da je bakina bolest bila razotkrivanje tkiva njenog života i isparavanje same srži njene ličnosti, svih sećanja, koja su od nje na kraju napravile samo školjku  ljudskog bića. Pokrivanjem komada nameštaja od drveta u mrežu zavarenih čeličnih prstenova pre nego što ih uništi vatrom, on stvara objekte koji imaju nebulozne veze sa originalom ali se pojavljuju maglovito i mutno. Ti objekti  simbolično otkrivaju nestajanja memorije pozivajući se na prošlost, objekte koji su ogrezli u pojam krhkosti kroz fizičke i psihološke vrline koje odražavaju privremenost.


I, zaista je u pravu...jer kada sećanje prenesemo na materijalizovani objekat, taj objekat postaje uspomena i lična stvar prema kojoj imamo neku dozu odgovornosti. Jednostavno, objekat natopljen sećanjem, postaje tako nezamenljiv i dragocen zbog tog prenosa sećanja.


Markunpoika je predstavio ovu zbirku kao njegov diplomski rad na Akademiji za dizajn u Eindhovenu ( Holandija), 2012. godine

Više o ovom umetniku možete naći na njegovom sajtu http://markunpoika.com
Amalgamated from Tuomas Markunpoika on Vimeo.
Making of Engineering Temporality from Tuomas Markunpoika on Vimeo.