Feb 6, 2012

Finska i novi predsednik Sauli Niinistö


Bivši ministar finansija, 63-godišnji konzervativni proevropski kandidat Sauli Niinistö izabran je danas, 5.februara 2012. za novog predsednika Finske, osvojivši 62,7% glasova, odnosno veliku većinu  u drugom krugu predsedničkih izbora. Njegov rival, kandidat zelenih, Pekka Haavisto, koji je osvojio 37, 1% glasova, priznao je poraz manje od sat posle zatvaranja birališta i rukovao se sa Niinistöm.

Oko 4,4 miliona glasača bilo je pozvano danas da izađe na drugi krug izbora po izuzetno hladnim temperaturama i izabere novog šefa države koji će zameniti popularnu predsednicu Tarju Halonen. Ona nije više mogla da se kandiduje pošto je ispunila dva šestogodišnja mandata.

Prema oceni analitičara, Niinistö je uživao veliko poverenje birača u ovom periodu finansijske krize što je, kako su ankete pokazale, bila glavna briga građana. On je bio ministar finansija od 1996. do 2003. i bio jedan od tvoraca politike usvajanja evra u Finskoj. Smatra se zaslužnim za izvlačenje zemlje iz duboke recesije tokom devedesetih.

Njegov suparnik Pekka Haavisto, koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac, pored svog velikog međunarodnog iskustva u upravljanju krizama i ekološkim pitanjima, zadobio je poštovanje javnosti i zbog otvorenog duha što je doprinelo da uđe u drugi krug.

Niinistö ima dva sina iz prvog braka. Supruga mu je nastradala 1995. u saobraćajnoj nesreći a i on je skoro poginuo za vreme cunamija u Tajlandu 2004. kada je uspeo da spase sebe i mlađeg sina dok se stariji sin sam sklonio na krovu zgrade. Drugi put se oženio 2009. godine.

Sauli Niinistö

Izvor:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/202062/Sauli+Niniste+izabran+za+novog+predsednika+Finske.html

 Fotografije kandidata za predsednika Finske iz prvog kruga:

2. Pekka Haavisto
3.Timo Soini
4. Paavo Väyrynen
5.Paavo Lipponen
6. Sauli Niinistö
7. Sari Essayah
8. Eva Biaudet
9. Paavo Arhinmäki

U drugi krug plasirali su se Pekka Haavisto i Sauli Niinistö. 




 

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment