Feb 11, 2012

Trg Senata (Senaatintori), Helsinki


Istorijski deo grada  nalazi se na Trgu Senata. Okružen je najlepšim primerima neoklasične arhitekture koji čine bogatu legaciju čuvenog arhitekte Karl Engela, koji je imao veliki uticaj na arhitekturu Finske u prvom delu 19.veka. Na sredini trga je spomenik posvećen ruskom caru Aleksandru II. Posle finske nezavisnosti 1917. godine, javljali su se zahtevi nezadovoljnih Finaca da se kip ukloni, ili da se bar zameni sa  konjičkim kipom  Mannerheim, odnosno kipom nekadašnjeg finskog vojskovođe i državnika Karla Manerhajma, koji se trenutno nalazi u ulici Mannerheimintie, u blizini zgrade Parlamenta (Eduskuntatalo), ali nije bilo ništa ni od jednog od ovih predloga, a danas kip je jedan od glavnih turističkih znamenitosti grada.
Spomenik posvećen ruskom caru Aleksandru II

Trgom dominira monumentalno zdanje luteranske katedrale iz 19. veka, (Helsingin tuomiokirkko), ranije poznate kao crkva Svetog Nikole. U njoj se danas održavaju Bogosluženja za početak i kraj zasedanja parlamenta i misa povodom Dana nezavisnosti. Stepeništa ispred katedrale poznato su sastajalište mladih. Na ovom trgu održavaju se razne proslave, a za Novu godinu ovde sve vrvi od turista i pola Helsinkija se skupi da gleda spektakularni vatromet. Kad se sa ogromnih stepeništa silazi, levo je zgrada Vlade a desno je Univerzitet. 
Ah, da...ovo je jedan od mojih omiljenjih delova grada.

Pogled sa stepeništa, levo je zgrada Vlade a desno je Univerzitet. 




1 Komentari / Kommentit:

Definitivno najimpozantniji i najlepši trg u Helsinkiju, taj trg, železnička stanica i Parlament Finske su meni glavne asocijacije na Helsinki. :)

Post a Comment