Aug 9, 2012

Gastronomska razglednica Helsinkija

Za ljude otvorenog duha koji su uvek spremni da upoznaju druge kuhinje, druge kulture, druge ukuse, Helsinki je u potpunosti spreman da vas upozna  sa nacionalnom kuhinjom od njenih najsevernijih delova pa sve do krajnjeg juga. Ovo će biti mali uvod  o restoranima u glavnom gradu Finske.

Svaki put kada iznova posetim Helsinki, postoji nešto novo i uzbudljivo na kulinarskoj sceni ovog grada. Delom zbog toga sto se nivo usluga uvek pokušava dovesti do savršenstva a delom i zbog njihove potrebe da svoju nacionalnu kuhinju menjaju, dorađuju i integrišu sa internacionalnim stilovima i ukusima.

Kako mnogi imaju predrasude u vezi sa finskom kuhinjom, mnogi finski kuvari na to umeju da odgovore kako, samo neupućeni mogu da misle loše o njihovoj kuhinji. Evo, predlažem da probate supu od šparoga ili kotlet od losa i odmah ćete se zaljubiti u ove ukuse, a ako kao predjelo probate medveđu paštetu, dimljenog losa ili recimo kobacice od specijalne vrste jelena – soba,  bojim se da više nećete pomisliti na pljeskavice…

Finska kuhinja je poslednjih decenija daleko odmakla, pa su mnogi turisti, zahvaljujući poseti finskim restoranima shvatili da među ljudima koji je nikada nisu posetili, i dalje vladaju predrasude da je severnjačka kuhinja siromašna i nemaštovita. Istina je zapravo daleko od toga. Oni obožavaju funkcionalnu i zdravu ishranu,  koriste dosta žitarica, vole da uživaju u specijalitetima, umereni su u jelu i paze da hrana bude lagana i zdrava. Tako se na jelovnicima i dalje nalaze tradicionalni specijaliteti poput kobasica, ali u izmenjenom sastavu: masnoće životinjskog porekla zamenjene su biljnima, a dodati su i sastojci poput brašna od borove kore, koje poseduje lekovita svojstva. Finska gastronomija vrhunac doživljava leti, kada počinje sezona rakova. Ja se uver radujem karelijskoj piti, odnosno, kako se zove na finskom, Karjalanpiirakka.
 
Kada je u pitanju ponuda restorana u Helsinkiju, pokušaću da vas upoznam sa nekima od njih. Svaki restoran je u ovom gradu priča za sebe, unikatan, poseban sa svojom specifičnom pričom i istorijom, ali ono što je specifično za sve ovdašnje restorane je činjenica da se u svakom restoranu nude isključivo sezonska jela sa svežim namirnicama. Ono što je uvek na meniju je njihov nacioinalni beskvasni hleb, ili riblja pita Kalakukko od raženog brašna punjen haringama i slaninom, koji je pomalo neuobičajnog ukusa a koja je poznati specijalitet provincije Savo. 2000- te godine pokrenut je Helsinki menu project čiji je osnovni zadatak bio unapređenjenje i razvoj vrhunske finske gastronomije. Zbog toga se danas mnogi restorani u ovom gradu mogu pohvaliti Michelinovim zvezdicama. Poslednji put kada sam bila u ovom gradu sve je mirisalo na artičoke, šparoge, na finske gljive koje se ovde pripremaju na hiljadu načina, kao i na vrhunske sosove koji se služe uz odrezak od soba ili filet friškog bakalara sa žara….Sada ću vas upoznati sa mojim omiljenim restoranima u Helsinkiju.

Restoran Kappeli

Nalazi se u ulici Eteläesplanadi broj 1 u samom srcu  Helsinkija  u Esplanadi parku.ali na južnom delu. Samo ime ulice Eteläesplanadi znači "južni Esplanadi", dok se ulica na severnom delu ovog parka zove Pohjoisesplanadi. Ovaj park se u žargonu zove Espa a ovaj restoran zovu biserom Espe. Ima tradiciju dugu 144 godina i najstariji je restoran  sa godinom gradnje 1867. Osim što je na prelepom mestu i što ima divnu hranu, ovaj restoran ima zavidnu istoriju, jer su ga posećivali razni priznati umetnici, slikari, kompozitori, diplomate,političari i mnogi drugi. Sam restoran ima ogromne prozore kroz koje se pruža prelep pogled na park i zelenilo. Ovaj restoran služi isključivo finske tradicionalne specijalitete sa uvek svežim namirnicama kupljenim tog dana. Jela su savršeno ukusna.



Kappeli  desert

Kappeli panorama


Kappeli enterijer
Kappeli eksterijer

Kappeli

Kappel
Restoran Demo

Ovaj restoran je postao vrlo popularan među mladima još od 2003 kada je otvoren. Može se pohvaliti takođe zvezdicom, a u vlasništvu je dva veoma talentovana i zanimljiva Finca, kuvara po profesiji koji se zovu Tommi i Teemu.  Hrana je veoma ukusna, a meni se pravi svakoga dana, a uz sve to, ovde je veoma opuštena i prijateljska atmosfera. Cene su veoma razumne. Nalazi se u ulici Uudenmaankatu 9 i za posetu njemu, potrebna je rezervacija. Inače, ova dvojica kuvara su vlasnici još jednog odličnog restorana Grotesk, u ulici Ludviginkatu 10.

Jedan od vlasnika, Tommi

Demo enterijer
Restoran Olo

Nalazi se u Kasarmikatu 44. U samom srcu Helsinkija i nudi savremenu nordijsku kuhinju.On je više namenjen poslovnim ručkovima.Takođe je ponosni vlasnik zvezdice.

Jedan od restorana koji takođe zadovoljava visoke kriterijume Helsinki menu projecta je i nezaobilazni Zetor, mesto za vesele traktoriste, kako stoji u podnaslovu ovog zaista jedinstvenog mesta.

Za one druge pak, koji su manje željnji probanja novog, a više su za ostajanje pri poznatim specijalitetima drugih, više poznatih kuhinja,  tu su u ponudi ostale svetske kuhinje

Francuska kuhinja je primamljiva, pa je najbolji restoran sa francuskom kuhinjom La petite maison, ali nisam u njemu jela, jer se nekad rezerviše i nedeljama ranije, kao i mnogi drugi restorani u Helsinkiju, pa mi vreme to nije dozvoljavalo. Nalazi se u ulici Huvilakatu 28. Najluksuzniji i najpoznatiji francuski restoran je ipak Chez Dominique, sa tri zvezdice, čiji je vlasnik Hans Välimäki,  sa svojim brilijantnim jelima. Nalazi se u Rikhardinkatu 4. Samo oprez…U ovom restoranu obrok staje između 200 i 500 evra ( po osobi).

Chez Diminique
Chez Diminique



Za arapsku kuhinju, a pre svega libansku, zadužen je restoran Farouge u  ulici Yrjönkatu 6,koji  je poznat po izvrsnim jelima, divnom osoblju i nesvakidašnjem ambijentu Bliskog istoka na par koraka od severnog pola. Osoblje je veoma raspoloženo da vam svako jelo ponaosob objasnjava. Nije jeftin, ali zato vredi svake date pare. Hrana je začinjena raznim biljem i začinima. Ljudi sa Balkana ovde najviše jedu tabulli  ili neke od mnogobrojnih musaka.

Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje onda vam toplo preporučujem Benjam’s Bistro, koji  je jedan od onih malih dragulja koje čine um sretnim a stomak zadovoljnim. Oni imaju savršena jela od testenine i nezaobilazne pizze. Usluga je uvek izuzetno prijateljska i prilično brza. Nalazi se u ulici Dagmarinkatu odmah iza zgrade Parlamenta. Prostor nije fensi opremljen, ali je atmosfera predobra i što je najbitnije, restoran nije skup. Njihova Carbonara je najbolja na svetu, a ako se posle zasladite kolačem Tiramisu, utisak je  za 10 +.

Za ljubitelje španske kuhinje, želim da preporučim restoran Nuevo u najlepšem delu grada u ulici Sofiankatu, koja je ujedno i najstarija ulica u gradu. Kuriozitet  ovog  restorana je taj da se u njemu  služi samo  espreso koji se specijalno uvozi iz Spanije. To je idealno mesto za ljubitelje njihovih specijaliteta uz neizbežnu sangriju. Ja sam otkinula na Gaspačo. Jedan je od rekih restorana koji radi i nedeljom.

Za ljubitelje kineske, japanske i korejske kuhinje, tu je bez premca restoran Gaijin u ulici Bulevardi broj 6,

Od ostalih svetskih kuhinja, u Helsinkiju  postoje i meksički, grčki, indijski, irski, mediteranski, tajlandski i ostali restorani.

Kako u Finskoj živi i ruska manjina,  a još ako ste i ljubitelj ruskih specijaliteta, obavezno posetite restoran Bellevue,  koji je otvoren  1917. godine.  Pored ovog, u Helsinkiju postoji mnogo ruskih restorana a moj omiljen je restoran Samovar koji se nalazi u srcu istorijskog dela grada a koji je opremljen kao da ste  se našli u carskoj Rusiji.

Iako je Laponija severni deo Finske, laponska kuhinja je visoko na ceni jer prezentuje Sami kuhinju, odnosno kuhinju nomadskih naroda. Za hranu sa one strane polarnog kruga, turisti su veoma zainteresovani. Laponska kuhinja snažno je uticala na Finsku, pa  je čak i južni Finci smatraju prilično egzotičnom. Lično obožavam desert od zlatnih kupina koje su uvek prisutne na svečanom  laponskom meniju.
Ono što takođe često fascinira turiste sa kojima sam pričala je i taj kako doživljavaju konobare u restoranima. Svi se slažu u jednom, a to je da svi deluju tiho, nenametljivo  i ljubazno, ali čim ih nešto pitate, veoma shvatite koliko su otvoreni i duhoviti. Ako ste nameravali da zapalite cigaretu posle dobrog obroka, znajte da je to od 2007. godine najstrožije zabranjeno.

I tako, nadam se da ste malo upoznali restoransku ponudu Helsinkija, za sada, bar ovako online. Ako vam se bude pružila prilika i da je na licu mesta  upoznate, znajte da su cene dosta visoke, ali samo za naš džep. Za njihov standard, cene su umerene, pa i  jeftine. Sasvim prosečan obrok košta  oko 20 evra, a  ako uz sve to dodate i 1 dl vina, pogotovu onog desertnog od bobičastog voća koje je njihov izvorni proizvod, odvojićete još 7 – 10 evra. Uz sve to, ne propustite ni njihovo najpoznatije domaće pivo Lapin Kulta. Uvek se preporučuje da restoran posetite od podneva pa do  16 h, jer je tada hrana u restoranima najjeftinija u toku dana, nekad  i za 40 %. Tada lepo sebi dajte oduška, pa neka sva čula uživaju…i, nemojte tada razmišljati o liniji već častite sebe kolačem od šumskih jagoda ili pitom od bobičastog voća… e  pa, prijatno vam bilo.

Terasa restorana Mattolaituri

Mattolaituri

Restoran Havis Amanda


Mbar

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment